Prognoza produkcji pomidorów do przetwórstwa
Wedle danych z raportu Światowej Rady Przetwarzania Pomidorów (WPTC) z 24 maja 2021 roku globalny wolumen przetwórstwa pomidorów w 2021 roku ma wynieść 39,226 mln ton. To o 14 procent więcej niż produkcja z roku 2020, która wyniosła 38,402 procent.
Ta prognoza z maja jest bardziej optymistyczna niż predykcja kwietniowa, która mówiła o przewidywanym wolumenie światowej produkcji pomidorów do przetwórstwa na poziomie 38,936 mln ton.
Polska nie jest członkiem WPTC, ale w zestawieniach jest ujmowana jako liczący się producent takich pomidorów. W prognozie na rok 2021 przewiduje się,, że w Polsce zostanie wyprodukowanych 175 tys. ton pomidorów do przetwórstwa, co daje nam dwudzieste miejsce wśród krajów północnej hemisfery rozumianej jako obszar, gdzie zbiory mają miejsce głównie od czerwca do grudnia. I jest to wolumen analogiczny do tego z 2020 roku.
A oto lista tych dwudziestu największych producentów tego regionu:
tys. ton |
2020 |
2021* |
Kalifornia |
10258 |
10970 |
Włochy |
5166 |
5400 |
Chiny |
5800 |
48000 |
Hiszpania |
2650 |
3000 |
Turcja |
2500 |
2100 |
Brazylia |
1421 |
1500 |
Portugalia |
1262 |
1400 |
Iran |
1300 |
1300 |
Tunezja |
961 |
1000 |
Ukraina |
800 |
850 |
Algieria |
800 |
800 |
Rosja |
515 |
550 |
Grecja |
420 |
460 |
USA (bez Kaliforni) |
463 |
453 |
Kanada |
438 |
450 |
Egipt |
420 |
440 |
Izrael |
200 |
200 |
Francja |
130 |
180 |
Polska |
175 |
175 |
*-prognoza z 24.05.2021