Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Rosja – wzrost produkcji jabłek

Według Związku Producentów Owoców i Warzyw Rosji w ubiegłym roku samowystarczalność kraju w zakresie jabłek wyniosła 65 procent, ale ubiegły rok był mało wydajny z powodu powtarzających się mrozów na południu. „W tym roku, przy normalnej pogodzie, zbiory brutto w Kraju Krasnodarskim, głównym regionie produkcji jabłek, zdecydowanie wzrosną. Ponadto 13,1 tys. ha sadów, które założono dwa lata temu, zaczną przynosić owoce. Oznacza to, że łączna wielkość produkcji tych owoców może wynieść około 1,5 mln ton”- powiedział w rozmowie z Agroinwestorem dyrektor związku Michaił Głuszkow. To bardzo wysoka liczba, która może prowadzić do przesycenia rynku i obniżenia cen - zauważa.

Ale są też inne opinie. Igor Muchanin, prezes Stowarzyszenia Sadowników Rosyjskich, zauważa, że ​​jabłko jest najczęściej spożywanym owocem w Rosji, dlatego wskazane jest zwiększenie jego produkcji. „Teraz dostarczamy jabłka, które wystarczają na zabezpieczenie tylko 50 procent zalecanego spożycia tych owoców przez rosyjskich lekarzy. Jeśli zrównać się z zalecanym w Europie i USA wskaźnikiem spożycia, który wynosi 100 kg na osobę rocznie, to mamy tylko 30 procent - porównuje. „Aby osiągnąć poziom samowystarczalności, rosyjscy sadownicy muszą wyprodukować 3,3 miliona ton jabłek”. Dodaje, że gdy rynek zbliży się do nasycenia, producenci zaczną poprawiać jakość, bo obniżanie cen nie jest dla nich opłacalne, bo to praca ze stratą.

W ciągu ostatnich siedmiu lat rosyjscy sadownicy zwiększyli produkcję jabłek nadających się do sprzedaży detalicznej z 500 tysięcy ton do 1,2 miliona ton i corocznie zwiększają wielkość o 250 tysięcy ton, sadząc 16-18 tysięcy hektarów intensywnych sadów. Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej postawiło sobie za zadanie założenie kolejnych 60 tys. hektarów sadów w ciągu najbliższych pięciu lat. Taki obszar sadów w pełni zaopatrzy ludność kraju w jabłka.

Według Muchanina rosyjscy sadownicy nie tylko zwiększyli zbiory brutto jabłek, ale także poprawili ich jakość. Wcześniej w sadach typu tradycyjnego 70 procent jabłek uprawiano do przetwórstwa, a tylko 30 procent jabłek handlowych. W nowoczesnych sadach intensywnych produkuje się 80 procent owoców handlowych, a tylko 20 procent przemysłowych.

Wiodącymi regionami w produkcji jabłek w Rosji są Kraj Kabardyno-Bałkarski, Kraj Krasnodarski i Kraj Stawropolski, Obwód Tulski, Obwód Tambowski, Obwód Lipiecki, i Obwód Wołgogradzki. Obecnie uprawia się tam najnowocześniejsze i najpopularniejsze odmiany jabłek na świecie. Stowarzyszenie Sadowników Rosyjskich uważa, że ​​te same odmiany uprawiane w Rosji mają lepszy smak niż w Europie, ponieważ klimat kraju jest chłodniejszy, owoce zyskują więcej cukru w ​​okresie wegetacji.

Słowa kluczowe: jabłka, produkcja jabłek, owoce, Rosja
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE