Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

RPA – sezon jabłek i gruszek trwa

Obecny sezon owoców ziarnkowych jest już w PRA wtoku po późniejszym rozpoczęciu, mówi Jacques du Preez, dyrektor generalny firmy Hortgro ds. Handlu i rynków. „Sezon na razie przypada 7 - 10 dni później niż zwykle. Można to przypisać chłodniejszej wiośnie i późniejszemu okresowi kwitnienia.”

Oprócz styczniowej burzy gradowej, która spowodowała poważne szkody w Langkloof, pogoda dobrze się układała, powiedział Du Peez. „Nie możemy też narzekać na jakość. Dopiero wczesne gruszki odmiany Williams Bon Chretien miały problemy kosmetyczne i przyczyniły się w ten sposób do zmniejszenia wolumenu eksportu. Ale ogólnie wszystko na razie wygląda bardzo dobrze. Nie było również nadmiernych fal upałów, jak w poprzednich sezonach, a więc prawie nie ma problemu poparzeń słonecznych. Chłodniejsze noce również przyczyniają się do bardzo dobrego rozwoju kolorów.”

Wielkość eksportu jabłek i gruszek szacuje się na o 4 procent wyższy w porównaniu z rokiem ubiegłym (38 mln i 17,4 mln kartonów po 12,5 kg każdy). Zbiory można określić jako ponadprzeciętne. „Jest to również cecha młodych sadów, które wchodzą do produkcji, w połączeniu z lepszymi warunkami pogodowymi i zimowymi.”

Du Preez powiedział, że w portach jest wiele wyzwań pod względem wydajności, infrastruktury i wyposażenia. „Jak dotąd poważnym bólem głowy były również opóźnienia spowodowane wiatrem.”

Powiedział też, że istnieją nowo utworzone cotygodniowe fora z innymi branżami owocowymi, firmą Transnet, innymi odpowiednimi władzami portowymi, liniami żeglugowymi, eksporterami i dostawcami usług logistycznych, na których omawiane są powyższe kwestie. „Komunikacja między uczestnikami łańcucha logistycznego znacznie się polepszyła, ale wciąż jest miejsce na poprawę. Obecnie ryzyko niedoboru pustych kontenerów również pojawiło się ponownie po tym, jak mieliśmy nadzieję, że to już przeszłość.”

Według Du Preeza Covid-19 zdecydowanie wpłynął na branżę. „Początkowo były pewne dodatkowe koszty i powodowało to dużą niepewność, ale branża i konsumenci szybko dostosowywali się do nowego środowiska. Logistyka pozostaje wyzwaniem, a gospodarki na całym świecie ucierpiały, co miało zdecydowany wpływ na siłę nabywczą. Sadownicy są przyzwyczajeni do nowych wyzwań i adaptacji, chociaż to wyzwanie było duże”- powiedział.

Wraz z rozwojem Covid-19 zwiększyło się znaczenie zdrowia i zdrowej diety. Chociaż jest jeszcze za wcześnie, aby porównać konsumpcję w roku 2021 z tą z 2020 roku, istnieje stosunkowo zdrowy popyt na świeże produkty. „W zeszłym roku sprzedaż owoców i warzyw znacznie wzrosła i wydaje się, że trend ten przeniesie się na cały ten rok. Jednak wydatki konsumenckie są pod presją, więc pozostanie to wyzwaniem.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE