Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Światowy rynek awokado

Cena awokado na rynku światowym rosła w ostatnich tygodniach ze względu na mniejszą podaż i niedobór dużych rozmiarów. W tej chwili na rynku dominują Meksyk i Chile, ale ich wolumeny maleją. W Europie również trwa przejście na produkcje z Izraela, Hiszpanii i innych krajów śródziemnomorskich, gdzie sezon trwa w najlepsze. Wielu handlowców oczekuje, że ceny pozostaną wysokie.

Holandia: Stabilne, wysokie ceny awokado
W Holandii sprzedaż awokado była dobra w czasie ferii świątecznych, ze stabilnymi, wysokimi cenami. Importerzy spodziewają się kontynuacji tej sytuacji rynkowej w najbliższych tygodniach. Mniej awokado Hass zostało dostarczonych przez Kolumbię, co oznacza, że ​​ich ceny są wyższe niż ceny tradycyjnie droższych hiszpańskich awokado Hass. W przypadku awokado zielonoskórych głównym dostawcą jest Izrael ze swoim Pinkertonem. Rynek ten charakteryzuje się brakiem dużych rozmiarów, których ceny również są na wysokim poziomie.

Niemcy: Trudny rynek awokado
W wyniku obecnej sytuacji rynkowej i przedłużającej się blokady sytuacja na rynku awokado jest niezwykle trudna. W związku z zamykaniem restauracji wolumen zakupów w handlu hurtowym uległ zmniejszeniu, a zdolności przewozowej wciąż brakuje.

Wolumeny są stabilne we wszystkich obszarach, z kilkoma nadwyżkami. Ceny hurtowe oscylują wokół 10-12 euro za opakowanie. „Obecna dopłata za fracht lotniczy, w połączeniu z sezonowymi dostawami europejskich owoców tropikalnych, oznacza, że ​​cytrusy i granaty są kupowane częściej niż ananasy i awokado. Widzimy to wyraźnie w obecnej sytuacji rynkowej”- powiedział hurtownik.

Francja: Kilka początków na rynku
Na rynku francuskim podaż z Meksyku, Chile i Kolumbii dobiega końca, a pierwsze awokado napływają z Izraela, Hiszpanii i innych krajów śródziemnomorskich. Jednak zbiory są ograniczone z powodu zimnej pogody i deszczu. Ceny nieznacznie wzrosły, ale popyt jest obecnie stabilny.

Hiszpania: Perspektywy na styczeń i luty są korzystne
Oczekuje się, że w tym roku zbiory awokado będą o około 10 mniejsze mniejsze w Maladze, głównym obszarze produkcji tego subtropikalnego owocu, chociaż mogłoby to zostać zrównoważone przez rozpoczęcie produkcji nowych plantacji na innych obszarach produkcyjnych: Granada, Kadyks, Walencja, Huelva i w Portugalii. Hiszpański sezon na awokado rozpoczął się w październiku od odmiany Bacon, która miała dobrą sprzedaż w pierwszych tygodniach. Pod koniec października sprzedaż spadła o około 30-40 procent, biorąc pod uwagę rosnącą niepewność spowodowaną ciągłym rozprzestrzenianiem się pandemii i surowszymi środkami ograniczającymi wprowadzanymi w każdym kraju i regionie.

Po najgorszej świątecznej kampanii ostatnich 10 lat sprzedaż zaczyna rosnąć. W ciągu ostatnich 3 tygodni w Hiszpanii było wiele spekulacji, a ceny są zbyt wysokie, osiągając początkowo około 3 do 3,50 euro za kilogram. Przy tych cenach popyt uległ stagnacji, ale teraz europejscy detaliści zaczynają kupować więcej w Hiszpanii. Jednak nadal istnieją owoce pochodzące z wielu źródeł, na przykład z Kolumbii, Meksyku, Izraela i Chile, co powoduje zamieszanie na rynkach. Według hiszpańskiego importera chilijska kampania zbliża się do końca, podaż awokado kolumbijskich jest bardziej ograniczona, a jakość awokado meksykańskich jest niższa; Dlatego hiszpańskie awokado mają lepsze opcje na rynkach i do marca będą miały interesującą lukę. Pod względem sprzedaży perspektywy na styczeń i luty są dobre. Branża hotelarska jest nadal zamknięta w wielu krajach i odbija się to na sprzedaży, ale ogólnie będzie duży popyt, o ile nie będzie zbyt wielu spekulacji. Od marca będzie więcej konkurencji, ponieważ Peru i Kenia rozpoczną sezon. Peru spodziewa się około 20 procent większej produkcji w tym roku.

Republika Południowej Afryki: Zbiór najwcześniejszych awokado rozpocznie się w przyszłym miesiącu
W styczniu na krajowym rynku brakuje awokado. Ceny wynoszą około 32 ZAR (1,70 euro) za kilogram.

Najwcześniejsze awokado w RPA zostanie zebrane w przyszłym miesiącu w najbardziej wysuniętych na północ regionach, takich jak Levubu, w prowincji Limpopo. W tej chwili warunki pogodowe są dobre. Spadło dużo deszczu, uzupełniając zbiorniki. Jest jeszcze za wcześnie, aby oszacować nadchodzący sezon, ale perspektywa jest taka, że ​​na rynku pojawi się więcej awokado, biorąc pod uwagę, że posadzono więcej drzew awokado. Dyrektor generalny stowarzyszenia południowoafrykańskich subtropikalnych hodowców powiedział, że owoce awokado nie są tak dobre, jak oczekiwano.

Stany Zjednoczone: Ceny awokado rosną
Po znacznym spadku cena awokado wzrosła i może nadal rosnąć. Obecnie Meksyk jest jedynym graczem na rynku awokado, ponieważ Peru, Chile i Kalifornia zakończyły swoje sezony. Kalifornia spodziewa się ponownie wysłać awokado na rynek w kwietniu. „W Meksyku trwają zbiory na większych wysokościach” - mówi importer z Północnej Karoliny. „Produkcja jest teraz niższa niż dwa tygodnie temu. Na niektórych obszarach dzienna liczba zezwoleń na zbiory w gminie została ograniczona ze 180 do 120. W ten sposób dążą do poprawy cen”. Zmniejszając podaż, cena meksykańskich awokado wzrosła z 19 USD za pudełko 48 do 26 USD za pudełko. Oczekuje się, że ceny będą nadal rosły w styczniu i lutym.

Jest w tym więcej czynników. Mróz nawiedził Meksyk na początku 2021 roku, co mogło mieć wpływ na tysiące hektarów. Może to mieć również konsekwencje dla przyszłorocznych zbiorów. Hodowcy w Meksyku również obawiają się, że mróz utrzyma się w styczniu. Mimo to hodowcy są zmotywowani do dalszego zbierania. Ponieważ awokado jest dojrzałe do zrywania na drzewie, może to prowadzić do mniejszych rozmiarów. Oczekuje się, że w tym roku ilość awokado wzrośnie o 71 000 ton.

Meksyk: Więcej awokado idzie do Europy
Produkcja idzie dobrze, ale ze względu na niższy popyt spowodowany zamknięciem gastronomii na rynku występuje pewna nadpodaż. Stan Michoacán zwykle eksportuje prawie całe swoje awokado do Stanów Zjednoczonych, ale niektóre jego ilości zostały również wysłane do UE w ubiegłym miesiącu z powodu braku popytu w USA. Stan Jalisco nie jest w stanie eksportować do Stanów Zjednoczonych, więc UE jest już regularnym rynkiem zbytu jego awokado, ale przy wolumenach pochodzących obecnie również z Michoacán na rynku jest duża podaż. Ceny awokado w Meksyku znacznie spadły; o około 50 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym. Jalisco pracuje nad uzyskaniem dostępu do rynku amerykańskiego dla swoich awokado, co otworzyłoby wiele nowych możliwości dla tamtejszych producentów, ponieważ Stany Zjednoczone są jednym z największych nabywców awokado na świecie. W tym roku oczekuje się tam o 71 000 ton więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Chiny: Więcej miejsc pochodzenia jest dozwolone na rynku chińskim
Więcej krajów otrzymało w zeszłym roku pozwolenie na eksport awokado do Chin, a gama odmian awokado również staje się coraz bardziej zróżnicowana. Obecnie na rynku dominują Chile i Meksyk, chociaż sezon chilijski dobiega końca i tamtejsza uwaga skupia się bardziej na czereśniach. Jakość meksykańskich owoców jest różna, więc występują znaczne różnice cenowe. Import z Meksyku również stoi przed wyzwaniami logistycznymi. Przesyłki nie docierają na czas, więc sprzedawane na rynku produkty pochodzą z magazynu.

W ciągu ostatniego roku Dominikana i Kolumbia eksportowały również do Chin. Kolumbia jest szczególnie popularnym dostawcą wśród chińskich importerów, a niektóre firmy kupowały więcej partii. Niemniej jednak nadal istnieją problemy z importem ze względu na koronawirusa. Awokado kalifornijskie ma również potencjał, aby wejść na rynek chiński.

Niektóre chińskie firmy produkujące awokado zaczynają uprawiać krajowe owoce w prowincji Junnan i inwestują w lokalne centra dojrzewania awokado. Chińskie firmy oczekują odreagowania rynku i wzrostu popytu konsumenckiego po sezonie czereśniowym, ponieważ awokado jest uważane za „superowoc”, a ze względu na koronawirusa wiele osób w Chinach dąży do zdrowszego odżywiania.

Australia: Mniejsze zbiory oferują możliwości dla Nowej Zelandii i Chile
W Australii trwa teraz sezon letni i zgodnie z oczekiwaniami podaż została zmniejszona. Większość krajowej produkcji o tej porze roku pochodzi z Australii Zachodniej, a niewielkie ilości ze Środkowej Nowej Południowej Walii i Tristate (Wiktoria, Australia Południowa i reszta Nowej Południowej Walii).

W okresie świątecznym Nowa Zelandia faktycznie odpowiadała za większość wysyłek do Australii i po raz pierwszy małe ilości były również wysyłane z Chile do Australii. Szansa dla Nowej Zelandii na zwiększenie dostaw i przybycie pierwszych chilijskich przesyłek była możliwa dzięki zmniejszeniu zbiorów w Australii Zachodniej, gdzie kilka zimnych frontów i sztormów odbiło się na produkcji.

Stowarzyszenie branżowe Avocados Australia twierdzi, że sytuacja ta będzie prawdopodobnie ograniczona do sezonu 2020/21, ponieważ coraz więcej nowych nasadzeń staje się produktywnych. Australia spodziewa się wyprodukować około 115 000 ton do 2025 roku, co powinno wystarczyć do zaspokojenia krajowego popytu. Rynek krajowy jest nadal zaopatrywany w Hass, chociaż podobno niewielka liczba sadów w North Queensland przygotowuje się do wczesnych zbiorów Sheparda.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE