Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Światowy rynek owoców pestkowych

Mroźne warunki panujące w sadach w wielu krajach w tym roku doprowadziły do ​​spowolnienia rozpoczęcia produkcji wielu owoców pestkowych na całym świecie, przy czym szczególnie mocno ucierpiały ich uprawy w Hiszpanii i Włoszech. Jednak sytuacja ta przyniosła korzyści sprzedawcom z rynków importowych, takich jak Holandia, a także tych, na które te warunki pogodowe nie mają wpływu, takich jak Turcja i RPA. Chiny stoją przed szczególnie trudnym sezonem, ponieważ wzrosty produkcji prowadzą do niższych cen, a w Australii produkcję utrudnia nie pogoda, ale brak siły roboczej z powodu COVID-19.

Holandia: Nieco mniejsza podaż niekoniecznie jest zła dla rynku owoców pestkowych
Rozpoczyna się hiszpański sezon na owoce pestkowe. „W innych miejscach w Europie owoce pestkowe poniosły znaczne szkody spowodowane mrozem, a moi hiszpańscy dostawcy również spodziewają się nieco niższej produkcji niż w innych latach. Teraz w naszym handlu trochę mniejsza podaż często nie jest taka zła i zwykle skutkuje lepszą ceną. Podczas gdy w przypadku melonów widać, że ciepła pogoda natychmiast powoduje ożywienie na rynku, jest to mniej prawdopodobne we wczesnych fazach sezonu owoców pestkowych. Wielu ludzi teraz zaczyna czuć lato w koło i zaczyna szukać czegoś nowego. W dalszej części lata często widać, że przy słonecznej pogodzie sprzedaż jest znacznie łatwiejsza,” mówi holenderski importer.

„W przypadku brzoskwiń jesteśmy teraz głównie w grubszych rozmiarach (26-28). Ceny sprzedaży za 4 kg wynoszą około 7,50-8 euro dla najgrubszych, 6,50-7 euro dla średnich i najmniejszych około 6 euro. Cena nektarynek jest tylko o 1 euro wyższa. Cena brzoskwiń Paraguayo wynosi około 15-16 euro. To są też dobre ceny,” podsumowuje importer.

Belgia: Ciepła pogoda stymuluje popyt na owoce pestkowe
Hiszpański sezon na owoce pestkowe trwa w tej chwili pełną parą. Według belgijskiego handlowca dobra pogoda ostatnich kilku dni stworzyła duży popyt. Jest też zadowolony z podaży. „Mówi się, że niektóre regiony w Hiszpanii mają mniejszą podaż z powodu szkód spowodowanych przez mróz, ale my nie zauważamy niczego lepszego, jeśli chodzi o podaż. Kalibry i odmiany brzoskwiń, nektarynek i moreli są bardzo dobre, jak również ich smak." Jak na owoce pestkowe dobrej jakości, ceny są na dość wysokim poziomie.

Hiszpania: wczesne przymrozki i chłody utrudniają produkcję i sprzedaż
Hiszpański sezon na owoce pestkowe rozpoczął się w połowie kwietnia w Andaluzji i Murcji, ponieważ regiony te były ledwo dotknięte przez mrozy. Najwcześniejsze zbiory brzoskwiń i nektarynek rozpoczynają się obecnie w Lleidzie, gdzie oczekuje się, że produkcja będzie jedną z najniższych w ciągu ostatnich 30 lat ze względu na wpływ mrozów.

Chociaż popyt nie wystartował tak, jak powinien, ze względu na złą pogodę ceny są wysokie. W ubiegłym roku zauważalny był brak wolumenów, a ceny były dobre. W tym roku sektor również przewiduje dobry sezon, ponieważ od tego miesiąca w Hiszpanii, a także w innych europejskich krajach produkujących, będzie jeszcze niższa podaż niż w zeszłym roku. Mimo to pogoda odgrywa kluczową rolę, ponieważ do tej pory, mimo że na rynku dostępnych jest około 40 procent mniej moreli, utrzymanie wysokich cen nie było łatwe, ponieważ popyt został spowolniony przez złą pogodę w większej części kontynentu europejskiego.

Najwcześniejsze odmiany nie są najbardziej aromatyczne, pomimo minimalnego wymaganego poziomu cukru, ponieważ ze względu na szybszy rozwój po zbiorach trzeba je zebrać nieco wcześniej. Jest to czynnik, który gra przeciwko ich konsumpcji. Nie wspominając o tym, że duże sieci handlowe nie otworzyły jeszcze wszystkich swoich linii owoców pestkowych. Oczekuje się, że od tego miesiąca wszystko się zmieni, kiedy nadejdzie lato i przyniesie niezbędne ciepło, aby zwiększyć sprzedaż. Największy spadek produkcji będzie zauważalny w przypadku moreli, która spadnie o około 50 procent, a nektarynek o 25-30 procent w porównaniu do normalnego roku.

Włochy: Niesprzyjające warunki pogodowe wpływają na produkcję w różnych regionach
Sycylia weszła w środek kampanii morelowej na otwartym polu około 15 maja, poprzedzonej niewielkimi ilościami z uprawy pod szkłem. Najwyższej jakości odmiany o doskonałej konsystencji i wyglądzie wyceniane są u producenta na 0,50 do 0,80 euro za kg. Kampania morelowa potrwa do drugiej dekady sierpnia. Jeśli chodzi o brzoskwinie i nektarynki, niewielkie zbiory zebrano już w maju, podczas gdy wczesne odmiany na otwartym polu pojawiły się kilka dni temu. Potem będą zbierane odmiany późne, a ostatnie zbiory odbędą się na początku października.

W Kalabrii, na równinach Sibari, obecnie zbiera się morele, takie jak Tsunami i Pricia. Już za tydzień nastąpi przejście do Orange Rubis. Wczesny sezon owocowy był rozczarowujący, zwłaszcza pod względem smaku. W chwili obecnej ilości są nadal ograniczone, ale od początku czerwca spodziewane są większe wolumeny i dobra sprzedaż. Morele trafiają do Niemiec i Austrii, głównie są to produkty ekologiczne.

Kampania handlowa na brzoskwinie i nektarynki rozpoczęła się pod koniec maja i zakończy się, jak zwykle, pod koniec września. Szkody spowodowane wspomnianymi mrozami okazały się ograniczone i prognozy produkcji wskazują na wzrost wolumenów na sezon 2021.

W Basilicacie zakończono zbiory moreli Ninfa, a zbiera się odmiany Mogador i Pricia. Niesprzyjające warunki pogodowe w ostatnich miesiącach nieznacznie wpłynęły na wielkość owoców, a także opóźniły dojrzewanie o 10-12 dni. Zbierane są również nektarynki Flariba i brzoskwinie Plagold, o średniej wielkości około 17,5 mm. Jednak jakość i smak są nadal gwarantowane, a wysokie temperatury w tej chwili pozwolą owocom szybciej dojrzewać, a tym samym zapewnią większą objętość.

W Apulii, na obszarze między San Ferdinando di Puglia a Trinitapoli, rozpoczęły się zbiory nektaryn Patagonia. Rozmiary wydają się mniejsze niż oczekiwano, ale owoce obecnie osiągają wyższe ceny niż w zeszłym roku. Za dwa tygodnie rozpocznie się kampania nektarynek Nectaprima, a następnie inne odmiany brzoskwiń i moreli Mogador. Jakość i rozmiary są obecnie odpowiednie.

W Kampanii ilości są zmniejszane już drugi rok z rzędu. Jedna ze spółdzielni szacuje spadek ilości brzoskwiń i nektaryn o około 30 procent, a moreli o 50 procent. Zebrany produkt jest dobrej jakości, a rozmiary są głównie średnie. Pomimo braku produktów rynek nie chłonie tak dobrze, jak oczekiwano. W rezultacie ceny nie są szczególnie genialne.

W północnych Włoszech, od końca maja do początku czerwca, trend na rynku moreli był dziwny. Producent podaje, że na aukcji, po obiecującym starcie, nastąpiło spowolnienie cen, które mocno spadły, do około 1 euro/kg za produkt najniższej jakości i średnio 1,5 euro/kg przy nawet najlepszych morelach. Aukcjoner twierdzi, że w najbliższych dniach ceny prawdopodobnie znów wzrosną. Inny sadownik z regionu Emilia Romania twierdzi, że na rynku bolońskim ceny wczesnych moreli wahały się od 1,20 do 2 euro/kg, w zależności od jakości i odmiany. Kampanie brzoskwini i nektarynek są opóźnione o około dziesięć dni, a zbiory zaczynają się w połowie czerwca.

Turcja: Mniejsze wolumeny z Grecji powodują wzrost popytu z Europy
Sezony na płaskie brzoskwinie, brzoskwinie i morele rozpoczęły się około pięć tygodni temu od produktów szklarniowych, a sezon na polach rozpoczął się około dwóch do trzech tygodni temu. Odmiany zmieniają się bardzo szybko, Turcja jest pod koniec sezonu wczesnych odmian, ale prawdopodobnie w przyszłym tygodniu przejdzie do odmian średniopóźnych. Obecnie cena nektarynek oscyluje w granicach 1,25 - 1,35 euro/kg FOB. W przypadku brzoskwiń płaskich ceny wynoszą około 1,28-1,38 euro /kg FOB, podczas gdy morele mają ceny około 1,15 - 1,58 euro /kg FOB w zależności od odmiany. W przypadku moreli słynna morela cukrowa rozpocznie się w przyszłym tygodniu, co sygnalizuje, że jesteśmy w połowie sezonu. Te morele cukrowe mają wysoki brix 20+ i dobrze się wybarwiają.

Popyt na owoce pestkowe jest na normalnym poziomie, nic nadzwyczajnego. Jednak fakt, że Grecji brakuje eksportu, zwiększył nieco popyt ze strony regionu europejskiego. Tureckie ilości owoców pestkowych są na tym samym poziomie, co zwykle.

Republika Południowej Afryki: Oczekiwane wyższe ceny ze względu na niższą podaż w Hiszpanii
Miejscowe sady owoców pestkowych są w okresie zimowego spoczynku, owoce pestkowe są obecnie sprowadzane z Hiszpanii. Według importera lokalny popyt jest silny i oczekuje się, że ceny będą wyższe niż zwykle z powodu niższych hiszpańskich zbiorów.

Sprzedawca zauważa: „Zaraz zaczyna się nasz sezon importu nektarynek. Importujemy wyłącznie z Hiszpanii ze względów fitosanitarnych, logistycznych i kosztowych. Popyt jest dobry i rośnie z roku na rok dzięki pracy, jaką wykonujemy z naszymi hiszpańskimi dostawcami w celu poprawy jakości i systemów pakowania.”

Średnia cena brzoskwiń wynosi obecnie 12,51 randów (0,74 euro) na lokalnym rynku. Miniony sezon na owoce pestkowe był skomplikowany: jakość, ilości i wielkość były znakomite, opakowania były duże, ale po stronie popytu w Europie i innych krajach popyt był „żałosny”, według jednego z głównych eksporterów owoców pestkowych, co jest prawdziwym rozczarowaniem. Zamknięcie rynków hurtowych i nadpodaż wpłynęły na rynek. W lutym dwa statki przypłynęły jednocześnie z powodu opóźnień, a w Wielkiej Brytanii załamał się rynek śliwek.

Chiny: Ceny zakupu spadają poniżej kosztów własnych w nowym sezonie nektarynek
Nektarynki z tego sezonu trafiły już na rynek, ale okazały się mieć kiepski stan cenowy. Niektórzy sadownicy twierdzili, że cena skupu nektarynek spadła do 0,3-0,4 RMB/500 gram, co nie wystarcza, aby zatrudnić pracowników do ich zbierania. Ponieważ nektarynki zwykle pojawiają się na rynku wcześniej niż inne owoce pestkowe, ze stosunkowo stabilną produkcją, a cena w poprzednich latach również była korzystna, wielu hodowców zaczęło sadzić nektarynki, a produkcja gwałtownie wzrosła w ostatnich sezonach.

Na początku maja na rynek weszło kilka wczesnych odmian o dobrych cenach. Jednak w połowie miesiąca na rynek weszły duże wolumeny, co znacznie obniżyło cenę. Jedną z przyczyn niskich cen jest w tej chwili to, że dostępnych jest wiele odmian owoców, co zmniejsza spożycie moreli.

Ameryka Północna: Dostawy owoców pestkowych w Ameryce Północnej są dobre i stale rosną
Na zachodnim wybrzeżu rośnie produkcja brzoskwiń i nektaryn kalifornijskich. Pewien hurtownik z Toronto w Kanadzie zauważa, że ​​w tym roku rozmiary są przesunięte. „Prawdopodobnie jest to połączenie różnych temperatur i większego obciążenia pozostawionego na drzewach w niektórych przypadkach. Biorąc pod uwagę problemy związane z pracą i wodą, nie sądzę, aby byli w stanie przerzedzić drzewa tak, jak chcieli.” Ale owoce są dobrej „odżywione”, biorąc pod uwagę wysokie temperatury w okresie wegetacji, które wydobyły cukry.

Dodają również, że dostawy odmian wczesnosezonowych są „mądrzejsze”. „Plony tych odmian z początku czerwca nie są wspaniałe. Hodowcy nie dostarczają ich dużo”. Chociaż istniała szkoła myślenia, że ​​wcześniejsze odmiany oznaczałyby wcześniejsze wprowadzenie na rynek i dobre wyniki, ekonomicznie nie jest to tak opłacalne.

Na wschodzie hodowca z Karoliny Południowej w USA zauważa, że ​​brzoskwinie z Karoliny Południowej i Georgii mają dobre plony. „To całkiem spory plon w porównaniu do ostatnich kilku lat. To był dobry sezon wegetacyjny i uniknęliśmy wszelkich szkód spowodowanych mrozem. Ostatnie dwa lata były problematyczne.” New Jersey rozpocznie sezon brzoskwiń w drugim lub trzecim tygodniu lipca.

W Kalifornii dostawy brzoskwiń są stałe, rośnie ilość nektaryn, które wkrótce przeniosą się z wczesnych odmian, takich jak Zee Fire, do odmian zastrzeżonych, takich jak Honey Blaze, dzięki czemu owoce pojawią się w większych rozmiarach i wyeliminują niektóre mniejsze owoce.

Na uwagę zasługuje również rozmiar. W tym sezonie brakuje owoców o dużych rozmiarach, a na wielu obszarach jest za dużo małych owoców. Choć popyt na owoce pestkowe jest dobry, to w zeszłym roku plantatorzy owoców pestkowych uczestniczyli w Stanach Zjednoczonych w rządowych programach żywności w pudełkach.

W Południowej Karolinie hodowca wspomina, że ​​kolor jest dobry, ale rozmiar jest mniejszy. „Po przyszłym tygodniu kalibry powinny być już doskonałe przez pozostałą część roku.”

Zauważa również, że w tym roku popyt na brzoskwinie jest dobry, przy średniej cenie. „W zeszłym roku było tylko około 40-50 procent plonów. W tym roku jest 90 procent plonów, więc podaż jest bardziej wyrównana z popytem.”

To powoduje, że ceny dużych owoców są wysokie, co spowalnia popyt detaliczny. Ale ogólne ceny są od średnich do lepszych niż przeciętne. „Mniejsze owoce stały się tanie, zwłaszcza brzoskwinie. Nektarynki nie tak bardzo,” mówią plantatorzy z Południowej Karoliny. „Ale dla żółtych i białych brzoskwiń w małych rozmiarach: 70, 80, a nawet 60 – na rynku jest presja.”

Australia: COVID-19 powoduje niedobór siły roboczej przy zbiorach owoców pestkowych
Sezon na owoce pestkowe w Australii trwa od października do maja. W tym sezonie dla australijskiego sektora tych owoców pojawiły się pewne wyzwania, spowodowane głównie problemem niedoboru pracowników spowodowanym zamknięciem granic z powodu COVID-19. Australijski rząd zamknął granicę dla nierezydentów, a wiele farm w całej Australii polega na pracownikach sezonowych i turystach z plecakami. Bez dostępu do siły roboczej cena owoców nieznacznie wzrosła z powodu krótszej podaży i dodatkowych kosztów ponoszonych przez rolników, a w niektórych przypadkach nie wszystkie plony można było zebrać.

Ponadto pod koniec sezonu małe ilości owoców pestkowych musiały być usuwane z głównych supermarketów w Australii Południowej po tym, jak w produktach znaleziono larwy muszek owocowych. Dotknięte owoce, w tym nektarynki i brzoskwinie, pochodziły ze stanu Wiktoria. Generalnie jednak hodowcy zgłaszali dobrą jakość, pomimo zakłóceń i niepewności wywołanych pandemią.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE