Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Światowy rynek pomarańczy

Po roku wysokiego popytu na pomarańcze, napędzanego przez koronawirusa, rok 2021 rozpoczął się od nieco mniej korzystnych warunków rynkowych. Ceny są pod presją ze względu na duże wolumeny na rynku. Oprócz hiszpańskich na rynku dostępne są również pomarańcze tureckie, egipskie i marokańskie. Pierwsze pomarańcze zebrano na półkuli południowej i spodziewane są większe ilości w nadchodzących miesiącach. W Republice Południowej Afryki wystąpiły pewne problemy z pogodą, ale generalnie oczekuje się normalnych ilości dobrej jakości pomarańczy.

Holandia: Trudny rynek pomarańczy; dostawcy chcą więcej pieniędzy, niż rynek jest skłonny zapłacić
W tej chwili sprzedaż pomarańczy nie jest łatwa. Podczas gdy w zeszłym roku wszyscy kupowali cytrusy po wybuchu pandemii koronawirusa, ten entuzjazm jest teraz znacznie bardziej ograniczony”- mówi importer. „Poza tym naprawdę brakuje nam sprzedaży do branży gastronomicznej, która zwykle pochłania dużo pomarańczy. Mówiąc najprościej, mniej pomarańczy jest konsumowanych i wyciskanych niż jest dostępnych. Ceny są więc pod presją. Hiszpańscy hodowcy chcą dużo więcej pieniędzy, niż rynek jest skłonny zapłacić, a Egipt wydaje się mieć nieskończone ilości. W sumie bardzo trudny rynek.”

Belgia: Dodatkowe wolumeny wywierają presję na rynku
Warunki na belgijskim rynku pomarańczy były dobre przez cały sezon. Grudzień był bardzo pracowitym miesiącem, ale po przełomie roku popyt wrócił do nieco normalnego poziomu. „Sprzedaż przebiegała bezproblemowo, a jakość hiszpańskich cytrusów była bardzo dobra” - mówi belgijski handlowiec. Poza dostawami hiszpańskimi obecnie na rynku dostępne są również owoce z Turcji, Maroka i Egiptu. Pojawienie się tych dodatkowych ilości wywiera pewną presję na rynek, co ma negatywny wpływ na ceny.

Niemcy: Dominują Hiszpania i Egipt
W Niemczech dostawy pochodzą obecnie głównie z Hiszpanii i Egiptu. Hiszpania dominuje w segmencie pomarańczy stołowych z późnymi odmianami Lane Late, Navelate i Salustiana. Egipt jest obecnie głównym dostawcą soków z pomarańczy, zwłaszcza Valencia Late. Turcja również jest obecna tu i tam z odmianą Washington Navel. W przypadku czerwonych pomarańczy Włochy są teraz na rynku same z odmianą Moro.

Ceny czerwonych pomarańczy są znacznie wyższe niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Ceny pomarańczy egipskich spadły jednak poniżej zeszłorocznego. Na razie sezon hiszpański przeżywa zadowalający rozwój. Popyt nieco spadł w drugiej połowie sezonu, podczas gdy grubsze rozmiary są stosunkowo rzadkie. W dłuższej perspektywie Egipt nadal zyskuje na popularności, zwłaszcza w segmencie dyskontowym. Jednocześnie na rynku jest coraz mniej miejsca na pomarańcze tureckie i marokańskie. Wciąż jest miejsce na nowe, innowacyjne odmiany, zwłaszcza w segmencie pomarańczy stołowych. Między innymi Cara Cara i Powell cieszą się dużym zainteresowaniem w niemieckim handlu hurtowym.

Włochy: Pomarańczowy kryzys na Sycylii i jońskiej części Włoch
Sycylijski sezon pomarańczy nigdy nie był bardziej kontrowersyjny niż w tym roku. Ceny zmieniają się bardzo szybko. Pewnego dnia wynoszą 0,25 euro; następnego dnia między 0,30 a 0,50 euro. W rezultacie właściwe planowanie nie jest możliwe. Na sezon wegetacyjny silny wpływ miało 55-dniowe zimowe deszcze, co spowodowało spadek produkcji o 30 procent. Mimo to wolumeny na rynku są bardzo wysokie, a niektórzy nawet mówią o nadpodaży. Ze względu na brak równowagi rynkowej dużo owoców sprzedaje się do przemysłu przetwórczego.

Wydaje się, że kryzys pomarańczowy dotknął nie tylko firmy sycylijskie, ale także te z jońskiej części Włoch. „Popyt na pomarańcze spadł dramatycznie zarówno na rynku krajowym, jak i europejskim, a ceny pomarańczy pępkowych sięgają najwyżej 0,15 euro/kg. Albania może być jedynym krajem, w którym występuje popyt na pomarańcze włoskie, biorąc pod uwagę nieprzydatność pomarańczy greckich po mrozach w ostatnich tygodniach ”- mówi kupiec z prowincji Taranto w Apulii.

Przedsiębiorca z północnych Włoch informuje, że ceny pomarańczy kształtują się poniżej średnich poziomów. Taka sytuacja utrzymuje się od początku sezonu i jest wypadkową różnych czynników. Przede wszystkim dostępne rozmiary są małe. Na północy kraju ceny hurtowe największych rozmiarów wahają się od 1,20 do 1,40 euro/kg. Jednak większość partii składa się z mniejszych rozmiarów, które nie osiągają tych cen. Wyjątkiem są organiczne pomarańcze. Według handlowca istnieje duże zapotrzebowanie na organiczne pomarańcze, a ceny są na dobrym poziomie.

Hiszpania: Ostra konkurencja z Egiptu i Turcji
Hiszpania dostarcza obecnie pomarańcze Lane Late, a w kwietniu rozpocznie wysyłkę pomarańczy Barfield, Powel i Chislett Navel, po których pod koniec maja i czerwca pojawią się pomarańcze Walencja. Mówi się, że sprzedaż pomarańczy w Hiszpanii jest obecnie ogólnie niewielka ze względu na gwałtownie rosnące ceny producenta i ostrą konkurencję ze strony Egiptu i Turcji. „Cena pomarańczy egipskich na rynku jest taka sama, jak oryginalnych hiszpańskich pomarańczy. Nasze marże są teraz tak niskie, że ledwo osiągamy zysk”- mówi hiszpański eksporter.

W tym roku z powodu mrozów nastąpił spadek produkcji późnych odmian w Andaluzji. Produkcja tych odmian spadła również w mniejszym stopniu w regionie Walencji, gdzie deszcze i mrozy w styczniu zmniejszyły nieco wolumeny na niektórych określonych obszarach upraw. Spekulacje w tej dziedzinie są źródłem stresu dla handlowców, ponieważ firmy handlowe chcą mieć pewność odpowiedniej podaży. Niektórzy eksporterzy obawiają się również, że pomarańcze, na których jakość wpłynął mróz, mogłyby zostać wprowadzone na rynek, ponieważ miałoby to negatywny wpływ na sprzedaż.

Oczekuje się, że sezon pomarańczy w Egipcie i Turcji zakończy się w okolicach maja/czerwca, ale spożycie owoców cytrusowych będzie niższe ze względu na rozpoczęcie letniego sezonu owocowego. W drugiej fazie kampanii Egipt staje się coraz bardziej zaciekłym konkurentem dla hiszpańskich pomarańczy. „Oprócz konkurencyjnych cen Egiptowi udaje się przedłużyć sezon i stopniowo udoskonalać metody uprawy oraz jakość pomarańczy. Konkurencja z krajów trzecich z roku na rok jest niebezpiecznie silniejsza. Nadchodzą trudne czasy dla hiszpańskich pomarańczy”- mówi eksporter.

Egipt: Popyt na pomarańcze Walencja wzrósł do dobrego poziomu
Sezon na pomarańcze odmiany Walencja w Egipcie już się rozpoczął. Popyt był bardzo niski dwa miesiące temu, ale teraz wzrósł do dobrego poziomu. Ceny są nieco niższe niż przed miesiącem, ponieważ podaż rośnie. Wyeksportowane ilości są już o 30 procent wyższe niż w tym czasie w zeszłym roku. Indie i Chiny są szczególnie interesującymi rynkami, a popyt rośnie również w Europie, teraz, gdy sezon hiszpański dobiega końca. Ponieważ RPA rozpocznie sezon odmiany Navel jeszcze co najmniej dwa miesiące, w nadchodzących miesiącach egipskie pomarańcze będą miały największy udział w światowym rynku.

USA: Oczekuje się, że silny popyt na pomarańcze będzie kontynuowany
„Popyt jest prawdopodobnie lepszy niż zwykle z powodu COVID-19” - powiedział kupiec z Kalifornii. Dostawy pomarańczy pępkowych były dobre. Obecnie handlowiec pracuje nad odmianą wiosenną i waszyngtońską. Ceny pomarańczy były mocne i patrząc w przyszłość, przedsiębiorca spodziewa się utrzymania silnego popytu ze względu na cieplejszą pogodę.

Tymczasem jest też duży popyt na pomarańcze z Florydy. „Występuje gwałtowny wzrost popytu na pomarańcze z Florydy, a sprzedaż detaliczna wydaje się bardzo dobra i stabilna” - powiedział kupiec z Florydy. Pod względem dostaw zbiory Florida Classic Valencia powinny być dostępne do maja/czerwca. Handlowiec mówi, że chociaż sezon zaczął się kilka tygodni później w tym roku, to koniec kampanii powinien być normalny.

Republika Południowej Afryki: Zbiory pomarańczy pępkowych (Navel) będę podobne do zeszłorocznych
W Letsitele rozpoczęły się zbiory wczesnych pomarańczy pępkowych. Średnia cena krajowa wynosi 9,34 randy/kg. Według handlowca zbiory rozpoczęły się później w tym roku, a wolumeny spadły poniżej ubiegłorocznego poziomu. Ilość pomarańczy pępkowych w rejonie Limpopo Senwes (Marble Hall/Groblersdal) powróciła do normalnego poziomu i spodziewane są dobre zbiory. W dolinie Eastern Cape Sundays River (Kirkwood, Addo) produkcja również wygląda dobrze i oczekuje się niewielkiego wzrostu, ale w dolinie Gamtoos (Patensie, Hankey) oczekuje się, że utrzymująca się sucha pogoda będzie miała znaczny wpływ na wielkość zbiorów i rozmiary. Dość normalne zbiory spodziewane są również w Western Cape, chociaż o 10 procent mniejsze niż w zeszłym roku. Oczekuje się, że w całym kraju wolumeny odmiany Navel będą w większości zgodne z zeszłorocznym (eksport produktu Navel w 2020 roku wyniósł 25,2 miliona 15-kilogramowych pudełek). Wczesny eksport pomarańczy Navel rozpoczyna się około 16 lub 17 tygodnia.

Pomarańcze odmiany Walencja w Letsitele i Hoedspruit (prowincja Limpopo) dobrze się odrodziły dzięki korzystnym letnim deszczom i spodziewane są dobre zbiory. Niższe wolumeny w Walencji spodziewane są we Wschodnim i Zachodnim Przylądku, chociaż nadal powyżej średniej z pięciu lat. W sumie szacuje się wzrost o około 7 procent w porównaniu z 46,9 miliona 15-kilogramowych pudełek z 2020 roku. Istnieje normalny rozkład rozmiarów.

Eksporterzy spodziewają się dobrej sprzedaży pomarańczy z powodu koronawirusa i dodatkowego zapotrzebowania na witaminę C. Eksport pomarańczy z Walencji rozpoczyna się około 20 tygodnia.

Chile: Pierwsze pomarańcze Navel spodziewane na początku czerwca
Sezon na pomarańcze Navel rozpoczyna się na początku czerwca, w 23. tygodniu i trwa do 35. tygodnia. Oczekuje się, że wolumeny z Chile będą podobne do tych z poprzednich lat. Pomarańcze z Chile są wysyłane głównie do Stanów Zjednoczonych i Azji.

Argentyna: W przyszłym sezonie spodziewane są większe ilości
Pomarańczowy sezon w Argentynie zaczyna się w maju, około 20 tygodnia, wraz z pomarańczami pępkowymi. Salustiany przybywają w 26. tygodniu, a zaraz po nich pojawiają się pomarańcze Walencja w 27. tygodniu. Oczekuje się, że jakość i rozmiary tych pomarańczy będą dobre, a w tym sezonie spodziewane są również większe ilości. Sucha pogoda wiosną i latem zapewnia dobrą jakość w tym sezonie. Chociaż rozmiary mogą być nieco mniejsze, nadal oczekuje się akceptowalnych rozmiarów. Argentyńskie pomarańcze trafiają głównie do Europy, Bliskiego Wschodu, Rosji i Kanady.

Urugwaj: Pierwsze pomarańcze spodziewane są w maju
Perspektywy sezonu pomarańczy urugwajskiej są podobne jak w Argentynie. Kampania rozpoczyna się w maju, około 20 tygodnia, i oczekuje się dobrej jakości i rozmiarów w wyniku suchej pogody, a całkowita wielkość nieznacznie wzrosła. Rynki dla Urugwaju znajdują się również w Europie, na Bliskim Wschodzie, w Rosji i Kanadzie. Sezon trwa do 45 tygodnia włącznie z pomarańczami Walencja. Dostawa Navel kończy się już w 34 tygodniu.

Chiny: Rynek otwarty na hiszpańskie pomarańcze
W poprzednim sezonie cytrusowym wiele dużych obszarów produkcyjnych na południu kraju nawiedziły gradobicia i deszcze. W rezultacie duża część produkcji cytrusów miała problemy z jakością, co ma wpływ na cały rynek cytrusów. Od listopada ubiegłego roku rynek cytrusów był bardzo nieprzewidywalny, co stworzyło duże wyzwania dla plantatorów i handlowców. Niektóre ze złych partii zniknęły z rynku i zostały zastąpione dobrymi. Pomarańcze z Wogan i Wuxiangan są sprzedawane w dobrych cenach.

W tym roku zezwolono na import hiszpańskich pomarańczy, ale wielu chińskich importerów nie będzie importować pomarańczy w tym sezonie. Obecnie na rynku znajdują się pomarańcze egipskie i amerykańskie. Dostępne ilości są ograniczone, co wywiera pewną presję na ceny. Z drugiej strony popyt jest dobry. W ubiegłym roku chiński rynek otworzył się również na chilijskie pomarańcze. Różni importerzy ogłosili, że chcą importować pierwsze ilości w nadchodzącym sezonie.

Australia: Navel stanowią 87 procent produkcji
Australia przygotowuje się do sezonu pomarańczowego odmiany Navel i według najnowszych statystyk Hort Innovation w roku kończącym się w czerwcu 2020 roku wyprodukowano 511 345 ton pomarańczy; spadek o 3 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Jednak wartość tej produkcji wzrosła o 4 procent, do 414,7 mln USD. Około 38 procent całkowitej produkcji pomarańczy trafiło do przemysłu przetwórczego, głównie do produkcji soków. Eksport świeżych pomarańczy również wzrósł o 7 procent w ujęciu ilościowym, do 201 268 ton o wartości 310,1 mln USD.

Pomarańcze pępkowe stanowiły 87 procent produkcji wysyłanej na rynek świeży, a pomarańcze Walencja 13 procent. Niewielka pozostałe część produkcji odpowiadają innym odmianom, takim jak pomarańcze krwiste i pomarańcze Cara Cara. 62 procent australijskich gospodarstw domowych kupiło w ciągu roku świeże pomarańcze.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE