Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Szparagi – brak podaży, wysoki popyt

Zła pogoda na początku roku, w lutym i na początku bieżącego miesiąca, wraz z niskimi temperaturami na obszarach uprawnych Granady, opóźniła kampanię szparagów o około dwa tygodnie. Jednocześnie komplikacje logistyczne związane z przywozem szparagów z Meksyku powodują, że rynek zielonych szparagów jest bardziej pusty w porównaniu z poprzednimi latami.

„O tej porze roku podaż hiszpańskich zielonych szparagów jest bardzo mała” - mówi José Ángel Delgado, dyrektor sprzedaży w Los Gallombares. „Rozwój szparagów jest skorelowany z temperaturami, a jeśli są one zbyt niskie, ich wzrost jest opóźniony. Mamy nadzieję, że między połową a końcem marca będziemy już mieć stałe ilości, aby zaspokoić całe zapotrzebowanie.”

Oprócz opóźnień w hiszpańskiej produkcji brakuje również zielonych szparagów z Meksyku. „Peru zakończyło się już w grudniu, ponieważ teraz jest tam lato, a wyższe temperatury powodują spadek jakości szparagów. W tym czasie, dopóki nie zaczniemy mocniej z hiszpańską produkcją, będziemy musieli bardziej polegać na Meksyku. Lotów bezpośrednich jest niewiele z powodu pandemii. Musimy uciekać się do „przesiadek”, które opóźniają przybycie produktów. Ponadto istnieje duży eksport meksykańskich egzotycznych produktów, które zabierają szparagom przestrzeń ”- mówi José Ángel Delgado.

„Popyt na zielone szparagi jest w tej chwili bardzo wysoki i musimy dobrze rozprowadzić dostawy, aby móc obsłużyć wszystkich naszych klientów, ponieważ na rynku jest trochę napięcia” - mówi.

Los Gallombares dostarcza zielone szparagi przez cały rok. Od marca do czerwca dostawy pochodzą bezpośrednio z Granady, w pozostałych miesiącach sprowadzane są z Peru i Meksyku. „Naszym głównym celem są szparagi z Granady, którym staramy się nadać najwyższą wartość” - mówi kierownik sprzedaży tej spółdzielni.

Okres wokół Wielkanocy jest tradycyjnie okresem największego zapotrzebowania na szparagi. „Na początku kwietnia liczymy na tyle produkcji, abyśmy mogli bez problemu realizować wszystkie zamówienia, bo podczas Świąt Wielkanocnych zapotrzebowanie zwykle rośnie. Również wraz z włączeniem rolników Agrolacha będziemy mieli kolejne miliony kilogramów zielonych szparagów z Granady w tym sezonie, więc łączna waga osiągnie 9 milionów kilogramów”- mówi José Ángel Delgado.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE