Turcja – wzrost eksportu warzyw i owoców
Pomimo negatywnego wpływu pandemii koronawirusa w 2020 roku został ustanowiony nowy rekord w eksporcie świeżych warzyw i owoców z Turcji. Szefowa Stowarzyszenia Eksporterów Warzyw i Owoców w Stambule Melisa Tokgez Mutlu powiedziała o tym agencji Anadolu.
Według niej turecki sektor rolnictwa był w minionym roku jedną z dziedzin gospodarki, które odczuły najmniejsze szkody w wyniku pandemii.
„Eksport świeżych warzyw i owoców w 2020 roku wzrósł ogólnie o 20,8 procent w porównaniu z rokiem poprzednim - do 2,7 miliarda dolarów” - powiedziała Melisa Tokgez Mutlu.
Największy udział zagranicznych dostaw w sektorze świeżych warzyw i owoców przypadł na pomidory, czereśnie, mandarynki i granaty.
Wiodącymi importerami świeżych warzyw i owoców z Turcji w ubiegłym roku były Rosja, Niemcy, Ukraina, Irak i Rumunia.
Szefowa stowarzyszenia zwrócił uwagę na duże zapotrzebowanie na jabłka, cytryny, brzoskwinie i nektaryny. Jednocześnie Hiszpanię, Bangladesz, Indie, Wielką Brytanię i Zjednoczone Emiraty Arabskie można opisać jako nowe obiecujące rynki dla tureckich eksporterów.
„W eksporcie przetworów owocowo-warzywnych w 2020 roku dużym zainteresowaniem cieszyły się ogórki i korniszony, soki jabłkowe i pomidory w puszce. Niemcy, USA, Irak, Holandia i Wielka Brytania są wiodącymi importerami w tym segmencie”- powiedział Mutlu.