Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Turcja – wzrost eksportu warzyw i owoców

Pomimo negatywnego wpływu pandemii koronawirusa w 2020 roku został ustanowiony nowy rekord w eksporcie świeżych warzyw i owoców z Turcji. Szefowa Stowarzyszenia Eksporterów Warzyw i Owoców w Stambule Melisa Tokgez Mutlu powiedziała o tym agencji Anadolu.

Według niej turecki sektor rolnictwa był w minionym roku jedną z dziedzin gospodarki, które odczuły najmniejsze szkody w wyniku pandemii.

„Eksport świeżych warzyw i owoców w 2020 roku wzrósł ogólnie o 20,8 procent w porównaniu z rokiem poprzednim - do 2,7 miliarda dolarów” - powiedziała Melisa Tokgez Mutlu.

Największy udział zagranicznych dostaw w sektorze świeżych warzyw i owoców przypadł na pomidory, czereśnie, mandarynki i granaty.

Wiodącymi importerami świeżych warzyw i owoców z Turcji w ubiegłym roku były Rosja, Niemcy, Ukraina, Irak i Rumunia.

Szefowa stowarzyszenia zwrócił uwagę na duże zapotrzebowanie na jabłka, cytryny, brzoskwinie i nektaryny. Jednocześnie Hiszpanię, Bangladesz, Indie, Wielką Brytanię i Zjednoczone Emiraty Arabskie można opisać jako nowe obiecujące rynki dla tureckich eksporterów.

„W eksporcie przetworów owocowo-warzywnych w 2020 roku dużym zainteresowaniem cieszyły się ogórki i korniszony, soki jabłkowe i pomidory w puszce. Niemcy, USA, Irak, Holandia i Wielka Brytania są wiodącymi importerami w tym segmencie”- powiedział Mutlu.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE