Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy – aktualne dane dla produkcji jabłek

Tradycyjne posiedzenie Komitetu ds. Marketingu stowarzyszenia Assomela odbyło się 9 grudnia, aby omówić aktualne dane dotyczące produkcji i ocenić listopadowe trendy rynkowe.

Produkcja jabłek we Włoszech, wraz z ostatecznymi danymi dla późniejszych odmian, to nieco ponad 2,1 mln ton.

Górna Adyga straciła na znaczeniu, a niektóre obszary zostały dotknięte wiosennymi przymrozkami i gradem, podczas gdy Trentino odzyskało poziom z poprzednich lat. Wzrosła również produkcja w Wenecji Euganejskiej i Lombardii. Produkcja w regionie Emilia-Romagna spadła, również z powodu niekorzystnych warunków pogodowych, podczas gdy produkcja Piemontu ustanowiła rekord i jest obecnie drugą co do wielkości po Trentino-Alto Adige.

Jeśli chodzi o odmianę, Gala potwierdziła swój szczyt produkcyjny z 338 618 tonami, podczas gdy Golden zmniejszyła swoją produkcję o 6 procent w porównaniu z poprzednimi zbiorami. Produkcja Red Delicious wzrosła, ale nadal jest poniżej średniej. Również Granny Smith powróciła do normalnego poziomu produkcji. Fuji również wzrósł w porównaniu z rokiem ubiegłym, ale pozostał poniżej średniej.

Wysokie poziomy produkcji, przekraczające 100 000 ton, osiągnęły również Cripps Pink i wszystkie tzw. nowe odmiany. Wszystkie odmiany i wszystkie obszary produkcyjne wykazały dobry kaliber i ogólnie dobrą jakość produktu. Według szacunków w listopadzie, ilość towarów przeznaczonych na rynek świeży sięgnęła nieco ponad 1,8 mln ton, czyli mniej niż średnia z ostatnich sezonów.

Produkcja ekologiczna również nieznacznie wzrosła, osiągając prawie 190 000 ton.

Listopadowe dane o sprzedaży potwierdzają dynamiczny rynek, jak już zauważono na początku miesiąca, ze szczególnie konsekwentnym uzupełnianiem zapasów, szczególnie w przypadku odmiany Gala. Golden również miał dobrą sprzedaż. Sprzedaż Red Delicious i Granny Smith stale rośnie, choć wolniej. Fuji i Braeburn również odnotowały satysfakcjonującą sprzedaż. W sumie skumulowana sprzedaż od początku sezonu to ponad 500 000 ton, czyli o 35 procent więcej niż przed rokiem. W konsekwencji zapasy na dzień 1 grudnia należą do najniższych i są szacowane na poziomie 1 364 135 ton.

Rynki krajowy i europejski są dość chłonne, podobnie jak rynki spoza UE, które początkowo miały wolniejszy start. Indie, kraje Bliskiego Wschodu i Ameryki Południowej odnotowują dobre trendy, zwłaszcza biorąc pod uwagę mniejszą dostępność produktów z USA, choć kurs euro do dolara nie jest najkorzystniejszy.

W odniesieniu do Indii, wysiłki włoskich instytucji wraz z UE i innymi krajami przesunęły na początek marca wniosek o certyfikację produkcji wolnejo od GMO, która miała wejść w życie 1 stycznia 2021 roku. Wynik jest mile widziany, należy go teraz kontynuować w celu znalezienia ostatecznego rozwiązania problemu.

We Włoszech zachowania konsumentów są zwykle bardziej ostrożne w porównaniu z zachowaniami odnotowanymi podczas pierwszej blokady, kiedy jabłka były jednymi z preferowanych produktów w ich wyborze. Nawet popyt na pakowane jabłka najwyraźniej wrócił do normy.

Sezon z pewnością rozpoczął się płynnie od notowań, które są obecnie uważane przez operatorów za dobre, ale nie dla wszystkich odmian i referencji. Jednak kampania sprzedażowa dopiero się rozpoczęła i ze względu na międzynarodowy scenariusz i niezwykłe czasy należy ją uważnie przeanalizować.

Komitet Marketingu ocenił również sytuację, perspektywy i krytyczne czynniki Zielonego Ładu dla sektora, zwłaszcza w dziedzinie fitosanitarnej. Sektor wymaga znacznie większego postępu i uwagi przy ocenie dopuszczenia składników aktywnych, które są fundamentalne dla wytycznych i przepisów dotyczących zintegrowanej produkcji, a także nowych rozwiązań opakowaniowych - innowacyjnych i przyjaznych dla środowiska.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE