Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Włochy – na północy startuje zbiór wczesnej cebuli

Kwietniowa mroźna pogoda spowodowała niewielkie opóźnienie w rozpoczętych w ubiegłym tygodniu zbiorach włoskiej cebuli żółtej. Jest to produkcja niszowa, obejmująca mniej niż 300 hektarów w północnych Włoszech, z czego 80 procent między Veneto a Emilia Romagna.

„Te zbiory mają trudności z poprawnym wzrostem i wyceną we właściwy sposób na rynkach i w dużych sieciach handlowych. Główny problem jest związany z fakturą i kolorem, które są nieatrakcyjne, nawet jeśli cebulki są wysokiej jakości . Przydałoby się bardziej otwarty sposób myślenia, zgodny z nastawieniem konsumenta, również dlatego, że dobra komunikacja wspiera sprzedaż produktów.”

Te wczesne cebule ozime wyróżniają się świetnymi właściwościami organoleptycznymi, są słodkie, mało pikantne i nadają się do spożycia na surowo. „Te uprawy miały doskonały czas. Zapasy włoskiej cebuli przechowywanej w chłodniach wyczerpują się, a te nowe zbiory mogą z łatwością wypełnić lukę do końca lipca, kiedy zaczną się zbiory cebuli dymki” - dodał operator.

Żółtą cebulę posadzoną jesienią można bezpiecznie przechowywać. Dzięki temu słodki produkt może być sprzedawany na rynku przez dość długi czas.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE