Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wzrost produkcji jabłek w EU

Oczekuje się, że produkcja jabłek w UE wzrośnie o 10 procent do 12,5 mln ton w sezonie 2021/2022 (+8 procent w porównaniu do średniej pięcioletniej), dzięki wzrostowi produkcji w Polsce (+27 procent rok do roku), prognozowanemu wzrostowi powierzchni upraw (+7 procent) i korzystnym warunkom pogodowym. Dane te zawarte są w opublikowanym w tym tygodniu raporcie Komisji Europejskiej na temat rynków rolnych - pisze AgroBusiness.

Duża dostępność polskich jabłek i niskie ceny powinny doprowadzić do wzrostu udziału jabłek w sektorze przetwórczym (do 34 procent w sezonie 2021/2022 wobec 29 procent w sezonie 2020/2021).

W sumie około 7,8 mln ton jabłek zostanie sprzedanych do spożycia w stanie świeżym (+2 procent r/r), a 4,1 mln ton trafi do przetwórstwa. Oczekuje się, że spożycie świeżych jabłek na osobę w UE utrzyma się na wysokim poziomie (15,3 kg) ze względu na niższe ceny i rosnącą świadomość korzyści płynących ze zdrowego stylu życia. Zauważa się, że przy stabilnym popycie na przetworzone jabłka, rośnie zapotrzebowanie na produkty ekologiczne bez dodatku cukru.

Słowa kluczowe: jabłka, produkcja jabłek, owoce, Europa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE