Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Mołdawia – drogie porzeczki

Na początku ostatniego tygodnia czerwca na mołdawskim rynku krajowym ceny hurtowe czarnej porzeczki ustabilizowały się w przedziale 40-45 lejów/kg (2,29-2,58 USD/kg), czerwone - 30-35 lejów/kg (1,72-2,01 USD/kg). W tym samym czasie w ubiegłym roku różnica cen porzeczek czarnych i czerwonych była mniejsza, a maksymalny poziom cen tych produktów był znacznie niższy - nie przekraczał 1,55 USD/kg.

Eksperci ze Stowarzyszenia Producentów Owoców Jagodowych Pomușoarele Moldovei zauważają, że chociaż plantacje porzeczek niewiele ucierpiały z powodu wiosennych przymrozków, to jednak suma niekorzystnych czynników pogodowych wpłynęła na ten segment przemysłu jagodowego. Porzeczki pojawiły się na rynku nieco później niż zwykle i w niewielkiej ilości ich zbiory prawdopodobnie będą znacznie niższe niż w ubiegłym roku. Był to główny czynnik wspierający ceny owoców jagodowych w czerwcu.

Czy trend ten utrzyma się na początku lipca? Stowarzyszenie branżowe uważa, że ​​trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. O prawdopodobieństwie niższych cen świadczy fakt, że w ubiegłym tygodniu na rynku mołdawskim pojawiły się wysokiej jakości, najwyraźniej - nawet skalibrowane, porzeczki z Ukrainy. Dostawy lokalnych jagód na rynki miejskie również prawdopodobnie nie zostaną ograniczone. Wreszcie producenci odnotowali znaczny spadek popytu w wyniku zmniejszenia dochodów i siły nabywczej populacji.

Z drugiej strony nie jest jeszcze jasne, jak aktywny będzie eksport porzeczek w lipcu. Według danych Narodowego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ANSA w ostatnich latach eksport porzeczek z Republiki Mołdawii był bardzo niestabilne i wynosił od 15 do 65 ton na sezon. Stopniowo w strukturze mołdawskiego eksportu jagód jeżyny zastępują porzeczkę. Jednak w ubiegłym roku sytuacja nieco się zmieniła: zapasy jeżyn deserowych na rynek rosyjski zmniejszyły się w drugiej połowie sezonu, a handlowcy zaczęli dostarczać mołdawskie późne porzeczki do Polski w celu zamrożenia. W tym roku trudno jest przewidzieć zewnętrzną podaż tych jagód.

Według ekspertów ze Stowarzyszenia obszar uprawy porzeczek w Mołdawii dynamicznie malał w ciągu ostatnich czterech do pięciu lat. Obecnie łączna powierzchnia plantacji tych owoców, według oficjalnych danych, wynosi mniej niż sto hektarów, chociaż w rzeczywistości jest prawdopodobnie jeszcze mniejsza. W miarę zmian klimatu, głównie z powodu rosnących susz, znaczna liczba producentów wykorzeniła plantacje czarnej porzeczki.

Historycznie w Mołdawii uprawiano odmiany tej rośliny, odporne na mróz. Jednak w ostatnich latach, z powodu nagłego przejścia „z zimy na lato”, upalna pogoda już w kwietniu-maju stanowi znacznie większy problem dla normalnej wegetacji czarnej porzeczki w Mołdawii niż przymrozki.

Stowarzyszenie „Pomușoarele Moldovei” ma nadzieję, że w kraju obszar pod tą uprawą będzie stopniowo przywracany ze względu na odporne na suszę czerwone odmiany, w szczególności „Jennifer”. Jednak do tego czasu odmiany czerwonych porzeczek są znacznie mniej popularne wśród konsumentów niż odmiany czarnej porzeczki.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem