Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania zwiększa produkcję awokado

Trwa wzrostowy trend upraw awokado w regionie Walencji, szczególnie w prowincjach Walencja i Castellon, gdzie już zasadzono około 450 hektarów tych owoców. Wzrost ten został wzmocniony spadkiem rentowności owoców cytrusowych w ostatnich latach i poszukiwaniem alternatyw dla plantatorów z Walencji.

"W 2018 roku zasadziliśmy około 72 000 sadzonek awokado w regionie Walencji, a na ten rok kolejne 79 000 zostało już sprzedane", mówi Vicente Bayona, przedstawiciel handlowy w regionie Walencji dla firmy produkującej sadzonki Brocaw Spain.

"Zaczęliśmy sprzedawać sadzonki awokado około 5 lat temu, a od tego czasu popyt wzrósł gwałtownie. W tym roku wyprzedaliśmy już cały nasz kontyngent, więc teraz sprzedajemy na tok 2020. Każdego dnia dzwonią do nas z prośbą o rośliny. W chwili obecnej produkcja w Walencji nie jest zbyt duża, biorąc pod uwagę, że plantacje mają nie więcej niż 5 lat, chociaż oczekuje się, że wielkości te zaczną być dość znaczące do 2020 - 2021 roku."

Biorąc pod uwagę brak przestrzeni do ekspansji upraw w Maladze ze względu na ograniczone zasoby wodne i rosnące koszty ziemi, Brocaw Spain, z siedzibą w Maladze, zdecydowała się rozszerzyć działanie na Walencję, ponieważ ma ona idealny mikroklimat do uprawy tego owocu tropikalnego. "Pracujemy wspólnie z Instytutem Badań Rolnych Walencji (IVIA), aby znaleźć najbardziej odpowiednie obszary do uprawy tego owocu, a także nad analizą jego jakości przed wprowadzeniem na rynek", wyjaśnia Vicente Bayona.

I pomimo dużego popytu, Vicente Bayona podkreśla, że ​​awokado nie może być sadzone bez kontroli, i że muszą one być zebrane po osiągnięciu optymalnej ilości suchej masy. "Uprawa awokado nie jest odpowiednia dla wszystkich obszarów Walencji i ważne jest, aby było to respektowane, ponieważ reputacja walenckiego awokado może być w innym przypadku ucierpieć, przekładając się negatywnie na rentowności upraw", mówi. Oprócz sprzedaży roślin Vicente Bayona jest również menedżerem firmy Bayer Overseas, która zapewnia wsparcie techniczne producentom, wybiera owoce, pakuje je i eksportuje na rynki we Francji i Szwajcarii pod marką Valls Tropik. "W tej chwili zbieramy odmianę Hass, chociaż najpopularniejszą sadzoną w Walencji jest Lamb Hass, która ma większy kaliber i jest zbierana od początku kwietnia do czerwca."

"Rynek awokado jest obecnie trudny, z dużą produkcją pochodzącą z Chile i Kolumbii, pokrywającą się z plonami w Maladze i Maroku. Istnieje obfitość małych kalibrów, a więc ich ceny są pod presją, ale zarządzamy tak, aby utrzymać ceny dużych rozmiarów na dobrych poziomach ", mówi Vicente Bayona.

Biorąc pod uwagę te okoliczności, perspektywa jest taka, że awokado Valenciana Lamb Hass będą miały dobrą sprzedaż na rynkach europejskich, ponieważ ich rozmiary to w większości kalibry 14, 16 i 18.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE