Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest poniedziałek 13 lipca 2020. Od wczoraj dodano 2220 ceny w 15 kategoriach. Życzymy miłego dnia.
Tu jesteś: Owoce i warzywa  »  Owoce  »  Maliny  »  Malina

Malina

  |  

Rodzina Różowatych (Rosaceae), rodzaj malina i jeżyna (Rubus), podrodzaj malina (Idaeobatus). Podstawową cechą odróżniająca malinę od jeżyn jest możliwość łatwego oddzielenia owocu od stożkowatego dna kwiatowego. Owoc jeżyny jest mocno przyrośnięty.

Największe znaczenie w uprawie towarowej odgrywają maliny koloru czerwonego. Odmiany o owocach żółtych, czarnych i purpurowych hoduje się głównie w celach amatorskich. W Polsce występują maliny czerwone i czarne. Odmiany szlachetne pochodzą od maliny właściwej (Rubus idaeus L.).

W wyniki krzyżówek wyhodowano malino-jeżynę. Z punktu botanicznego jest to nadal jeżyna, gdyż jej owoce przyrośnięte są do dna kwiatowego. Roślina ta jest mało odporna na mróz i podobnie jak jeżyna bezkońcowa, musi być na zimę okrywana. Maliny są krzewami o zróżnicowanym pokroju - od luźnego do szeroko rozłożystego. Pędy wyrastają z szyjki korzeniowej lub pąków na korzeniach i żyją dwa lata.

Najliczniejsze w Polsce odmiany klasyczne, owocują na pędach dwuletnich. W uprawie można spotkać także odmiany powtarzające, które owocują jesienią na pędach jednorocznych (w górnej części na powstałych kwiatostanach), a jeśli pozostawi się je na drugi rok, to owocowanie powtarza się latem, tym razem w części dolnej - na tych samych pędach.

Krzewom zagrażają silne wiatry, szczególnie w czasie kwitnienia, powodując gorsze zapylenie i spadek plonowania. Największe owocowanie występuje w ciepłych rejonach, gdzie dodatkowo występują obfite deszcze.

W odróżnieniu od całych roślin, system korzeniowy maliny dobrze znosi niskie temperatury. Ponieważ jest on płytki, plantacje tych owoców wymagają częstego nawadniania lub zastosowania gleby zasobnej w kompleks sorpcyjny. Produkcja malin przebiega często systemie szpalerowym, który umożliwia odpowiednią pielęgnację roślin i chroni je przed chorobami grzybowymi.

Coraz bardziej popularne stają się uprawy pod osłonami (głównie w Europie zachodniej), tj. w tunelach, szklarniach i namiotach. Wówczas szybciej dochodzi do owocowania, co znajduje przełożenie w odpowiednio wyższych cenach. Niestety produkcja ta jest dość kosztowna, wymagająca zastosowania drogiej infrastruktury (pomieszczenia, systemy grzewcze, wentylacyjne i nawadniające).



Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Wielkiej Encyklopedii Powszechnej PWN oraz G. Klimek, Sadownictwo, WSiP 2000 r.