Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Analiza powierzchni i zbiorów warzyw

2012-03-06 09:00
Źródło: fresh-market.pl za GUS (ik)

Według informacji wynikających z porównania danych dwóch ostatnich Spisów Rolnych, nastąpiło znaczne zmniejszenie powierzchni upraw warzyw gruntowych. Wywołane zostało to wzrostem koncentracji i intensyfikacji produkcji. W zamian czynniki te przyczyniły się do poprawy wydajności krajowych upraw warzywnych na przestrzeni ośmiu lat. Zgodnie z danymi z 2010 r. przedstawionymi przez GUS, warzywa gruntowe w 2010 r. uprawiano na powierzchni 158 725 ha. Natomiast zbiory warzyw z pól wynosiły 41 888 222 dt wszystkich warzyw gruntowych.
 

Największą powierzchnię zajmują uprawy warzywnicze w województwie kujawsko-pomorskim - 21 503 ha. Producenci warzyw z tego regionu zebrali 4 945 036 dt plonów. Na drugim miejscu pod względem upraw plasuje się woj. mazowieckie - 21 204 ha. Natomiast pod względem wielkości zbiorów warzyw Mazowsze było najlepsze - 6 384 420 dt plonów z pól. Wielkopolska zajmuje trzecie miejsce pod względem krajowego areału upraw warzyw w gruncie. Wydajność produkcji wielkopolskich producentów warzyw jest jednak na tyle duża, że zbiory w wysokości 5 272 853 dt, stawiają ten region na drugiej pozycji na liście zbiorów warzyw gruntowych w województwach.

Najmniejszy obszar upraw ma województwo opolskie - 1 377 ha. Pod względem zbiorów sytuacja ma się podobnie - 374 220 dt. Woj. lubuskie z wynikiem - 647 563 dt ogólnych zbiorów warzyw, plasuje się na drugim od końca miejscu w kraju. W woj. warmińsko-mazurskim plon wyniósł 800 564 dt, co sprawia, że region ten wyprzedza województwa opolskie, lubuskie, podlaskie oraz śląskie pod względem ilości wyprodukowanych warzyw gruntowych. Województwo dolnośląskie - powierzchnia upraw: 7 340 ha, ilość zbiorów: 1 743 262. Województwo lubelskie - powierzchnia upraw: 1 587 ha, ilość zbiorów: 4 608 603. Województwo małopolskie - powierzchnia upraw: 17 261 ha, ilość zbiorów: 4 303 748. 

Uzyskiwane wyniki zarówno pod względem obszaru, jak i wielkości produkcji warzyw stawiają wymienione regiony w pierwszej siódemce w strukturze krajowego warzywnictwa. Podobna zasada funkcjonuje w przypadku pozostałych województw: pomorskim, podkarpackim i zachodniopomorskim, gdzie z powierzchni od około sześciu tysięcy hektarów do niespełna trzech tysięcy hektarów zebrano plony rzędu miniona kwintali w każdym regionie.

 

Słowa kluczowe: warzywnictwo, uprawy, zbiory warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE