Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Bądź fit, jedz light i eko!

2007-12-31 00:00
Light, fit, bio czy eko w nazwie produktu gwarantuje mu rynkowe powodzenie – donosi „Polska – Dziennik Łódzki". Moda na szczupłą sylwetkę i zdrowy styl życia sprawiła, że Polacy coraz częściej dbają o niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy menu.

Aż 20 proc. nowości, które od września ubiegłego roku do sierpnia 2007 roku wprowadziły na rynek koncerny spożywcze, stanowiły produkty prozdrowotne. 15 proc. z nich to tzw. żywność ekologiczna, wytwarzana na ekologicznych plantacjach bez użycia nawozów sztucznych, a 9 proc. były produktami light – wynika z raportu spółki PMR.

45 proc. Polaków deklaruje chęć kupowania zdrowej żywności. Instytut Badań i Rozwoju Zdrowych Stylów Życia szacuje wartość całego rynku produktów dietetycznych i ekologicznych na ok. 400 mln zł. To jest jednak nadal mniej niż 1 proc. całego rynku spożywczego. Tzw. zdrową żywność kupuje jednak od czasu do czasu już ok. 10 proc. Polaków. A zapotrzebowanie na te produkty będzie rosło w tempie 30 proc. rocznie. Koncerny spożywcze już dawno zorientowały się, że napisy „light", „fit" albo „0% tłuszczu" na opakowaniu są gwarancją powodzenia produktu. Producenci mięsa również ulegli modzie na zdrowie: np. szynka wołowa i z indyka oraz parówki Fitness mają obniżoną zawartość tłuszczu.

Jednak Polacy muszą się jeszcze wiele nauczyć się o zdrowym odżywianiu. Często lepiej wybierać produkt nie o obniżonej kaloryczności, ale za to pełen witamin, mikroelementów, błonnika.

Zapotrzebowanie na naturalne, ekologiczne jedzenie rośnie w Polsce jeszcze szybciej niż rynek produktów light. Od czerwca tego roku w sklepach Tesco w ośmiu największych miastach Polski, m.in. Warszawie i Wrocławiu, można kupić ekologiczne warzywa, owoce, ciastka owsiane, cukier trzcinowy, naturalne dżemy, soki z buraków i kapusty.

Rośliny bez sztucznych nawozów osiągają mniejsze plony niż te hodowane w gospodarstwach wielkoprzemysłowych. Dlatego ekowarzywa, owoce i ziarna są średnio o połowę droższe niż normalne. Za kilogram ekojabłek trzeba w Tesco zapłacić 8 zł, zwykłe kosztują ok. 4 zł.

Analitycy są przekonani, że coraz częściej będziemy sięgać po te pierwsze, bo bogacimy się, chcemy o siebie bardziej dbać i gotowi jesteśmy kupować lepszą, choć droższą żywność.

Źródło: fresh-market.pl za Farmer.pl i Polska - Dziennik Łódzki
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem