Awokado
W niniejszym raporcie przyjrzymy się aktualnym cenom awokado na różnych rynkach hurtowych w Polsce, uwzględniając najnowsze dostępne dane z 15 lipca 2024 roku.
Na rynku czytaj dalej
Na rynku czytaj dalej
Z branżą, która w ostatnich latach bardzo dynamicznie się rozwija, Kenia pozycjonuje się jako największy producent awokado w Afryce pod względem ilości. Według danych FAOSTAT, powierzchnia upraw zwiększyła się siedmiokrotnie od 2000 roku, oficjalnie osiągając prawie 28 000 hektarów w 2022 roku.
czytaj dalej
Raport o cenach awokado na rynkach hurtowych w Polsce - aktualizacja na dzień 12 lipca 2024
2024-07-12 08:13
W najnowszym raporcie analizujemy ceny awokado na różnych rynkach hurtowych w Polsce.
Na Targpiast we Wrocławiu, cena awokado w dniu 10 lipca 2024 roku wahała się od 4.00 do 6.00 czytaj dalej
Na Targpiast we Wrocławiu, cena awokado w dniu 10 lipca 2024 roku wahała się od 4.00 do 6.00 czytaj dalej
"Poprawiony system korzeniowy oznacza aż 30 ton awokado na hektar"
2024-07-12 00:00
W Peru, uprawa jednego kilograma awokado wymaga średnio około 900 litrów wody. Działki Ingleby Farms w peruwiańskiej prowincji Lambayeque potrzebują tylko nieco ponad połowę tej ilości. Ta międzynarodowa firma, mająca siedzibę w Danii, prowadzi działalność rolniczą i ogrodniczą na
czytaj dalej
Eksperymentowane w izraelskich surowych warunkach pustyni subtropikalne owoce cieszą się popytem na całym świecie.
2024-07-12 00:00
Surowa pustynia i półsuchy klimat Izraela są idealne do testowania nowych pożądanych cech, zwłaszcza w przypadku owoców subtropikalnych. Plantatorzy z całego świata importują podkłady, pąki oraz nowe odmiany drzew mango, awokado i liczi z Izraela. Jednym z dostawców jest firma Banai Ltd.
czytaj dalej
Na rynku owoców i warzyw w Polsce ceny awokado różnią się w zależności od regionu i konkretnego rynku hurtowego.
Dane zebrane z różnych rynków wskazują na czytaj dalej
Dane zebrane z różnych rynków wskazują na czytaj dalej
Mission Produce podkreśla rozwijającą się kategorię organicznych awokado przed Organic Produce Summit.
2024-07-10 00:00
Firma Mission Produce, Inc., duża firma zajmująca się pozyskiwaniem, produkcją i dystrybucją świeżych awokado Hass, opublikowała analizę dotyczącą rosnącej popularności ekologicznych awokado w Stanach Zjednoczonych, tuż przed Organicznym Szczycie Produktów Rolnych w Monterey, Kalifornia, który odbędzie się w dniach 10-11 lipca 2024 roku. "Wzrastająca"
czytaj dalej
Rynek świeżych owoców i warzyw w Polsce charakteryzuje się dużą zmiennością cen, w zależności od regionu i dostępności produktów.
W najnowszym raporcie czytaj dalej
W najnowszym raporcie czytaj dalej
Mikrofale: nowy standard pomiaru jakości wewnętrznej owoców?
2024-07-09 00:00
Wykorzystywanie kamer podczerwieni do sprawdzania jakości wewnętrznej owoców jest obecnie powszechne. Mniej popularne jest jednak używanie przenośnych urządzeń, technika ta wkrótce będzie dostępna na liniach sortujących. "Awokado wciąż jest krojone, aby sprawdzić dojrzałość i jakość. Jednak można to łatwo zrobić bezinwazyjnie" - mówi Vertigo...
czytaj dalej
Rolnicy dostosowują się do zmian klimatycznych w regionie Peloponez.
2024-07-09 00:00
W Grecji, zwłaszcza w regionie Peloponez, praktyki rolnicze dostosowują się do zmian klimatycznych, przechodząc na uprawę roślin subtropikalnych. Ostatnie dwie suche zimy stanowiły wyzwanie dla tradycyjnego rolnictwa, ale stworzyły korzystne warunki dla uprawy roślin takich jak mango czy awokado.
czytaj dalej
Premiowe, 100 procent czyste oleje z awokado zadebiutowały.
2024-07-09 00:00
Westfalia Fruit debiutuje na rynku amerykańskim swoimi premium, 100-procentowymi, czystymi olejami z awokado, dostępnymi teraz w trzech smakach, w tym Naturalnym, Czosnkowym i Cytrynowym. Oleje są wykonane z świeżych awokado uprawianych i zbieranych w Południowej Afryce. „Nie bez powodu nazywamy się ekspertami od awokado” - powiedział Zac Bard.
czytaj dalej
Raport o cenach awokado na rynkach hurtowych w Polsce – 08.07.2024
2024-07-08 08:13
Ceny awokado na rynkach hurtowych w Polsce różnią się w zależności od lokalizacji.
Najświeższe dane z dnia 08.07.2024 roku wskazują na zróżnicowane ceny tego egzotycznego czytaj dalej
Najświeższe dane z dnia 08.07.2024 roku wskazują na zróżnicowane ceny tego egzotycznego czytaj dalej
"Rynek awokado stopniowo się odbudował i stał się bardziej zdrowy"
2024-07-08 00:00
Po ponad 10 latach pracy u boku swojego ojca Gabriela Burunata, ówczesnego prezesa Commercial Fruits w Rungis, William Burunat założył w 2021 roku firmę Nueva Vista. Obecnie ta firma o ludzkich rozmiarach ugruntowała swoją pozycję jako specjalista w dziedzinie awokado, granatów, fig i daktyli, ze szczególnym.
czytaj dalej
W regionie Axarquía w Maladze, Hiszpania, sektor rolniczy specjalizujący się w uprawie roślin subtropikalnych, takich jak mango i awokado, boryka się z wyzwaniami związanymi z dostępem do wody i kosztami. Region ten, z szacowanymi 14 000 hektarami tych upraw, tradycyjnie polegał na wodzie z La Viñuela.
czytaj dalej
Jego nazwa to nic innego jak gra słów, która odnosi się do owocu, który ją zainspirował: oto Ecovado, "fałszywy" i zrównoważony awokado lokalne. Stworzony przez badaczkę i projektantkę irańską mieszkającą w Londynie, Arinę Shokouhi, i przedstawiony przez portal today.it, Ecovado został wykonany
czytaj dalej
Wykorzystywanie kamer podczerwieni do sprawdzania jakości wewnętrznej owoców jest teraz powszechne. Mniej popularne jest jednak korzystanie z przenośnych urządzeń, technika ta niedługo będzie dostępna na liniach sortujących. "Awokado wciąż jest krojone w celu sprawdzenia dojrzałości i jakości. Jednak można to zrobić łatwo i bezinwazyjnie" - mówi Vertigo...
czytaj dalej
"Mimo że mamy dopiero lipiec, już teraz widzimy zainteresowanie handlowców z Malagi owocami z tej okolicy"
2024-07-08 00:00
W hiszpańskiej prowincji Huelva uprawa awokado nadal się rozwijała w ostatnich latach, a w sezonie 2022/23 obszar upraw już był trzecim co do wielkości w regionie Andaluzji. Tak wynika z raportu kampanijnego z Obserwatorium Cen i Rynków Andaluzji.
czytaj dalej
Obecnie Frutas Montosa produkuje tygodniowo ponad 1 milion kubków i ma w swojej ofercie ponad dziesięć różnych receptur na sosy guacamole oraz świeże miąższ awokado. Guacamole firmy Frutas Montosa jest przygotowywane wyłącznie z świeżych awokado o optymalnym dojrzałości.
czytaj dalej
Awokado i spirulina w górę, imbir i kurkuma w dół.
2024-07-05 00:00
Mniej przypraw, więcej superowoców, awokado i spirulina. To obrazek, który wynika z piętnastej edycji Obserwatorium Obrazu GS1 Italy, półrocznego badania monitorującego trendy konsumenckie w handlu detalicznym, krzyżujące informacje z etykiet ponad 139 tysięcy.
czytaj dalej
Mimo zawartości węglowodanów i naturalnego cukru, badania naukowe konsekwentnie wskazują, że owoce mogą być kluczowe w utrzymaniu zdrowej wagi ciała. Jednym z głównych powodów jest to, że błonnik i woda w owocach mogą przedłużyć uczucie sytości, pomagając spożywać mniej kalorii ogólnie.
czytaj dalej