Awokado
Mikrofale: nowy standard pomiaru jakości wewnętrznej owoców?
2024-07-09 00:00
Wykorzystywanie kamer podczerwieni do sprawdzania jakości wewnętrznej owoców jest obecnie powszechne. Mniej popularne jest jednak używanie przenośnych urządzeń, technika ta wkrótce będzie dostępna na liniach sortujących. "Awokado wciąż jest krojone, aby sprawdzić dojrzałość i jakość. Jednak można to łatwo zrobić bezinwazyjnie" - mówi Vertigo...
czytaj dalej
Rolnicy dostosowują się do zmian klimatycznych w regionie Peloponez.
2024-07-09 00:00
W Grecji, zwłaszcza w regionie Peloponez, praktyki rolnicze dostosowują się do zmian klimatycznych, przechodząc na uprawę roślin subtropikalnych. Ostatnie dwie suche zimy stanowiły wyzwanie dla tradycyjnego rolnictwa, ale stworzyły korzystne warunki dla uprawy roślin takich jak mango czy awokado.
czytaj dalej
Premiowe, 100 procent czyste oleje z awokado zadebiutowały.
2024-07-09 00:00
Westfalia Fruit debiutuje na rynku amerykańskim swoimi premium, 100-procentowymi, czystymi olejami z awokado, dostępnymi teraz w trzech smakach, w tym Naturalnym, Czosnkowym i Cytrynowym. Oleje są wykonane z świeżych awokado uprawianych i zbieranych w Południowej Afryce. „Nie bez powodu nazywamy się ekspertami od awokado” - powiedział Zac Bard.
czytaj dalej
Raport o cenach awokado na rynkach hurtowych w Polsce – 08.07.2024
2024-07-08 08:13
Ceny awokado na rynkach hurtowych w Polsce różnią się w zależności od lokalizacji.
Najświeższe dane z dnia 08.07.2024 roku wskazują na zróżnicowane ceny tego egzotycznego czytaj dalej
Najświeższe dane z dnia 08.07.2024 roku wskazują na zróżnicowane ceny tego egzotycznego czytaj dalej
"Rynek awokado stopniowo się odbudował i stał się bardziej zdrowy"
2024-07-08 00:00
Po ponad 10 latach pracy u boku swojego ojca Gabriela Burunata, ówczesnego prezesa Commercial Fruits w Rungis, William Burunat założył w 2021 roku firmę Nueva Vista. Obecnie ta firma o ludzkich rozmiarach ugruntowała swoją pozycję jako specjalista w dziedzinie awokado, granatów, fig i daktyli, ze szczególnym.
czytaj dalej
W regionie Axarquía w Maladze, Hiszpania, sektor rolniczy specjalizujący się w uprawie roślin subtropikalnych, takich jak mango i awokado, boryka się z wyzwaniami związanymi z dostępem do wody i kosztami. Region ten, z szacowanymi 14 000 hektarami tych upraw, tradycyjnie polegał na wodzie z La Viñuela.
czytaj dalej
Jego nazwa to nic innego jak gra słów, która odnosi się do owocu, który ją zainspirował: oto Ecovado, "fałszywy" i zrównoważony awokado lokalne. Stworzony przez badaczkę i projektantkę irańską mieszkającą w Londynie, Arinę Shokouhi, i przedstawiony przez portal today.it, Ecovado został wykonany
czytaj dalej
Wykorzystywanie kamer podczerwieni do sprawdzania jakości wewnętrznej owoców jest teraz powszechne. Mniej popularne jest jednak korzystanie z przenośnych urządzeń, technika ta niedługo będzie dostępna na liniach sortujących. "Awokado wciąż jest krojone w celu sprawdzenia dojrzałości i jakości. Jednak można to zrobić łatwo i bezinwazyjnie" - mówi Vertigo...
czytaj dalej
"Mimo że mamy dopiero lipiec, już teraz widzimy zainteresowanie handlowców z Malagi owocami z tej okolicy"
2024-07-08 00:00
W hiszpańskiej prowincji Huelva uprawa awokado nadal się rozwijała w ostatnich latach, a w sezonie 2022/23 obszar upraw już był trzecim co do wielkości w regionie Andaluzji. Tak wynika z raportu kampanijnego z Obserwatorium Cen i Rynków Andaluzji.
czytaj dalej
Obecnie Frutas Montosa produkuje tygodniowo ponad 1 milion kubków i ma w swojej ofercie ponad dziesięć różnych receptur na sosy guacamole oraz świeże miąższ awokado. Guacamole firmy Frutas Montosa jest przygotowywane wyłącznie z świeżych awokado o optymalnym dojrzałości.
czytaj dalej
Awokado i spirulina w górę, imbir i kurkuma w dół.
2024-07-05 00:00
Mniej przypraw, więcej superowoców, awokado i spirulina. To obrazek, który wynika z piętnastej edycji Obserwatorium Obrazu GS1 Italy, półrocznego badania monitorującego trendy konsumenckie w handlu detalicznym, krzyżujące informacje z etykiet ponad 139 tysięcy.
czytaj dalej
Mimo zawartości węglowodanów i naturalnego cukru, badania naukowe konsekwentnie wskazują, że owoce mogą być kluczowe w utrzymaniu zdrowej wagi ciała. Jednym z głównych powodów jest to, że błonnik i woda w owocach mogą przedłużyć uczucie sytości, pomagając spożywać mniej kalorii ogólnie.
czytaj dalej
Badania przeprowadzone w Indiach mają na celu zbadanie korzyści płynących z spożywania awokado przez kobiety w ciąży.
2024-07-05 00:00
W niedawnej dyskusji z News9Live, dr Shweta Jaiswal, starsza dietetyczka w Szpitalu Sharda, podkreśliła korzyści odżywcze awokado dla kobiet w ciąży. Akcentując ich bogate wartości odżywcze, zaznaczyła, że awokado są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
czytaj dalej
Raport o cenach awokado na rynkach hurtowych - 4 lipca 2024
2024-07-04 08:13
Analizując ceny awokado na różnych rynkach hurtowych w Polsce, zauważamy istotne różnice w cenach na poszczególnych rynkach.
Na rynku we Wrocławiu (Targpiast) cena awokado na czytaj dalej
Na rynku we Wrocławiu (Targpiast) cena awokado na czytaj dalej
Spreafico i Morato wprowadzają Avocado Toast Experience.
2024-07-04 00:00
Projekt wspólnego marketingu między firmą Spreafico Francesco & F.lli a Morato, nowoczesną piekarnią, dla doświadczenia Avocado Toast. Współpraca ma na celu promowanie jakości awokado Hass od Spreafico oraz smak chleba American Sandwich Segale od Morato. Standy reklamowe.
czytaj dalej
Peru może w tym roku wysłać winogrona do Chin samolotem.
2024-07-04 00:00
Peru będzie mogło eksportować winogrona stołowe drogą powietrzną na chiński rynek dzięki porozumieniu osiągniętemu podczas wizyty prezydent Peru, Dina Boluarte, w Chinach. "Peru jest jednym z głównych eksporterów na świecie winogron stołowych, borówek, awokado i mango. Celem rządu jest
czytaj dalej
Eksport awokado z Peru do USA osiąga nowe rekordy.
2024-07-04 00:00
Peru zanotowało znaczący wzrost eksportu awokado do USA, z liczbami sięgającymi niemal 75 000 ton metrycznych, o wartości ponad 145 milionów dolarów w 2023 roku, zgodnie z danymi USDA. Wprowadzenie peruwiańskich awokado na rynek amerykański w 2006 roku doprowadziło do ciągłego wzrostu zarówno wolumenu, jak i wartości.
czytaj dalej
Doświadczenie z tostem z awokado łączy Spreafico i Morato.
2024-07-04 00:00
Spreafico Francesco & F.lli, lider branży warzywno-owocowej od ponad 65 lat, oraz Morato, nowoczesna piekarnia przeznaczona dla kreatywnych dusz i poszukiwaczy smaku, mają przyjemność ogłosić nową współpracę: "Doświadczenie z Awokado Toast".
czytaj dalej
Na rynku hurtowym Targpiast we Wrocławiu, cena awokado w dniu 1 lipca 2024 roku wahała się od 4.00 do 6.00 zł za sztukę.
Zmiana ceny w porównaniu z poprzednimi notowaniami czytaj dalej
Zmiana ceny w porównaniu z poprzednimi notowaniami czytaj dalej
"Produkcja oraz popularność awokado nadal rosną."
2024-07-03 00:00
Warunki pogodowe i konflikty polityczne odgrywają ważną rolę na rynku awokado. Na przykład, obfite opady deszczu w Kenii spowodowały opóźnienia w dojrzewaniu awokado na plantacji. Ze względu na późne dojrzewanie, pożądana zawartość suchej substancji (22-23%) została osiągnięta dopiero w kwietniu-maju, co miało wpływ na sytuację na rynku.
czytaj dalej