Awokado
"Sezon awokado 2023 na dobry początek"
2023-05-23 00:00
"Sprzedaż awokado rozpoczęła się w tym roku bardzo dobrze. Wiele sieci supermarketów skorzystało z dynamiki "zdrowych intencji", aby wyróżnić awokado, znane jako "superfood". W związku z tym zaplanowano wiele promocji" - mówi Elena Rogojnikova, starszy kupiec w The Greenery International w Holandii.
czytaj dalej
Izraelski sezon awokado 2022-2023 zakończył się niższymi wolumenami
2023-05-23 00:00
Producenci i eksporterzy awokado w Izraelu już nie mogą się doczekać wyższych zbiorów w następnym sezonie, który rozpocznie się jeszcze w tym roku, po tym jak sezon awokado 2022-2023 zakończył się niższymi ilościami w zeszłym miesiącu (kwiecień) w tak zwanym roku wolnym. Oczekiwano prawie 50% niższych wolumenów
czytaj dalej
czytaj dalej
Ruch awokado utrzymał tempo po Cinco de Mayo
2023-05-22 00:00
Zapasy awokado w Stanach Zjednoczonych pozostają obfite. "W tym roku podaż jest zupełnie inna", powiedział Juan Monsalve, kierownik kategorii awokado w LGS Specialty Sales. "W zeszłym roku Meksyk zbliżał się do końca sezonu z bardzo małą ilością owoców, więc była walka o to, aby mieć wszystkie programy
czytaj dalej
czytaj dalej
TikTok avocado hack może rozmnażać śmiertelne bakterie
2023-05-22 00:00
Niedawny "life hack" na TikTok - szeroko udostępniany na platformie mediów społecznościowych - obiecuje wydłużyć żywotność awokado. Eksperci ds. zdrowia wzywają jednak ludzi do zachowania ostrożności, ponieważ sztuczka ta może w rzeczywistości spowodować chorobę. Twierdzą oni, że hack jest pożywką dla śmiercionośnych bakterii.
czytaj dalej
Montosa prezentuje nowy design swojej marki Native®
2023-05-19 00:00
Montosa (Malaga), firma specjalizująca się w awokado i produktach convenience, weźmie udział w targach "World of Private Label" PLMA 2023, które odbędą się w Amsterdamie w dniach 23-24 maja. Zaprezentuje tam nowy projekt swojej marki Native®, który obejmuje
czytaj dalej
czytaj dalej
"Zaobserwowaliśmy duży popyt na peruwiańskie cytrusy, zwłaszcza na bezpestkowe, łatwe do obierania".
2023-05-19 00:00
Wśród rosnącej podaży z półkuli południowej, kluczowe rynki światowe w USA, Europie i Azji wykazują silny popyt na cytrusy z Peru, zwłaszcza bezpestkowe owoce o łatwej skórce. Tak twierdzi Lavesh Mirpuri, dyrektor handlowy w Consorcio de Productores de Fruta (CPF), peruwiańskiej firmie produkującej owoce cytrusowe.
czytaj dalej
czytaj dalej
Montosa, hiszpańska firma specjalizująca się w produktach z awokado i gamy IV, prezentuje nowy design swojej marki Native na targach PLMA World of Private Label 2023, które odbędą się w Amsterdamie w dniach 23-24 maja. Firma będzie obecna na stoisku S16 w hali 7.
czytaj dalej
Seria webinariów HAB ma na celu zainspirowanie globalnej branży
2023-05-18 13:00
Hass Avocado Board (HAB) stworzyła webinarium oparte na kluczowych wnioskach z niedawnego udziału w Światowym Kongresie Awokado w Nowej Zelandii.
czytaj dalej
Tropical Millenium, jeden z wiodących hiszpańskich producentów i sprzedawców awokado, mango, papai i pitaya, zdecydował się przenieść zarząd swojego zespołu wykonawczego i mianować nowego dyrektora generalnego (CEO).
czytaj dalej
Kolumbijskie dostawy awokado do USA i Kanady nadal rosną
2023-05-18 00:00
Na początku tego tygodnia rozpoczęły się zbiory nowych odmian awokado w Kolumbii. "Wolumen zbiorów Traviesa wzrośnie w przyszłym tygodniu i potrwa do sierpnia" - mówi Kraig Loomis z GreenFruit Avocados. "To bardzo ekscytujące widzieć, jak duży wolumen zostanie dodany w tym roku w porównaniu do poprzedniego roku.
czytaj dalej
czytaj dalej
Peruwiański eksport rolny wzrósł o 9,7% w pierwszym kwartale
2023-05-17 09:00
Peruwiański eksport produktów rolnych z wartością dodaną w pierwszych 3 miesiącach roku wzrósł o 9,7% do blisko 2,16 mld USD w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku, według Stowarzyszenia Eksporterów (ADEX). Eksport winogron (FOB) był największy pod względem wartości (704 mln USD (+26,9%)), a następnie
czytaj dalej
czytaj dalej
Kenijscy rolnicy przestawiają się z uprawy tytoniu na uprawę awokado
2023-05-17 00:00
Niedawna globalna zmiana w kierunku bardziej prozdrowotnego stylu życia doprowadziła do przyjęcia zdrowszych nawyków żywieniowych, w tym zwiększonego spożycia owoców i warzyw. W hrabstwie Migori miało to negatywny wpływ na uprawę tytoniu, która była podstawową uprawą pieniężną na tym obszarze przez wiele lat.
czytaj dalej
czytaj dalej
Naukowcy z ACS Food Science & Technology twierdzą, że powłoka na bazie chitozanu może przechowywać awokado przez dłuższy czas. Naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS) zdefiniowali awokado jako "notorycznie wybredne, przechodzące od bladozielonego i jędrnego do brązowego i papkowatego w mgnieniu oka".
czytaj dalej
czytaj dalej
Linda Flegg, przewodnicząca NZ Avocado Growers' Association ogłosiła rezygnację szefa New Zealand Avocado Jen Scoular po 12 latach pełnienia tej funkcji.
czytaj dalej
Przedłużenie sprzedaży awokado Hass
2023-05-16 00:00
"Nie tylko nastąpił wzrost wolumenów z Peru, ale także Republika Południowej Afryki wypuściła duże ilości zielonej skórki (awokado z zieloną skórką, przyp. red.); wszystko to oznacza, że w tym roku prawdopodobnie nastąpi dłuższe okno sprzedażowe dla awokado Hass", mówi Claudio.
czytaj dalej
czytaj dalej
Agrícola Chapi rozszerza produkcję awokado i winogron stołowych
2023-05-16 00:00
Peruwiańska firma eksportowa Agrícola Chapi otrzymała 130 mln USD finansowania na rozwój produkcji winogron stołowych i awokado. Finansowanie, od kanadyjskiej firmy private equity Cordiant Capital, będzie alokowane etapami do marca 2024 r. i jest częścią planu rozwoju opracowanego z Cordiant w 2022 r. Chapi
czytaj dalej
czytaj dalej
Nanobąbelki do zwiększenia produkcji i jakości awokado
2023-05-16 00:00
Tłumacz
czytaj dalej
Wiatr i zimno powodują niedobór awokado w Nowej Zelandii
2023-05-15 00:00
Nowozelandzcy plantatorzy awokado zostali dotknięci przez silne wiatry i zimne dni, które oznaczają niedobór awokado na półkach supermarketów. Szef krajowej sprzedaży awokado u marketera świeżych produktów i eksportera Primor Regan Booth: "Ogólnie rzecz biorąc, owoce dojrzewają w połowie maja i po przekroczeniu dojrzałości
czytaj dalej
czytaj dalej
Peru: Eksport awokado wzrasta ilościowo o 31,86 proc. w pierwszych czterech miesiącach 2023 r.
2023-05-15 00:00
To przyniosło im 148,796,816 kg, agraria.pe powołuje się na prezesa firmy konsultingowej Inform@cción, Fernando Cillóniz Benavides.
czytaj dalej
Więcej kolumbijskich awokado trafia do USA
2023-05-12 10:00
Wolumen kolumbijskich awokado wysłanych do USA wzrósł do tej pory w tym sezonie o 104 proc. w porównaniu do okresu sprzed roku - wynika z danych Colombia Avocado Board (CAB).
czytaj dalej