Kiwi
"W Andaluzji rośnie zainteresowanie pigmentowanymi pomarańczami".
2023-12-11 00:00
Ograniczenia przydziału wody do nawadniania dla irygatorów z Konfederacji Hydrograficznej Gwadalkiwiru w tym sezonie, wynoszące do 90% dla upraw o wyższym zużyciu wody w porównaniu z ich ulgowym przydziałem, miały wpływ (drugi rok z rzędu) na producentów cytrusów w tym regionie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wstępna wartość kapitałowa nieruchomości ogrodniczych Tasmana może wzrosnąć w przyszłym roku nawet o 50%, częściowo z powodu decyzji Sądu Apelacyjnego zezwalającej na uwzględnienie licencji na złote kiwi w Okręgowym Rejestrze Wyceny. W lipcu Sąd Apelacyjny zgodził się, że wartość licencji na złote kiwi może wzrosnąć nawet o 50% w przyszłym roku.
czytaj dalej
czytaj dalej
W 2013 roku w Nowej Anglii rozpoczął się program badawczy dotyczący hodowli kiwi. Prowadzony przez naukowca z New Hampshire Agricultural Experiment Station (NHAES), Iago Hale'a, program badawczy kiwi ma na celu opracowanie odmian, które są zarówno wysoce przystosowane do uprawy na północnym wschodzie, jak i mają
czytaj dalej
czytaj dalej
Zespri, największy na świecie producent kiwi o obrotach przekraczających 2,5 mld USD i obsługujący około jedną trzecią globalnego wolumenu branży, z dumą ogłasza nową inicjatywę finansowania wspierającą innowacje, ZAG.
czytaj dalej
Niższe plony, ale większe kalibry organicznych kiwi we Włoszech
2023-12-07 00:00
Włoska firma Almaverde Bio zebrała 3 300 ton zielonego kiwi i 2 900 ton żółtego kiwi. "Ze względu na warunki pogodowe, ilości są nieco niższe niż w normalnym roku. Jest to jednak rekompensowane średnią oceną i doskonałą wartością Brix" - powiedział Paolo Pari, dyrektor Almaverde Bio.
czytaj dalej
Niższe wolumeny kiwi Hayward we Włoszech, ale z naciskiem na jakość
2023-12-06 00:00
Jeśli chodzi o zielone kiwi Hayward, scenariusz w tym roku jest dość prosty. Brakuje produktów. "Podczas gdy jest to prawdą dla nas we Włoszech, to samo dotyczy naszego największego konkurenta, Grecji", wyjaśnia Giuseppe Ribotta, założyciel spółdzielni rolniczej Ribotta Group, z
czytaj dalej
czytaj dalej
Odkrywanie łańcucha organicznych kiwi
2023-12-06 00:00
To pozytywny sezon dla organicznych owoców kiwi Almaverde, zarówno dla odmian zielonych, jak i żółtych. Pomimo znacznego spadku wolumenów, spowodowanego niestety dobrze znanymi czynnikami klimatycznymi, rynek reaguje dobrze również dzięki wysokiej jakości produktu
czytaj dalej
czytaj dalej
Współpraca Zespri w celu zmniejszenia śladu węglowego
2023-12-05 00:00
Firma EarlyBirds ogłosiła projekt współpracy z Zespri. Projekt ten wesprze firmę Zespri w realizacji jej wizji zrównoważonej działalności i redukcji śladu węglowego w całym łańcuchu dostaw kiwi.
czytaj dalej
Kiwi, przyszłość dzięki nauce
2023-12-05 00:00
Dla przyszłości kiwi nie ma jednego rozwiązania, ale należy wdrożyć kombinację działań. Począwszy od większych inwestycji w naukę i eksperymenty w celu odnowienia odmiany, która jest bardziej tolerancyjna na choroby, zamieranie i zmiany klimatyczne, staranne
czytaj dalej
czytaj dalej
Trendy cenowe owoców i warzyw we Włoszech na dzień 4 grudnia
2023-12-05 00:00
Kampania marketingowa kiwi, w tym odmian czerwonych i żółtych oraz marki Zespri, jest obecnie w pełnym rozkwicie. Rośnie popyt na klementynki, a szczytowy okres produkcji popularnej odmiany zbliża się wielkimi krokami. Marketing persymonów jest kontynuowany stabilnie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Rozpoczyna się kampania reklamowa Kiwi Dulcis
2023-12-01 00:00
Po doskonałych wynikach uzyskanych w fazie testowej w ostatnim sezonie, kampania handlowa 2023 ekskluzywnego, całkowicie włoskiego greenokiwi rozpoczyna się pod hasłem innowacji. Dulcis™ jest w rzeczywistości nową propozycją New Plant, we współpracy z uniwersytetami w Udine i Udine.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe kiwi Dulcis wyprodukowane we Włoszech w teście handlu detalicznego na dużą skalę
2023-12-01 00:00
W 2023 r. rozpoczęła się kampania sprzedaży ekskluzywnego, całkowicie włoskiego zielonego owocu kiwi Dulcis, nowej propozycji New Plant, we współpracy z uniwersytetami w Udine i Bolonii, produkowanej i sprzedawanej przez Alegra, Apofruit Italia i Orogel Fresco, pod hasłem innowacji. Zielona pulpa, ale
czytaj dalej
czytaj dalej
Kiwi w supermarketach: uważaj na jakość i ceny
2023-12-01 00:00
Wraz z nadejściem niskich temperatur konsumpcja kiwi rusza pełną parą, a podczas naszego zwykłego badania w wielu dużych punktach sprzedaży detalicznej byliśmy w stanie ustalić, jak kategoria jest traktowana przez sprzedawców detalicznych. Nie brakuje niespodzianek, ale idźmy krok po kroku.
czytaj dalej
Fruit & Vegetables Special przeszedł od słów do czynów. Po warsztatach owoce i warzywa zajęły centralne miejsce we wszystkich swoich kształtach i kolorach, aby zabawiać delegatów podczas nieuniknionego lekkiego lunchu w foyer centrum kongresowego Fico Eataly World w Bolonii. Sposób na komentarz,
czytaj dalej
czytaj dalej
Kiwi, perspektywy i odmiany w rejonie Werony
2023-11-30 00:00
"Jaka przyszłość czeka kiwi z Werony? Porównanie odmian" to tytuł konferencji, która odbędzie się jutro, w piątek 1 grudnia, o godzinie 20:00 w hotelu Montresor Tower w Bussolengo (VR). Spotkanie, mające na celu podsumowanie i ocenę perspektyw dla aktynidii w prowincji Werona, jest
czytaj dalej
czytaj dalej
Trendy cenowe owoców i warzyw we Włoszech na dzień 27 listopada
2023-11-28 00:00
Trwają nowe krajowe zbiory kiwi, a włoskie zbiory persymony dobiegają końca. Radicchio z Veneto jest w pełnej kampanii. Popyt na klementynki jest nadal niski, podczas gdy na jabłka, których zapasy się wyczerpały, oraz na sycylijskie pomarańcze Navelina jest wysoki.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zespri, największy na świecie sprzedawca kiwi, utworzył fundusz o wartości 2 mln USD w celu wspierania innowacji w branży i partnerstw.
czytaj dalej
"Zielone kiwi, rachunki się nie zgadzają
2023-11-23 00:00
Włoska kampania kiwi rusza pełną parą ze świadomością, że nie zabraknie niewiadomych, biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z rokiem o najniższych zbiorach w historii, zwłaszcza jeśli chodzi o odmianę o zielonym miąższu. Aby zrozumieć, w jaki sposób
czytaj dalej
czytaj dalej
Zespri uruchamia roczny fundusz o wartości 2 mln USD, aby przyspieszyć zrównoważone innowacje
2023-11-22 00:00
Nowozelandzka marka owoców kiwi Zespri uruchomiła roczny fundusz w wysokości 2 milionów dolarów w celu przyspieszenia zrównoważonych innowacji. Zespri poinformowało we wtorkowym oświadczeniu, że firma ustanawia nową inicjatywę finansowania innowacji, znaną jako ZAG.
czytaj dalej