Nektarynki
Sprawna kampania bez nakładania się dla owoców pestkowych
2024-06-24 00:00
Jeśli chodzi o produkty, w Katalonii produkcja brzoskwiń i nektarynek spadnie o 4% w 2024 roku, szacując się na 384 840 ton. Ten spadek dotknie wszystkie prowincje […]
czytaj dalej
"Ktoś wreszcie zrozumiał, że białe brzoskwinie i nektarynki mają wyjątkowe cechy organoleptyczne, gdy są zbierane we właściwym czasie. Szkoda, że w ciągu ostatnich kilku lat było niewiele popytu na nie, więc producenci je wyrwali, nie zastępując ich. Teraz popyt znacznie przewyższa."
czytaj dalej
Sprzedawca owoców mruga do brzoskwiń i nektarynek.
2024-06-24 00:00
Doszliśmy do szóstej publikacji w ramach cyklu pogłębionego poświęconego ewolucji profilu krajowego kierownika ds. zakupów owoców i warzyw, który powstał dzięki współpracy pomiędzy Monitor Ortofrutta z Agroter i Consumer Panel z GfK we Włoszech. Wraz z nadejściem ciepłej pogody,
czytaj dalej
Tańsze brzoskwinie i nektarynki
2024-06-21 08:39
Hurtowe ceny owoców pestkowych: brzoskwiń i nektarynek (oraz także moreli) pozostają od dłuższego czasu w trendzie spadkowym. Jak mocny był to trend? Czy sprowadził już ceny tych owoców importowanych na poziom, który można opisywać jako niski?
czytaj dalej
Brzoskwinie i nektarynki, kontynuacja wcześniejszej produkcji.
2024-06-21 00:00
Sezon na brzoskwinie i nektarynki nadal trwa z takim samym wcześniejszym tempem produkcji, jakie obserwowaliśmy już na początku maja (dwa tygodnie wcześniej niż średnia), co pozytywnie wpływa na rynek. Omówiliśmy dynamikę sezonu z Marcello Guidi, specjalistą ds. eksportu.
czytaj dalej
Certyfikat IGP dla brzoskwiń i nektarynek producentów zrzeszonych w Agribologna: Fabbri, Zavoli i Rabiti.
2024-06-20 00:00
Agribologna ogłasza uzyskanie certyfikacji IGP dla brzoskwiń i nektarynek od swoich członków: Fabbri i Zavoli z prowincji Rimini oraz Rabiti z prowincji Forlì-Cesena. Łączna powierzchnia objęta certyfikatem wynosi 51,3 ha, z czego 35,16 ha przeznaczono pod uprawę nektarynek z regionu Romagna IGP.
czytaj dalej
Sklepy detaliczne skupiające się na uroczystościach związanych z ukończeniem szkoły oraz obchodami Dnia Ojca.
2024-06-19 00:00
Sklepy detaliczne skupiły się w tym tygodniu na uroczystościach związanych z ukończeniem szkoły i Dniu Ojca, oferując szeroki wybór ulubionych produktów. Dużo uwagi poświęcono promocji owoców konwencjonalnych i ekologicznych, zwłaszcza brzoskwiń, nektarynek, wiśni, melonów i arbuzów. Kilka sieci sklepów oferowało letnie.
czytaj dalej
W okresie letnim brzoskwinie i nektarynki są niekwestionowanymi królowymi w dziale owoców i warzyw, co potwierdza pierwszeństwo pod względem wartości w kategorii - około 10% w kanale hipermarketów i supermarketów od czerwca do sierpnia - ex aequo z pomidorami, pomimo utraty 13%.
czytaj dalej
"W zeszłym tygodniu na półkach francuskich supermarketów nadal było 81% hiszpańskich brzoskwiń i nektarynek.”
2024-06-18 00:00
W dniu 15 czerwca kilka kontenerów zostało wypełnionych owocami pestkowymi przez producentów przed dwoma sklepami Intermarché w departamencie Pireneje Wschodnie. Dwa samochody wyładowały 10 ton moreli i nektarynek (nie nadających się do spożycia) przed wejściami do sklepów. Ta akcja związku została podjęta, aby
czytaj dalej
Detalisci skupieni na uroczystościach związanych z ukończeniem szkoły i obchodami Dnia Ojca.
2024-06-17 00:00
Sprzedawcy skupili się w tym tygodniu na promocji produktów z okazji studniówek i Dnia Ojca, oferując szeroki wybór ulubionych produktów festiwalowych. Dużo uwagi poświęcono promocji tradycyjnych i ekologicznych owoców, zwłaszcza brzoskwiń, nektarynek, wiśni, melonów kantalup i arbuzów. Kilka sieci sklepów oferowało letnie
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksport brzoskwiń i nektarynek z Turcji zanotował znaczący wzrost.
2024-06-17 00:00
Od 1 stycznia do 12 czerwca 2024 r. eksport brzoskwiń i nektarynek z Turcji odnotował znaczący wzrost, osiągając kwotę 33 milionów dolarów w porównaniu do ubiegłorocznego wyniku 17 milionów dolarów, co oznacza wzrost o 94 procent. Od 2019 roku, kiedy eksport był warty 90 milionów dolarów, nastąpił...
czytaj dalej
Na Agritalia walczy się ze zmarnowaniem jedzenia za pomocą aplikacji "Too Good To Go".
2024-06-14 00:00
Jedna tona brzoskwiń i nektarynek, dobrej jakości, ale przeznaczonych do zniszczenia, została uratowana w ciągu miesiąca. Jest to rezultat osiągnięty przez Op Agritalia, organizację producentów winogron deserowych z siedzibą w Barletta, która zacieśnia swoje zaangażowanie w walkę z marnowaniem żywności, wchodząc na rynek online.
czytaj dalej
Kampania reklamowa brzoskwiń i nektarynek z regionu Romagna PGI rozpocznie się 27 czerwca.
2024-06-14 00:00
Po co najmniej trzech latach trudności produkcyjnych, Konsorcjum Ochrony i Wzmacniania Brzoskwiń i Nektarynek PGI z regionu Romagna oficjalnie rozpocznie kampanię handlową 27 czerwca 2024 roku podczas wydarzenia startowego w Cesenatico, Muzeum Morskim, o godzinie 10:00. Kampania na rok 2024 rozpoczyna się.
czytaj dalej
Brzoskwinie i nektarynki z regionu Romagna IGP, od 27 czerwca rusza kampania handlowa.
2024-06-12 00:00
Konsorcjum Ochrony i Promocji Brzoskwiń i Nektaryn z Romagny oficjalnie rozpocznie kampanię handlową 27 czerwca 2024 roku podczas wydarzenia inauguracyjnego w Cesenatico, w Muzeum Marynistycznym o godzinie 10.
czytaj dalej
Ceny brzoskwiń w UE w 22. tygodniu wyniosły 181 euro za 100 kg.
2024-06-12 00:00
Ceny brzoskwiń w UE w 22. tygodniu wyniosły 181 euro za 100 kg. We Włoszech kosztowały one 110 euro za 100 kg, zaledwie 5 euro powyżej średniej pięcioletniej. Produkcja brzoskwiń i nektarynek w UE wyniosła 3 556 000 ton w 2023 roku, z czego Hiszpania dostarczyła 1 396 000 ton, a Włochy wysłały 1 034 000 ton.
czytaj dalej
"Gdybyśmy nie byli 10 dni do przodu, moglibyśmy teraz rozmawiać o utracie 50 000 ton zamiast 5 000."
2024-06-11 00:00
W ostatnią sobotę po południu silna burza gradowa spowodowała szkody na około 1,500 hektarach sadów owocowych w Cieza, w hiszpańskiej regionie Murcja. Dotknęła ona brzoskwinie paraguayos (brzoskwinie Saturna), brzoskwinie, nektarynki i morele, które jeszcze nie zostały zebrane. Najbardziej dotknięte obszary znajdują się tam, gdzie...
czytaj dalej
Popyt na greckie brzoskwinie nie jest na poziomie, który eksporterzy chcieliby widzieć, zwłaszcza że mają dużo dostępnych wolumenów dla klientów - mówi Apostolos Tsinoglou, właściciel greckiego eksportera owoców Europe Export: "Sezon greckich brzoskwiń jest obecnie w pełni rozpoczęty. Jednakże, pomimo tego
czytaj dalej
Pasja, oddanie, dbałość o detale i autentyczna duma, charakterystyczna dla tych, którzy kochają swoją ziemię. To właśnie to, co przekazał nam Marco Eleuteri, właściciel firmy rolniczej o tej samej nazwie w Civitanova Marche (Macerata) oraz prezes OP Armonia, opowiadając o brzoskwiniach, nektarynkach i morelach.
czytaj dalej
Agrintesa celuje na południe poprzez przejęcie firmy Osas.
2024-06-07 00:00
Agrintesa świętowała przejęcie (fuzję poprzez włączenie) Osas, historycznej spółdzielni rolniczej z Castrovillari (Cs), specjalizującej się w produkcji owoców pestkowych (brzoskwinie, nektarynki i morele, posiadającej liczne hektary plantacji Owoców typu Ondine w pełnym rozwoju) oraz cytrusów (w szczególności Clementine).
czytaj dalej
PRZEGLĄD GLOBALNEGO RYNKU BRZOSKWINI, NEKTARYNEK I PARAGUAJÓW
2024-06-07 00:00
Sezon owoców pestkowych w kilku krajach na półkuli północnej zapowiada się obiecująco, a nawet jest o 10 dni wcześniej. Jest to spowodowane cieplejszą pogodą wiosną, która sprzyja szybszemu wzrostowi nektarynek, brzoskwiń i brzoskwiń płaskich lub paraguayosów. Hiszpania, jako główny producent owoców pestkowych w Europie.
czytaj dalej