Ceny owoców
Sprzedaż w ramadanie była bardzo dobra dla wszystkich owoców z RPA
2023-04-05 00:00
Chilijskie stawki frachtowe na Bliski Wschód spadły do poziomu odpowiadającego mniej więcej stawkom frachtowym RPA na ten region, natomiast na trasie do Indii zeszłoroczna skrajna różnica między stawkami frachtowymi dla Chile i RPA uległa spłaszczeniu.
czytaj dalej
"Jak co roku, jako jedni z pierwszych rozpoczynamy sprzedaż hiszpańskich owoców pestkowych"
2023-04-05 00:00
Kampania owoców pestkowych w Huelva rozpoczęła się pod koniec ubiegłego tygodnia wraz z wprowadzeniem na rynek pierwszych nektarynek szklarniowych przez Plus Berries. Zbiory rozpoczęły się w typowych terminach i z większym niż zwykle zabarwieniem najwcześniejszych owoców.
czytaj dalej
Pochodzący z Kaszmiru start-up `Orchardly' połączył siły z holenderską firmą `Koppert', dążąc do uprawy wolnych od pestycydów i zdrowych owoców w Dolinie. Eksperci branżowi twierdzą, że od niedawna w Kaszmirze obserwuje się gwałtowny wzrost użycia pestycydów. Obwiniają za to szybkie przekształcenie
czytaj dalej
czytaj dalej
"W kategorii owoce i warzywa zanotowaliśmy wzrost o 36 proc."
2023-04-05 00:00
We współpracy z dostawcą branżowym Pack'nlog GmbH z Linz, Spar Austria, jak również Spar Polska wdrożyły w ostatnich miesiącach szereg mobilnych wysp prezentacyjnych (MPI). Obie firmy zdecydowały się na nadruk dostosowany do potrzeb klienta, informuje Amra Avdic z Pack'nlog GmbH.
czytaj dalej
Pakowane owoce i warzywa spowalniają w 2022 r.
2023-04-05 00:00
Pakowane owoce i warzywa coraz częściej spotykają się z aprobatą wielkopowierzchniowych klientów detalicznych, dzięki szybszym zakupom, lepszej ochronie produktów, a także większym możliwościom komunikacji i informacji o produktach. Mimo to rok 2022 jest kolejnym anomalią
czytaj dalej
czytaj dalej
Rosyjskie embargo zmienia perspektywy produkcyjne Polski
2023-04-04 12:00
Jak polska branża produktów świeżych trzyma się w obliczu wielu wyzwań, które nadal obserwujemy na początku 2023 roku?
czytaj dalej
Freshfel Europe opublikował dziś najnowsze wydanie Monitora Konsumpcji. Raport porównuje trendy konsumpcyjne w UE-27 jako całości oraz w poszczególnych państwach członkowskich w oparciu o oficjalne dane ze statystyk EUROSTAT i FAOSTAT. W ciągu ostatnich dwóch
czytaj dalej
czytaj dalej
Valoser: owoce i warzywa wzbogacają deltę Padu
2023-04-04 00:00
Rolnictwo na piaszczystych glebach regionu Ferrara jest już od dawna znane, a wkrótce może stać się prawdziwym okręgiem z marką parasolową.
czytaj dalej
TopFruit skupia się na uwalnianiu potencjału owoców, które sprzedaje na rynku południowoafrykańskim i nie tylko.
2023-04-04 00:00
TopFruit uznaje fundamentalną wartość własności intelektualnej odmian i marek i od ponad 40 lat stara się pomagać w jej tworzeniu i ochronie. Koncentrują się na uwolnieniu potencjału wszystkich owoców, które wprowadzają na rynek południowoafrykański i
czytaj dalej
czytaj dalej
BelOrta: Większość producentów owoców z BFV głosuje za integracją
2023-04-04 00:00
W ostatnich tygodniach 430 przedsiębiorstw producenckich należących do Belgische Fruitveiling (BFV) zareagowało z wyraźną aprobatą na plany integracji ze strukturami BelOrta, donosi flamandzki rolniczy serwis informacyjny "Vlaams infocentrum land- en tuinbouw" (vilt.be).
czytaj dalej
Mandarynka Orri radzi sobie w tym sezonie dość dobrze, mówi kierownik eksportu Planet Israel, Betsalel Ohana: "Zaczynaliśmy sezon w niepewności, ze względu na różne kierunki trendów. Ze względu na susze i fale upałów na całym świecie, spodziewaliśmy się braku owoców cytrusowych w skali globalnej, podczas gdy.
czytaj dalej
czytaj dalej
Polska - dynamicznie rozwijający się rynek konsumpcji borówek
2023-04-04 00:00
Szczyt 2023 International Blueberry Organization (IBO) odbędzie się w dniach 3-6 lipca w Polsce, w malowniczym mieście Lublin - stolicy głównego polskiego regionu produkcji owoców miękkich.
czytaj dalej
Wykorzystanie właściwości odżywczych owoców w napoju
2023-04-04 00:00
Duże zainteresowanie wzbudziła nowa linia świeżych ekstraktów owocowych HPP (czyli otrzymywanych w wyniku obróbki pod wysokim ciśnieniem) o nazwie Natural Wellness zaprezentowana niedawno na targach Cibus Parma 2023. Są to zdrowe referencje wykorzystujące właściwości odżywcze owoców, idealne do zaspokojenia specyficznych potrzeb konsumentów
czytaj dalej
czytaj dalej
Producenci owoców pestkowych tracą cierpliwość wobec Transnetu
2023-04-04 00:00
Południowoafrykański przemysł owocowy bada możliwość częściowej prywatyzacji portu w Kapsztadzie, ze strefą załadunku tylko dla świeżych produktów.
czytaj dalej
Sadownicy z Belgische Fruitveiling (BFV) w ostatnim czasie w przeważającej większości poparli plan integracji swojej spółdzielni z BelOrtą. Sadownicy ci mieli czas do końca marca, aby przyłączyć się do BelOrta. Założony wcześniej cel został znacznie przekroczony: 86% ma pełne zaufanie do spółdzielni
czytaj dalej
czytaj dalej
Ghańscy agrobiznesmeni ponownie wezwali rząd do ułatwienia ekspansji produkcji owoców i warzyw, aby mogli oni zwiększyć eksport i w pełni wykorzystać rynek warzyw w Wielkiej Brytanii.
czytaj dalej
Masowe czy pakowane, dla kogo bardziej zrównoważone?
2023-04-04 00:00
Drogi Roberto,
czytaj dalej
Słońce Dolego świeci nad transportem publicznym
2023-04-04 00:00
Działalność na świeżym powietrzuDole Italiariparts z kapitału i Mediolanu, aby przynieść do głównych miast włoskich, wszystkie ciepło jego słońca, zdolne do uczynienia nawet najciemniejsze dni świecić, wraz z energii i dobroci świeżych owoców.
czytaj dalej
Przygotowane lub gotowane, sałatki śródziemnomorskie
2023-04-04 00:00
Na targach Cibus Connecting Italy w ostatnich dniach na scenie pojawiło się również kilka nowości ze świata owoców i warzyw. Były to między innymi Sałatki śródziemnomorskie, ekskluzywna i limitowana edycja sałatek premium ze spółdzielni Rago z Battipaglia. Rozmawialiśmy o tym z Eugenio Rago, Działem Sprzedaży Eksportowej
czytaj dalej
czytaj dalej
Nadal pozostaje wiele do zrobienia, aby osiągnąć minimalne zalecenie 400 g/dzień świeżych owoców i warzyw.
2023-04-04 00:00
Najnowsza edycja Monitora Konsumpcji Freshfel Europe wskazuje, że średnie spożycie owoców i warzyw w UE wzrosło do 364,58 g/dzień/mieszkańca w 2021 r. Jednak ten pozytywny trend, który rozpoczął się w czasie pandemii, został już zahamowany przez kryzys gospodarczy spowodowany m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej