Ceny owoców
Polacy jedzą coraz więcej owoców
2006-00-00 00:00
Spożycie świeżych owoców, przetworów owocowych oraz soków (owocowych i warzywnych), w latach 2002-2004 kształtowało się na poziomie 57-60 kg na 1 mieszkańca (według badań
czytaj dalej
RPA – głównym dostawcą owoców na rynki unijne
2006-00-00 00:00
Najwyższą pozycję w eksporcie świeżych owoców na rynek unijny z krajów trzecich, zajmuje RPA. Republika dostarczała do Unii 828-904 tys. ton owoców. Jest ona głównym dostawcą
czytaj dalej
Ilość i jakość – owocne proporcje
2006-00-00 00:00
Wspólna polityka rolna UE na rynku ogrodniczym, finansowana jest z budżetu UE oraz z budżetów narodowych, poszczególnych państw członkowskich.
Jednym z założeń jest czytaj dalej
Jednym z założeń jest czytaj dalej
Mniejsze zbiory w ukraińskich sadach
2006-00-00 00:00
Na Ukrainie prognozuje się mniejsze zbiory owoców. Spowodowane jest to szkodami, które wyrządził wysoki mróz.
Najbardziej zmniejszą się zbiory owoców wiśni (spadek o ok. czytaj dalej
Najbardziej zmniejszą się zbiory owoców wiśni (spadek o ok. czytaj dalej
Import przetworów owocowych do Polski
2006-00-00 00:00
W grupie przetworów owocowych, największy udział w ogólnopolskim imporcie stanowi import przetworów puszkowanych (w tym ananasów i brzoskwiń) oraz soków owocowych.
W czytaj dalej
W czytaj dalej
Import owoców cytrusowych do Polski - statystyki
2006-00-00 00:00
Jak przez ostanie lata zmieniał się import owoców cytrusowych do Polski? Początkowo, w masie cytrusów sprowadzanych do naszego kraju przeważały głównie pomarańcze (w 1991 r.
czytaj dalej
Aktualności na rynku w Holandii
0000-00-00 00:00
Ceny hurtowe jabłek na rynku holenderskim odmiany Elstar nieznacznie wzrosły od zeszłego tygodnia.
Cena jabłek wielkości 65-70 wynosi 0,65-0,67 euro/kg, jabłek o wielkość 70-75
czytaj dalej
Hiszpania: tegoroczna kampania owoców miękkich powraca do normy
0000-00-00 00:00
Po opóźnieniach spowodowanych złymi warunkami pogodowymi w styczniu, tegoroczny sezon owoców miękkich (truskawek i malin) w Andaluzji powoli wraca do normy.
W czytaj dalej
W czytaj dalej