Pomarańcze
Czerwone pomarańcze, Donnalia rozpoczyna kampanię
2024-01-29 00:00
Sycylijska krwista pomarańcza wchodzi do kampanii z cechami organoleptycznymi na szczycie, a typowa pigmentacja, po początkowych wahaniach ze względu na klimat, zmienia się w ognistą czerwień charakterystyczną dla sycylijskich owoców cytrusowych;
czytaj dalej
Prognozowany wzrost egipskiego eksportu w latach 2023/24 o 25 proc.
2024-01-26 00:00
Prognozuje się, że egipski eksport w sezonie 2023/24 wzrośnie o 25 procent i osiągnie rekordowy poziom 2,0 mln ton ze względu na wyższe plony z hektara i otwarcie nowych rynków. Oczekuje się, że Egipt utrzyma swoją pozycję pierwszego eksportera pomarańczy pod względem wielkości. Jako główny egipski eksporter owoców
czytaj dalej
czytaj dalej
Produkcja cytrusów w Almerii spada o 5%.
2024-01-26 00:00
Według szacunków ASAJA-Almeria, na tym etapie sezonu można zauważyć, że wielkość produkcji szacowana w Aforo de Cítricos opublikowanym we wrześniu ubiegłego roku nie zostanie osiągnięta - będzie o 5% niższa.
czytaj dalej
"Spesotti w sadzie", wygodne owoce i warzywa Coop
2024-01-25 00:00
Linia convenience pod marką Coop, Spesotti, zadebiutowała na półkach sklepowych w październiku (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), początkowo oferując tylko dwie kategorie w dziale owoców i warzyw: rośliny strączkowe i pistacje;
czytaj dalej
Po raz kolejny w tym roku, aby uczcić Arancia Rossa di Sicilia Igp, prezes konsorcjum Gerardo Diana wspiął się na szczyt Etny, aby oddać hołd najwyższemu aktywnemu wulkanowi w Europie. Diana wyruszył pieszo ze schroniska Sapienza, położonego 1910 metrów nad poziomem morza.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wraz z początkiem nowego roku, tradycyjny włoski sezon cytrusowy również nabiera tempa. W tym roku dostępne są obfite zbiory cytrusów, donosi Nicoló Sparacino z berlińskiej agencji handlowej Biofruit Trading. "Istnieje jednak stosunkowo wysoki odsetek owoców małego kalibru. Popyt
czytaj dalej
czytaj dalej
"Ulubiona jest czerwona papryka ostra, ale konsumpcja żółtej i pomarańczowej wzrosła".
2024-01-24 00:00
Prawie wszystkie supermarkety i warzywniaki w Europie sprzedają teraz paprykę ostro zakończoną. Dzięki swojemu wyjątkowo słodkiemu smakowi są one coraz częściej wybierane zamiast standardowych papryk blokowych. W 1996 r. trzech hodowców papryki rozpoczęło eksperymenty z uprawą słodkiej spiczastej papryki. "Jest to produkt niszowy
czytaj dalej
czytaj dalej
Wraz ze zbliżającym się ramadanem, który w tym roku rozpoczyna się 10 marca, egipscy eksporterzy pomarańczy Valencia z niecierpliwością czekają na rozwiązanie sytuacji na Morzu Czerwonym. Mahmod Allam, eksporter Citrus Agro, podziela obawy branży.
czytaj dalej
"Cztery dni spotkań przydatnych w nawiązywaniu współpracy i rozwijaniu partnerstw rozpoczętych już podczas ostatniej edycji", powiedział prezes konsorcjum Arancia Rossa di Sicilia, Gerardo Diana, dzień po swoim udziale w 70. edycji targów VicenzaOro.
czytaj dalej
czytaj dalej
Trendy cenowe owoców i warzyw we Włoszech na dzień 22 stycznia
2024-01-23 00:00
Niższa dostępność produktów i stłumiony popyt z powodu ponadprzeciętnych temperatur charakteryzują giełdę owoców i warzyw. Przykładem tego są sycylijskie pomarańcze Tarocco, które weszły w szczyt kampanii, ale popyt i pigmentacja nadal nie są optymalne. Oznaki słabości na
czytaj dalej
czytaj dalej
"Miejsce dla greckich ekologicznych owoców cytrusowych na rynkach europejskich rośnie"
2024-01-19 00:00
Zbiory greckich organicznych owoców cytrusowych rozpoczęły się w ubiegłym roku stosunkowo późno. Kolejnym czynnikiem były niezwykle wysokie ceny soku pomarańczowego, co z kolei stanowiło znaczącą konkurencję dla rynku świeżych owoców, donosi George Stergiou, dyrektor generalny greckiej firmy eksportowej ANYFION. Firma
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomarańcze iSuccosi uhonorowane Nagrodą Jakości 2024
2024-01-19 00:00
Pomarańcze iSuccosi, produkowane przez Agricola Lusia, zostały potwierdzone jako idealne odniesienie do wyciskania soków. Trzeci rok z rzędu zdobyły nagrodę Quality Award 2024, pożądaną nagrodę poświęconą jakości, która jest obecnie w dziewiątej edycji. Soczystość gwarantowana przez naukową metodę
czytaj dalej
czytaj dalej
Ekologiczne zimowe cytrusy sprzedają się lepiej niż oczekiwano
2024-01-19 00:00
Kalifornijskie organiczne cytrusy zimowe są obecnie w szczytowej formie. W Homegrown Organic Farms pakowane są obecnie organiczne krwiste pomarańcze, Cara Caras, grejpfruty, cytryny, mandarynki, pępki i pomelo.
czytaj dalej
Owoce i warzywa z Romanii i Lukanii w pobliżu Ukrainy
2024-01-19 00:00
W rozpaczliwej sytuacji na Ukrainie, konkretna pomoc jest w drodze z Romanii, w postaci około 130 ton świeżych owoców i warzyw.
czytaj dalej
W sezonie 2022/23, w kontekście deficytu produkcyjnego, produkcja pomarańczy w Hiszpanii była o 785 000 ton niższa niż w poprzednim sezonie; spadek o 20,9%, zgodnie z danymi dostarczonymi przez Ministerstwo Rolnictwa. Hiszpański import pomarańczy w okresie od stycznia do października 2023 r. podwoił się
czytaj dalej
czytaj dalej
iSuccosi zdobywa Nagrodę Jakości 2024 trzeci rok z rzędu
2024-01-19 00:00
iSuccosis potwierdził, że jest jednym z najpopularniejszych soków pomarańczowych dla Włochów, zdobywając 3. rok z rzędu pożądaną nagrodę jakości, Quality Award 2024, obecnie w 9. edycji;
czytaj dalej
Cytryny spadają, boom na pomarańcze i klementynki
2024-01-19 00:00
Styczeń to czas owoców cytrusowych, a kategoria miesiąca NFI mogła uwzględniać tylko owoce tej chwili. Proponowana przez nas analiza, opracowana dzięki analizom Monitora Owocowo-Warzywnego Agroter, skupi się na trendach sprzedażowych w różnych kanałach w Polsce.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pozytywne opinie na temat sycylijskich pomarańczy zarówno od klientów biznesowych, jak i konsumenckich
2024-01-18 00:00
Prace nad gamą blond i czerwonych owoców cytrusowych Arancia Loretta trwają nieprzerwanie, a kampania 2023/24 nie jest wyjątkiem pod względem jakości i smaku. W rzeczywistości trend w produkcji jest więcej niż pozytywny i nie ma na niego żadnego wpływu konkurencja z zagranicy, o czym świadczy
czytaj dalej
czytaj dalej
Czerwone pomarańcze, kampania Il Girasole rusza pełną parą
2024-01-18 00:00
Czas na podsumowanie roku, który właśnie się zakończył dla spółdzielni Il Girasole z Paternò (Katania), która niedawno podsumowała bardzo pozytywny sezon dla upraw brzoskwiń, nektaryn i gruszek; spółdzielnia jest teraz w pełnym rozkwicie z produkcją miąższu pomarańczy
czytaj dalej
czytaj dalej
Najnowsza publikacja ujawnia, że 100% sok pomarańczowy przewyższa słodkie alternatywy pod względem kontroli poziomu glukozy we krwi.
2024-01-18 00:00
W niedawnej publikacji w czasopiśmie Nutrients naukowcy ocenili wpływ 100% soku pomarańczowego w porównaniu z napojem słodzonym sacharozą (SSB) na emocje, zdrowie fizyczne i cechy sensoryczne u osób dorosłych o normalnej wadze. Wykorzystując kwestionariusze wizualnej skali analogowej (VAS), ocenili oni wpływ
czytaj dalej
czytaj dalej