Dostawa owoców i warzyw - woj. opolskie
Nazwa i adres zamawiającego: Wojewódzki Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego , ul. M. Konopnickiej 11, 46-200 Kluczbork, woj. opolskie, tel. 0-77 4181286, faks 0-77 4181286.
Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa owoców i warzyw i podobnych produktów w roku 2013 do stołówki WODiDZ w Kluczborku. Szacunkowa wartość roczna zamówienia to 67 550,00 złotych, /słownie: sześćdziesiąt siedem tysięcy złotych/.
Cech towaru:
Owoce
- jabłka powinny być zdrowe, nie uszkodzone mechanicznie, nie robaczywe, jędrne, świeże i czyste,
Cechy dyskwalifikujące owoce w obrocie to: jabłka ze śladami nagnieceń, zgniłe, zmarznięte, z rozpadem miąższu lub porażone miękką oparzelizną chłodniową, z obcym zapachem i smakiem po środkach ochrony roślin.
W opakowaniu jabłka powinny być jednolite-tego samego pochodzenia, odmiany, klasy, jakości i dojrzałości.
- pomarańcze dobrej jakości powinny się odznaczać cienką skórką i słodkim miąższem, o barwie od żółtej do czerwonej, charakterystycznym zapachu.
- cytryny o powinny być o kształcie jajowatym i zaostrzonych końcach, o barwie skórki jasnożółtej, bez brązowych plam.
- mandarynki powinny być kuliste lub spłaszczone o skórce cienkiej koloru jasnopomarańczowego, która łatwo oddziela się od miąższu, bez przebarwień i plam.
- banany powinny mieć długość od 15-30 cm ,żółtą łatwo oddzielającą się skórkę, bez plam.
Warzywa
- ziemniaki w zależności od gatunku powinny świeże, bez widocznych zmian i porowatej skórki ,prawidłowo przechowywane, nie zawilgocone.
- sałata głowiasta powinna być dobrej jakości, świeża, jędrna
- marchew powinna być świeża, bez oznak wysuszenia, mieć barwę od pomarańczowożółtej do ceglastoczerwonej w zależności od odmiany.
- pietruszka – korzeń o barwie białej, żółtawej lub ciemniejszy, o regularnym kształcie , nie uszkodzony, o średnicy 2-7 cm, o charakterystycznym smaku i zapachu, który świadczy o świeżości.
- pomidory powinny być świeże o barwie, wielkości i kształcie odpowiedniej do odmiany,
bez plam i wgnieceń
- cebula może mieć kształt kulisty lub spłaszczony, zeschnięta lub świeża, czysta, zdrowa i bez uszkodzeń
- kapusta głowiasta: biała, czerwona lub włoska- powinna być świeża, bez uszkodzeń i przebarwień liści
- selery korzeniowe i naciowe powinny być świeże o charakterystycznym zapachu, bez widocznych zmian korzenia
- buraki mają korzeń o kształcie kulistym lub spłaszczonym, o barwie od jaskrawoczerwonej przez buraczkową do prawie fioletowej, powinny być świeże, bez plam.
Termin składania wniosków upływa 10.12.2012 godzina 11:00, miejsce: Sekretariat: Wojewódzki Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Kluczborku
ul. Konopnickiej 11 46-200 Kluczbork.