Ekologiczna żywność nabiera znaczenia
2012-03-26 08:40
Źródło:
fresh-market.pl za gospodarz.pl/ekonomia24.pl (ik)
Specjaliści uważają, że rynek ekologicznej żywności nakręcają głównie sieci handlowe, w których można otrzymać produkty posiadające odpowiedni certyfikat. Oczywiście w dalszym ciągu najwięcej tego typu produktów sprzedają specjalistyczne sklepy.
Niestety ekologiczne produkty są znacznie droższe z powodu wysokich kosztów ponoszonych podczas certyfikacji i produkcji. Takie stawki mogą być nawet kilkakrotnie wyższe niż w przypadku żywności tradycyjnej.
W dodatku w dalszym ciągu za mało mówi się o ekożywności i dlatego jeszcze w tym roku ma rozpocząć się akcja promująca ten rodzaj produktów.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Nowe unijne logo rolnictwa ekologicznego
2012-03-20 09:49
Od 1 lipca 2012 r. na paczkowanych produktach ekologicznych, wyprodukowanych przez producentów w UE musi znajdować się nowe logo.
czytaj dalej
Gospodarstwa ekologiczne są opłacalne
2012-03-14 08:40
Lubuscy producenci chętnie korzystają z programu „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”.
czytaj dalej