Nowe unijne logo rolnictwa ekologicznego
Nowe logo pojawiło się już 1 lipca 2010 r. Przez dwa lata trwał okres przejściowy, w którym producenci mogli używać także starego oznakowania. Wraz z dniem 1 lipca tego roku okres przejściowy zakończy się. Oprócz nowego logo na etykiecie żywności ekologicznej powinny znaleźć się także: nr identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej oraz nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy. Miejsce pochodzenia powinno być umieszczone bezpośrednio poniżej numeru identyfikacyjnego.
Miejsce, w którym wyprodukowano ekologiczne surowce należy wskazać w następujący sposób: "Rolnictwo UE" - jeśli surowiec rolny pochodzi z terenu UE; "Rolnictwo spoza UE" - jeśli surowiec rolny pochodzi z krajów trzecich; "Rolnictwo UE/spoza UE" - jeśli część surowców pochodzi z terenu UE, a część z krajów trzecich.
Unijnemu logo mogą towarzyszyć elementy graficzne lub tekstowe odnoszące się do rolnictwa ekologicznego, pod warunkiem że nie zmieniają one samego logo. Zasada ta dotyczy także prywatnych i krajowych logotypów rolnictwa ekologicznego.
Wieżowiec do pionowej uprawy warzyw i owoców
W świętokrzyskim ponsd 1300 gospodarstw ekeologicznych
czytaj dalej