Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Eksportujemy dużo żywności

2013-04-22 08:44

Eksport rolno-spożywczy stanowi 12,3 proc. wartości eksportu ogółem, ustępując miejsca jedynie eksportowi wyrobów elektromaszynowych (udział 39,1 proc.) i wyrobów przemysłu chemicznego (udział 14 proc.). Dynamika eksportu globalnego, w tym rolno-spożywczego tradycyjnie już przewyższa i to wielokrotnie dynamikę PKB. Jest więc istotnym czynnikiem globalnego wzrostu gospodarczego. Taki stan rzeczy utrzyma się również w bieżącym roku i dalszych.

Nasz eksport koncentruje się głównie na rynkach europejskich, bo w około 76 proc. na rynkach unijnych, w tym w 25,1 proc. na rynku niemieckim i w 10 proc. na rynkach WNP, w tym w 1/3 na rynku rosyjskim. W roku ubiegłym dostawy na rynek rosyjski przekroczyły wartość 1,1 mld euro, obejmując głównie jabłka, sery, warzywa mrożone, pieczarki czy czekoladę i wyroby spożywcze zawierające kakao. Jako eksporter jesteśmy obecni na rynkach Ameryki Północnej, w Azji, na Bliskim i Dalekim Wschodzie oraz w Afryce - podaje biznes.interia.pl.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE