Jakość a przepisy
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne przepisy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie są one niczym nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
Obserwując jakość świeżych owoców i warzyw na rynkach hurtowych w Polsce, widać ogromne zróżnicowanie w ich zgodności ze standardami. Część firm stosuje wymogi, wielu mniejszych operatorów nie.
Z czego to wynika? Przyczyn jest wiele. Nie zawsze kupujący egzekwują od sprzedających zachowania standardów, szczególnie jeśli chodzi o obowiązkowe znakowanie. Czasami brak dostatecznej wiedzy na temat przepisów, lub pojawiają się trudności w ich interpretacji. Nieczytelność rozporządzeń jest barierą trudną do przejścia.
Chciałabym Państwu ułatwić pracę i w prosty sposób przedstawiać kolejne standardy i przepisy z zakresu rynku świeżych owoców i warzyw. Na początek garść informacji, kiedy standardy obowiązują, a kiedy nie.
Według Rozporządzenia Rady WE nr 2200/96: normy jakościowe, wprowadzone rozporządzeniami komisji obowiązują na wszystkich szczeblach obrotu. Dotyczą więc producenta, pakującego, hurtownika, pośrednika, detalistę, obowiązują również w trakcie transportu.
Za przestrzeganie norm odpowiedzialny jest właściciel produktu tzn. osoba dysponująca nim w danym momencie. Wymagania te odnoszą się tylko do owoców i warzyw świeżych przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji.
Nie jest wymagane przestrzeganie standardów jakości handlowej w obrębie danego regionu produkcyjnego w odniesieniu do:
- produktów dostarczonych przez producenta do punktów wstępnego przygotowania i pakowania, czy magazynów
- produktów transportowanych do zakładów przetwórczych
- produktów sprzedawanych przez producenta w gospodarstwie bezpośrednio konsumentom
- produktów typowo regionalnych (musi być decyzja komisji UE)
Na jakie owoce i warzywa określono normy jakościowe?
Na dzień dzisiejszy określono normy jakościowe na nastepujące warzywa i owoce: arbuzy, awokado, bakłażany, brukselka, brzoskwinie i nektaryny, cebula, cukinia, cykoria sałatowa, czereśnie i wiśnie, czosnek, fasola szparagowa, gruszki, groch w strąkach, jabłka, kalafior, kapusty głowiaste, karczochy, kiwi, marchew, melony, morele, ogórki, śliwki, orzechy laskowe w łupinie, orzechy włoskie w łupinie, owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki), papryka słodka, pomidory, pory, sałaty i endywie, seler naciowy, szparagi, szpinak, truskawki i poziomki, winogrona stołowe, pieczarki hodowlane.
Krystyna Szymańska