Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jakość handlowa nowalijek

2011-03-21 00:00

Jakość handlowa nowalijek

Wszystkie nowalijki pod względem jakości handlowej muszą spełniać wymagania normy ogólnej. Muszą być zdrowe, czyste, bez objawów chorób, praktycznie bez szkodników i uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki. Oprócz tego wszystkie owoce i warzywa mogą zawierać tylko dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów, zgodnie z przepisami.



Jak przechowywać nowalijki ?
Wszystkie młode warzywa potrzebują wysokiej wilgotności względnej i niskiej temperatury. Nowalijki szybko więdną, tracą jędrność. Dlatego powinny być odpowiednio zabezpieczone przez pakowanie w perforowaną folię, przykrywane papierem.

Nowalijki mają cienką skórkę i dlatego wrażliwe są na wszelkie uszkodzenia. W skrzynce nie powinny leżeć jedne na drugich, bo są podatne na zgniecenia. Krucha nać np. marchewki czy botwinki pęka i zgnieciona szybko psuje się.  Pęczek młodej włoszczyzny jest szczególnie podatny na zaparzenie. Jeśli źle zapakujemy młodą włoszczyznę straty będą duże. Dobrym rozwiązaniem pakowania młodych warzyw są tacki obciągnięte odpowiednią folią lub pojemniki w rękawie flow pack.
 
Nowalijki wrażliwe są na uszkodzenia przez etylen. Nie wolno stawiać ich blisko jabłek i gruszek, które wydzielają znaczne ilości etylenu. Młode warzywa, zioła, natki, szczypior pod wpływem etylenu żółkną, ciemnieją, a marchew gorzknieje. Odpowiednie opakowanie chroni nowalijki przed wpływem etylenu. Jeśli włożone są w pęczkach luzem do skrzynki należy do transportu lub w magazynie przykryć je papierem lub folią. Ponadto tempo wydzielania etylenu jest znacznie spowalniane przez niską temperaturą, więc przechowywanie w warunkach chłodniczych znacznie wydłuża trwałość handlową.

         

Nowalijki w sklepie

Pamiętajmy, że przeniesienie nowalijek z warunków chłodniczych na halę sklepu drastycznie zmienia warunki. Wysoka temperatura, bardzo niska wilgotność, dotykanie przez klientów powoduje bardzo szybką utratę jakości handlowej towaru. Należy wykładać nowalijki małymi partiami, włożyć je do wody (natki, szczypior, zioła), zwilżać je, a na noc przykrywać papierem. Wtedy straty będą znacznie mniejsze.


Zgodnie z przepisami wszystkie produkty muszą być odpowiednio oznakowane. Częstym błędem, jest podanie na wywieszce cenowej w sklepie, kilku krajów pochodzenia towaru. Klient wtedy nie wie z jakiego kraju pochodzi konkretny towar.

Krystyna Szymańska
www.freshquality.pl

Artykuł w formacie pdf

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem