Jedz owoce i warzywa w szpitalu
Chore dzieci będą otrzymywały świeże owoce i warzywa a rodzice informacje o walorach żywieniowych tych produktów naturalnych.
Kampania będzie trwała do połowy grudnia 2014 r. i prowadzona jest w wybranych szpitalach wojewódzkich, w których znajdują się oddziały dziecięce. Akcja prowadzona jest na terenie województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, łódzkiego, lubelskiego i świętokrzyskiego - informował prezes sadowników RP, poseł PSL Mirosław Maliszewski.
Do stołówek szpitalnych dostarczane są już raz na dwa tygodnie świeże produkty - jabłka, gruszki, śliwki, ogórki, papryka. Większość dostaw przewidziana jest w okresie dużej podaży owoców i warzyw, głównie na jesieni i w zimie.
Akcja będzie kosztowała 1,5 mln zł. Pieniądze będą pochodziły głównie z funduszu promocji owoców i warzyw, ale jest to też wkład własny sadowników w postaci bezpłatnych dostaw do szpitali. jest to też wkład własny sadowników w postaci bezpłatnych dostaw do szpitali.
Upały niszczą owoce aronii
Dostawa owoców i warzyw do przedszkoli
Tanie owoce na Zjazdowej
czytaj dalej