Likier wyrabiany przez zakonników na liście produktów tradycyjnych
Benedyktynka, aromatyczny likier produkowany przez Zakon Benedyktynów w Lubiniu (Wielkopolska), został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - informuje PAP.
Benedyktynka znalazła się na liście w kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe), która potwierdza jej walory jakościowe oraz smakowe. Tym samym uznano ten likier za element dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski. O napoju wspominał sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". Jako roślina benedykta karda miała swoje miejsce w domowej apteczce Wojszczanki, wymienionej w IX księdze. Była dodawana do znakomitych nalewek, w tym właśnie do benedyktynki.
Polska benedyktynka powstaje według unikalnej, znanej jedynie dwóm braciom zakonnym receptury, stworzonej w oparciu o XVI-wieczne benedyktyńskie zapisy. Początki likieru sięgają 1510 roku, w którym włoski mnich Bernardo Vincelli sporządził miksturę z ziół, rumu i korzeni. "Powstający w Wielkopolsce oliwkowo-miodowy trunek jest doskonałą wersją tamtej szlachetnej nalewki" - poinformowała we wtorek PAP Ewa Dobosiewicz, pomagająca zakonnikom w promocji ich benedyktynki.
Przeczytaj więcej na ten temat w portaluspozywczym.pl
Źródło: PAP
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl