Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Łosoś teriyaki

2013-05-20 11:27

Składniki na 5 porcji:

  •     5 filetów z łososia

Na marynatę tare:

  •     150 ml sosu sojowego
  •     65 ml octu ryżowego
  •     70 g cukru trzcinowego
  •     ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  •     1,5 łyżki świeżo startego imbiru

Na sos:

    marynata tare (po wyjęciu z niej ryby)

    1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej

    2 łyżki zimnej wody

 

Do podania

 

    350 g ryżu basmati

    grillowany ananas (przepis niżej)

    3 łyżki sezamu (uprażonego na złoto na suchej patelni)

    2 łyżki drobno pokrojonego grubego szczypiorku (najlepiej części od białej strony)

 

 

Przygotowanie

 

Marynata tare

 

W miseczce umieścić ocet ryżowy, sos sojowy i cukier. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Do płynu dodać czosnek i imbir i wszystko razem wymieszać. Sos przelać przez sitko, żeby pozbyć się włókien imbiru i większych fragmentów czosnku.

 

 

Łosoś - przygotowanie

 

Filety z łososia opłukać i osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.

 

Na dno płaskiego naczynia (na tyle dużego, żeby zmieściły się filety ułożone jedną warstwą) wylać część marynaty. Kawałki ryby ułożyć skórą do góry i zalać resztą marynaty. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.

 

Rybę wyjąć z marynaty, odsączyć i osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.

 

 

Sos

 

Marynatę przelać do rondelka i zagotować.

 

Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do gotującego się sosu.

 

Gotować sos na średnim ogniu do czasu, aż zgęstnieje (powinien mieć konsystencję syropu).

 

 

Łosoś - pieczenie

 

Piekarnik nastawić na funkcję grillowania i rozgrzać (wraz z rusztem) do najwyższej temperatury (u mnie poziom trzeci).

 

Ostrożnie nasmarować (gorący) ruszt olejem i ułożyć na nim łososia skórą do dołu (w kontakcie z rozgrzanym rusztem łosoś zacznie skwierczeć). Każdy kawałek ryby posmarować odrobiną sosu.

 

Ruszt z łososiem wsunąć do piekarnika na poziom drugi od góry (jeśli ustawimy za wysoko, glazura z sosu teriyaki może się przypalić).

 

Piec ok. 8-10 minut. Po ok. 3-4 minutach posmarować łososie drugą warstwą sosu.

 

Czas pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości filetów. Dlatego warto sprawdzić poziom upieczenia ryb już po 5 minutach. Dobrze upieczony łosoś ma ładny różowy kolor, tylko trochę jaśniejszy niż przed pieczeniem; na pewno nie może być bladoróżowy. Powinien być też soczysty i miękki i rozpadać się na kawałki przy lekkim krojeniu widelcem.

 

 

Grillowany ananas:

  •     świeży ananas
  •     1 łyżka oleju sezamowego
  •     pieprz cytrynowy

Ananasa obrać i pokroić wzdłuż w słupki o grubości ok. 2 cm.

Kawałki ananasa posmarować olejem sezamowym i oprószyć pieprzem cytrynowym.

Dobrze rozgrzać patelnię grillową.

Ananasa grillować po 3-4 minuty z każdej strony - powinny utworzyć się charakterystyczne prążki.

Łososia podawać z ryżem basmati i słupkami grillowanego ananasa. Na talerzu polać rybę odrobiną sosu i posypać uprażonym sezamem i szczypiorkiem.

Skomentuj przepis jeżeli się Tobie spodobał.

„Łosoś teriyaki” bierze udział w konkursie.

Słowa kluczowe: łosoś, anansy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem