Nowe odmiany borówki wysokiej
Pierwszą taką o niecodziennych barwach borówką jest „Pink Lemonade” – określana często jako czterokolorowa borówka.
Nadaje się do uprawy w rejonach o łagodnych zimach gdzie temperatura nie spada poniżej 17 stopni C. Wymaga dużej ilości światła (intensywne cięcie) oraz przepuszczalnych gleb o wysokim poziomie ph. – podaje serwis sadownictwo.pl.
Drugą nietypową odmianą borówek jest „Raz”. Posiadana o smak przypominający malinę i charakteryzuje się dużymi owocami. Wadą owoców jest bardzo słaba trwałość jagód podczas transportu oraz warunków przechowywania. Ostatecznie odmiana została zakwalifikowana do uprawy amatorskiej i obecnie jest sprzedawana w centrach handlowych USA.
Trzecią odmianą o której wspomina serwis sadownictwo.com.pl jest „Cara’s Choice” odmiana borówki uważana przez niektórych plantatorów za najbardziej smaczną. Borówka o bardzo słodkim smaku i intensywnych zapachu. Zaletą odmiany jest dużą trwałość owoców zarówno podczas transportu oraz brak osypywania się jagód z krzewu. Jagody mogą pozostać na roślinie przez kilka tygodni po dojrzeniu, bez utraty aromatu ani jędrność.