Hiszpanie jędzą mniej za więcej
2014-04-17 16:36
Spożycie owoców i warzyw w hiszpańskich domach w 2013 wyniosło 8,68 mln ton, o 0,4 proc. mniej niż w 2012 roku, a główną przyczyną spadku było mniejsze spożycie owoców o 2,2 proc. - wynoszące 4,67 mln ton. Większe niż przed rokiem było za to spożycie warzyw o 1,8 proc. i wyniosło 2,92 mln ton oraz ziemniaków o 1,9 proc., do wielkości 1,08 mln ton.
W sumie łączne wydatki na owoce i warzywa w 2013 roku osiągnęły wartość 11,93 mld euro - o 4,4 proc. więcej niż w 2012 roku, przy czym wydatki na owoce wzrosły o 3,6 proc. , osiągając 6,44 mld euro, a warzyw o 1,7 proc. do 1,7 mld euro, a ziemniaków wzrosły o 30 proc., do 868 mln euro.
Największy spadek w konsumpcji świeżych owoców w 2013 roku odnotowały jabłka (-7,2 proc.), mandarynki (-8,6 proc.) i gruszki (-14 proc.) oraz melony ( -3 proc.) i arbuzy (-0,1 proc.).
Zwiększoną zaś konsumpcję zanotowano w przypadku wiśni (+18 proc.), truskawki (4,9 proc.) i winogron (4,2 proc.) . najchętniej Hiszpanie spożywają pomarańcze, jabłka, melony i arbuzy .
Dla warzyw konsumpcja gospodarstw domowych wzrosła w przypadku zielonej fasoli (8,3 proc.), cukinii (5,6 proc.) i cebuli (4,1proc.). Mniej chętnie kupowano zaś pomidory i paprykę. W sumie najwięcej spośród warzyw kupiono pomidorów 689 tys. ton, cebuli – 359 tys. ton oraz papryki 234 tys. ton.
Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce jeśli chodzi o ujecie ilościowe w zakupach poszczególnych gospodarstw domowych, podczas gdy mięso zajmuje największy udział pod względem wydatków konsumpcyjnych. W sumie zakupy owoców i warzyw w 2013 roku reprezentowały 28,3 proc. wszystkich produktów kupionych do spożycia, z czego same owoce stanowiły 15,2 proc. a ziemniaki i warzywa 13,1 proc. ogółu.
Ogólnie rzecz biorąc, całkowite wydatki Hiszpanów na żywność w 2013 roku wyniósł 101,25 mld euro, o 0,6 proc. więcej niż w roku 2012.
W sumie łączne wydatki na owoce i warzywa w 2013 roku osiągnęły wartość 11,93 mld euro - o 4,4 proc. więcej niż w 2012 roku, przy czym wydatki na owoce wzrosły o 3,6 proc. , osiągając 6,44 mld euro, a warzyw o 1,7 proc. do 1,7 mld euro, a ziemniaków wzrosły o 30 proc., do 868 mln euro.
Największy spadek w konsumpcji świeżych owoców w 2013 roku odnotowały jabłka (-7,2 proc.), mandarynki (-8,6 proc.) i gruszki (-14 proc.) oraz melony ( -3 proc.) i arbuzy (-0,1 proc.).
Zwiększoną zaś konsumpcję zanotowano w przypadku wiśni (+18 proc.), truskawki (4,9 proc.) i winogron (4,2 proc.) . najchętniej Hiszpanie spożywają pomarańcze, jabłka, melony i arbuzy .
Dla warzyw konsumpcja gospodarstw domowych wzrosła w przypadku zielonej fasoli (8,3 proc.), cukinii (5,6 proc.) i cebuli (4,1proc.). Mniej chętnie kupowano zaś pomidory i paprykę. W sumie najwięcej spośród warzyw kupiono pomidorów 689 tys. ton, cebuli – 359 tys. ton oraz papryki 234 tys. ton.
Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce jeśli chodzi o ujecie ilościowe w zakupach poszczególnych gospodarstw domowych, podczas gdy mięso zajmuje największy udział pod względem wydatków konsumpcyjnych. W sumie zakupy owoców i warzyw w 2013 roku reprezentowały 28,3 proc. wszystkich produktów kupionych do spożycia, z czego same owoce stanowiły 15,2 proc. a ziemniaki i warzywa 13,1 proc. ogółu.
Ogólnie rzecz biorąc, całkowite wydatki Hiszpanów na żywność w 2013 roku wyniósł 101,25 mld euro, o 0,6 proc. więcej niż w roku 2012.
Zobacz więcej: Ananasy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Jest już młoda marchew z Hiszpanii
2014-04-10 17:20
Sytuacja na polskim rynku marchwi jest niekorzystna z punktu widzenia krajowych producentów. A może być jeszcze gorzej.
czytaj dalej
Podaż hiszpańskich truskawek osiągnęła maksimum
2014-04-08 13:04
Zbiory truskawek na Południu Europy idą pełną parą. W hiszpańskim zagłębiu truskawkowym Huelva producenci nie nadążają za sprzedażą. Truskawki dojrzewają szybko, ale i przez to szybko się skończą – znacznie szybciej jak rok temu.
czytaj dalej
czytaj dalej
Hiszpania: pierwsze melony już na rynku
2014-04-07 19:31
Na hiszpański rynek trafiły pierwsze melony z tegorocznego sezonu. Na razie ich podaż jest jeszcze zbyt mała na eksport i zapełnienie europejskich rynków.
czytaj dalej
czytaj dalej
Hiszpania: w Murcji zbiory owoców pestkowych będą dobre
2014-04-04 17:02
Przymrozki jakie miały miejsce w Hiszpanii w pierwszych dniach marca br. miały charakter lokalny. Niskie temperatury odnotowano między innymi w regionie Kastylia-La Mancha. Na całe szczęście region Murcja – największy region produkcyjny gatunków pestkowych, jak do tej pory mróz omijał i producenci z tamtejszego rejonu prognozują dobre zbiory.
czytaj dalej
Fala hiszpańskich truskawek zalała Polskę
2014-04-02 15:23
Hiszpańscy producenci narzekają na ceny, natomiast Europa korzysta z dostępności tanich owoców. Podaż truskawek jest tak duża, że owoce dosłownie zalały cały kontynent łącznie z Polską.
czytaj dalej
czytaj dalej
Hiszpania: rośnie wielkość produkcji, spadają ceny
2014-04-01 13:45
Hiszpańskie truskawki zalewają europejski rynek. Jest ich coraz więcej i są coraz tańsze. Sytuacji w handlu owocami z Hiszpanii nie poprawia fakt pojawienia się owoców francuskich, belgijskich czy holenderskich.
czytaj dalej