Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Arbuzy

0000-00-00 00:00

Standard jakości handlowej dla arbuzów zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1862/2004 z dnia 26 października 2004 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003.

I. OKREŚLENIE PRODUKTU
Przedmiotem standardu są arbuzy odmian uprawnych Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. Et Nakai, dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje arbuzów przeznaczonych do przetwórstwa.

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla arbuzów po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, arbuzy powinny być:
- Całe,
- Zdrowe; nie dopuszcza się owoców z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych,
- Praktycznie wolne od szkodników,
- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
- Jędrne i dostatecznie dojrzałe; barwa i smak miąższu powinny być odpowiednie do danego stopnia dojrzałości,
- Nie popękane,
- Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
- Bez obcych zapachów i/lub smaków.
Stopień rozwoju i jakość arbuzów powinny być takie, aby mogły:
- Wytrzymać transport i manipulacje, oraz
- Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.


B. Minimalne wymagania dotyczące dojrzałości
Arbuzy powinny być wystarczająco rozwinięte i wystarczająco dojrzałe. Wskaźnik refraktometryczny pulpyowocowej, mierzony w strefie środkowej miąższu owocu oraz po przekątnej, ma być równy lub wyższy niż 8° Brixa.
C. Podział na klasy jakości
Arbuzy dzieli się na dwie niżej określone klasy jakości:
a) Klasa I
Arbuzy w tej klasie powinny być dobrej jakości.
Powinny być :
- Dobrze wykształcone zgodnie z cechami charakterystycznymi dla danej odmiany,
- Bez pęknięć i odgnieceń, niewielkie powierzchniowe pęknięcia nie są uważane za wady.
Dopuszczalne są niewielkie wady barwy dla jaśniejszej części owocu, która styka się z podłożem podczas wzrostu.
Szypułka arbuzów nie może być dłuższa niż 5 cm.
b) Klasa II
Do tej klasy zalicza się arbuzy, które nie mogą być zakwalifikowane do wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.
Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że owoce zachowają swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości oraz prezentacji w opakowaniu:
- Niewielkie wady kształtu,
- Niewielkie wady barwy,
- Niewielkie odgniecenia lub powierzchniowe wady szczególnie mechaniczne lub spowodowane przez szkodniki lub choroby.

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI
Dla arbuzów nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości.
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo arbuzów nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w tolerancjach dla tej klasy.
b) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo arbuzów nie spełniających wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem owoców z objawami gnicia lub ze śladami innego zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas: 10 % liczbowo lub masowo arbuzów nie odpowiadających deklarowanej wielkości ale nie większych lub mniejszych o więcej niż 1 kg od deklarowanej wielkości..
Tolerancja nie może obejmować arbuzów ważących mniej niż 800 g.

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI

A. Jednolitość

W każdym opakowaniu lub partii luzem arbuzy powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany i jakości. W opakowaniu widoczna część arbuzów powinna być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości. Dodatkowo w klasie I arbuzy powinny być jednolite pod względem kształtu i barwy.

Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem z innymi owocami i warzywami w opakowaniach detalicznych o masie netto do 3 kg, na warunkach określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003.

B. Pakowanie
Arbuzy powinny być pakowane w taki sposób, aby były właściwie chronione przed uszkodzeniami.

Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru lub stempli ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane przy pomocy nietoksycznego tuszu lub kleju.

Opakowania lub partia owoców luzem nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych.
Arbuzy przewożone luzem powinny być oddzielone od podłogi i ścian środka transportu za pomocą odpowiednich materiałów ochronnych, które powinny być nowe i czyste i nie przenosić obcych zapachów lub smaków na owoce.

C. Prezentacja
Arbuzy mogą być prezentowane:
- W opakowaniach,
- Luzem.

VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA 

Na każdym opakowaniu muszą znaleźć się następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz. Nie jest konieczne zamieszczanie oznaczeń przewidzianych w pierwszym akapicie na opakowaniach, jeśli zawierają
one opakowania do sprzedaży widoczne z zewnątrz i zawierające te oznaczenia. Opakowania te nie powinny zawierać jakiegokolwiek oznaczenia, które mogłoby wprowadzić w błąd. Jeśli opakowania są prezentowane na palecie, oznaczenia te muszą znajdować się na karcie umieszczonej w widoczny sposób co najmniej na dwóch stronach palety.
Przy arbuzach przewożonych luzem (bezpośredni załadunek na pojazd transportowy) dane te muszą widnieć na dokumencie towarzyszącym towarom, umieszczonym w widocznej pozycji wewnątrz pojazdu transportowego. Przy tego rodzaju prezentacji nie jest obowiązkowe wskazywanie wielkości.

A. Cechy identyfikacyjne

Nazwa i adres pakującego i/lub wysyłającego.
To oznaczenie może zostać zastąpione:
— dla wszystkich opakowań, za wyjątkiem opakowań wstępnych, kodem przedstawiającym pakującego i/lub wysyłającego,
wydanym lub uznanym przez służby urzędowe, poprzedzonym oznaczeniem „pakujący i/lub wysyłający”
lub odpowiednim skrótem,
— wyłącznie dla opakowań wstępnych, nazwą i adresem sprzedającego z siedzibą we Wspólnocie, poprzedzoną
oznaczeniem „zapakowane dla” lub równoważnym oznaczeniem. W tym przypadku etykieta musi również
zawierać kod odpowiadający pakującemu i/lub wysyłającemu. Sprzedawca dostarcza wszelkie informacje uznane
za niezbędne przez służby kontrolne dotyczące znaczenia tego kodu.

B. Nazwa produktu

„Arbuzy”, jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz.
— Nazwa odmiany (opcjonalnie).
— Kolor pulpy, jeśli nie jest czerwony.
— „Bez pestek” tam, gdzie to właściwe (1).

C. Pochodzenie produktu

- Kraj pochodzenia i nieobowiązkowo rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna lub lokalna.

D. Charakterystyka jakości handlowej

- Klasa
- Wielkość (jeśli sortowano według wielkości) wyrażona minimalną i maksymalną masą,
- Masa netto lub ilość sztuk.

E. Znak urzędowej kontroli jakości (nieobowiązkowo)
 

Zobacz więcej: Ceny owoców

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem