Co jest w środku arbuza?
2013-07-01 15:55
Kontrolując jakość arbuzów, koniecznie trzeba przekroić kilka owoców. Po przekrojeniu, sprawdzamy, czy miąższ jest jednorodny, czy nie jest popękany i oczywiście jaki ma smak. Jeśli jest blady, koniecznie trzeba sprawdzić ekstrakt refraktometryczny soku. Dla odpowiednio dojrzałych owoców, powinien wynosić powyżej 8 proc. Jeśli wyczujemy zapach fermentacji, a miąższ jest „kaszasty”, owoce nie spełniają minimalnych wymagań.
Uważaj na pleśń
Często występującą wadą arbuzów jest pleśń na szypułkach. Należy wtedy sprawdzić, czy nie przerasta ona do wnętrza owocu. Pleśń wydziela toksyny i nie powinna być akceptowana nawet na skórze arbuza. powinna być akceptowana nawet na skórze arbuza.

Zobacz więcej: Arbuzy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Staniały arbuzy w hurcie
2013-07-01 11:39
Ceny arbuzów, ku uciesze polskich konsumentów, spadają. Latem to jeden z najpopularniejszych owoców na rynku, a czym niższa cena tym większe zainteresowanie nimi.
czytaj dalej
czytaj dalej
Sieci szaleją z ofertami cenowymi na arbuzy
2013-06-24 11:20
Sieci handlowe postawiły na promocję arbuza.
czytaj dalej
Pierwsze arbuzy z Węgier i Rumunii
2013-06-17 10:42
Sezon arbuzowy nabiera rozpędu. Oferta owoców rośnie, a ceny spadają.
czytaj dalej



