Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Co jest w środku arbuza?

2013-07-01 15:55

Kontrolując jakość arbuzów, koniecznie trzeba przekroić kilka owoców. Po przekrojeniu, sprawdzamy, czy miąższ jest jednorodny, czy nie jest popękany i oczywiście jaki ma smak. Jeśli jest blady, koniecznie trzeba sprawdzić ekstrakt refraktometryczny soku. Dla odpowiednio dojrzałych owoców, powinien wynosić powyżej 8 proc. Jeśli wyczujemy zapach fermentacji, a miąższ jest „kaszasty”, owoce nie spełniają minimalnych wymagań.

 

 


 

Uważaj na pleśń

Często występującą wadą arbuzów jest pleśń na szypułkach. Należy wtedy sprawdzić, czy nie przerasta ona do wnętrza owocu. Pleśń wydziela toksyny i nie powinna być akceptowana nawet na skórze arbuza. powinna być akceptowana nawet na skórze arbuza.

 

Zobacz więcej: Arbuzy

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE