Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Jakość a przepisy

2010-01-08 21:53
Od naszego wejścia do UE minęło trochę czasu, zmieniły się przepisy i od 1 lipca 2009 r. zamiast obowiązkowych norm dla 36 produktów pozostało ich jedynie 10. 

Obserwując jakość świeżych owoców i warzyw na rynkach hurtowych w Polsce, widać ogromne zróżnicowanie w ich zgodności z normami. Część firm stosuje wymogi, wielu mniejszych operatorów nie. 

Z czego to wynika? Przyczyn jest wiele. Nie zawsze kupujący egzekwują od sprzedających zachowanie wymagań norm, szczególnie jeśli chodzi o obowiązkowe znakowanie. Czasami brak dostatecznej wiedzy na temat przepisów, lub pojawiają się trudności w ich interpretacji. Nieczytelność rozporządzeń jest barierą trudną do przejścia. 

Chcemy ułatwić Państwu  pracę i w prosty sposób przedstawiać kolejne normy i przepisy z zakresu rynku świeżych owoców i warzyw. Na początek garść informacji, kiedy standardy obowiązują, a kiedy nie. 

Według aktualnie obowiązującego Rozporządzenia Rady WE nr 1234/2007 normy jakościowe wprowadzone rozporządzeniem komisji WE nr 1221/2008 obowiązują na wszystkich etapach obrotu handlowego. Dotyczą więc producenta, pakującego, hurtownika, pośrednika, detalisty, obowiązują również w trakcie transportu. 

Za przestrzeganie norm odpowiedzialny jest właściciel produktu tzn. osoba aktualnie dysponująca nim w danym momencie. Wymagania te odnoszą się tylko do owoców i warzyw świeżych przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji. 

Nie jest wymagane przestrzeganie norm jakości handlowej  w odniesieniu do: 
  • produktów przeznaczonych do przetworzenia w zakładach przetwórczych
  • produktów sprzedawanych przez producenta w gospodarstwie bezpośrednio konsumentom
  • produktów typowo regionalnych (musi być decyzja komisji UE)
  • produktów przeznaczonych na paszę dla zwierząt lub innych celów nieżywnościowych
  • produktów krojonych lub rozdrobnionych, gotowych do spożycia lub wykorzystania w kuchni 
Oraz dodatkowo w obrębie danego regionu produkcyjnego w odniesieniu do:
  • produktów wysyłanych z magazynów do punktów wtsepnego przygotowania i pakowania
  • produktów dostrczonych przez producenta do punktów wstepnego przygotowania i pakowania lub magazynów
Na jakie owoce i warzywa określono normy jakościowe? 

Na dzień dzisiejszy obowiązują normy jakościowe dla 10 gatunków owoców i warzyw: brzoskwinie i nektaryny, gruszki, jabłka, kiwi, owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki), papryka słodka, pomidory, sałaty i endywie, truskawki i poziomki, winogrona stołowe. 

Zobacz więcej: Aronia

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem