Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Źródło:
www.fresh-market.pl
Ogólne zasady
- Sprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru. Temperaturę mierzymy wewnątrz warzywa czy owocu i pod powierzchnią. Jeśli pomiary różnią się, znaczy, że towar nie został odpowiednio schłodzony.
- Kontrolujemy sposób paletyzacji, czy jest prawidłowy i dostatecznie zabezpiecza towar przed przesuwaniem w czasie transportu.
- Sprawdzamy jakość opakowania, czy jest suche i wytrzymałe, aby mogło zabezpieczyć towar w czasie przewożenia.
- Weryfikujemy sposób znakowania, czy jest zgodny z przepisami i naszymi uzgodnieniami z dostawcą.
- Zamawiając dany produkt należy sprawdzić jakie są wymagane warunki transportu i z czym dany towar można przewozić. Jeśli zamawiamy jednorodną przesyłkę towaru, uzgadniamy z dostawcą warunki transportu. Jeśli zamawiamy przesyłkę składającą się z różnych produktów, zamawiamy samochód z przegrodą i dwoma agregatami i dzielimy produkty wg temperatury oraz wrażliwości i produkcji etylenu.
Przykład: zamawiamy zielone ogórki, paprykę i pomidory kolor 11 w skali 12. Papryka wymaga temperatury 7 – 10 st. C., nie produkuje i nie jest wrażliwa na etylen. Pomidory dojrzałe wymagają temperatury 8 – 10 st. C, produkują etylen, nie są na niego wrażliwe. Ogórki wymagają temperatury 8 – 11 st. C., nie produkują etylenu, ale są na niego wrażliwe. Wynika z tego, że temperatury są zgodne, ale dojrzałych pomidorów i ogórków razem wozić nie można, trzeba zamówić transport z przegrodą.
Zobacz więcej: Aronia
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem