Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw

2010-11-08 21:40

Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 % 
Lód: nigdy w kontakcie z produktem 

Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na wydzielanie etylenu nie powinno być przewożone z produktami z grup 6a i 6b.

  • Brzoskwinie i nektaryny;
  • Gruszki,
  • Jabłka,
  • Morele,
  • Owoce jagodowe (z wyjątkiem żurawin),
  • Śliwki,
  • Winogrona,
  • Wiśnie i czereśnie.
     
    Grupa 2 Temperatura: 13 do 18*C Wilgotność względna: 85 – 95 % 
    Lód: nigdy w kontakcie z produktem 
  • Arbuzy (także Grupa 4 i 5),
  • Ananasy (nie z awokado),
  • Awokado (ograniczony okres przechowywania w tej temperaturze),
  • Bakłażany (również Grupa 5),
  • Grejpfruty,
  • Guawa,
  • Mango,
  • Melony inne niż Cantaloupe i Honeydews,
  • Papaja,
  • Pomidory zielone, zapalone (również Grupa 4).
     
    Grupa 3 Temperatura: 2,5 do 5*C Wilgotność względna: 90 – 95 % 
    Lód: tylko w kontakcie z melonami Cantaloupe 
  • Cytryny,
  • Liczi,
  • Melony Cantaloupe,
  • Pomarańcze i tangerynki.
     
    Grupa 4 Temperatura: 4,5 do 7,5*C Wilgotność względna: ok.95 % 
    Lód: nigdy w kontakcie z produktem 
  • Arbuzy (także Grupa 2 i 5),
  • Cukinia,
  • Fasola szparagowa,
  • Papryka czerwona (jeśli z zieloną należy ustawić temp. na górnej granicy przedziału),
  • Papryka zielona (nie z fasolą),
  • Pomidory, zapalone (również Grupa 2).
     
    Grupa 5 Temperatura: 4,5 do 13*C Wilgotność względna: 85 – 90 %
    Lód: tylko w kontakcie z produktem 
  • Arbuzy (także Grupa 2 i 5),
  • Bakłażany (także Grupa 2),
  • Cytryny (nie przechowywać cytryn w temp. poniżej 7,5*C dłużej niż 2 tygodnie),
  • Grejpfruty,
  • Ogórki,
  • Ziemniaki dojrzałe.
     
    Grupa 6 a Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 95 – 100 % 
    Lód: nigdy w kontakcie ze szparaga, winogronami i pieczarkami 
  • Buraki czerwone,
  • Endywia,
  • Groch,
  • Karczochy,
  • Kukurydza słodka,
  • Marchew,
  • Pieczarki,
  • Pietruszka
  • Pory (nie z winogronami),
  • Rabarbar,
  • Sałata,
  • Szparagi,
  • Szpinak,
  • Winogrona.
     
    Grupa 6 b Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: ok.95 – 100 % 
    Lód: dopuszczony dla wszystkich 
  • Brokuły,
  • Chrzan,
  • Cebula (nie sucha),
  • Kalarepa,
  • Kapusta brukselska,
  • Kapusta,
  • Kalafiory,
  • Selery korzeniowe,
  • Selery naciowe,
  • Rzodkiewki.
     
    Grupa 7 Temperatura: 13 do 18*C Wilgotność względna: ok.85 – 90 % 
    Lód: nigdy w kontakcie z produktem 
  • Ziemniaki słodkie,
  • Ziemniaki wczesne.
     
    Grupa 8 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: ok.65 – 75 %
     Lód: nigdy w kontakcie z produktem 
  • Cebula sucha,
  • Czosnek

Zobacz więcej: Aronia

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem