Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Źródło:
www.fresh-market.pl
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na wydzielanie etylenu nie powinno być przewożone z produktami z grup 6a i 6b.
- Brzoskwinie i nektaryny;
- Gruszki,
- Jabłka,
- Morele,
- Owoce jagodowe (z wyjątkiem żurawin),
- Śliwki,
- Winogrona,
- Wiśnie i czereśnie.
Grupa 2 Temperatura: 13 do 18*C Wilgotność względna: 85 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem - Arbuzy (także Grupa 4 i 5),
- Ananasy (nie z awokado),
- Awokado (ograniczony okres przechowywania w tej temperaturze),
- Bakłażany (również Grupa 5),
- Grejpfruty,
- Guawa,
- Mango,
- Melony inne niż Cantaloupe i Honeydews,
- Papaja,
- Pomidory zielone, zapalone (również Grupa 4).
Grupa 3 Temperatura: 2,5 do 5*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: tylko w kontakcie z melonami Cantaloupe - Cytryny,
- Liczi,
- Melony Cantaloupe,
- Pomarańcze i tangerynki.
Grupa 4 Temperatura: 4,5 do 7,5*C Wilgotność względna: ok.95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem - Arbuzy (także Grupa 2 i 5),
- Cukinia,
- Fasola szparagowa,
- Papryka czerwona (jeśli z zieloną należy ustawić temp. na górnej granicy przedziału),
- Papryka zielona (nie z fasolą),
- Pomidory, zapalone (również Grupa 2).
Grupa 5 Temperatura: 4,5 do 13*C Wilgotność względna: 85 – 90 %
Lód: tylko w kontakcie z produktem - Arbuzy (także Grupa 2 i 5),
- Bakłażany (także Grupa 2),
- Cytryny (nie przechowywać cytryn w temp. poniżej 7,5*C dłużej niż 2 tygodnie),
- Grejpfruty,
- Ogórki,
- Ziemniaki dojrzałe.
Grupa 6 a Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 95 – 100 %
Lód: nigdy w kontakcie ze szparaga, winogronami i pieczarkami - Buraki czerwone,
- Endywia,
- Groch,
- Karczochy,
- Kukurydza słodka,
- Marchew,
- Pieczarki,
- Pietruszka
- Pory (nie z winogronami),
- Rabarbar,
- Sałata,
- Szparagi,
- Szpinak,
- Winogrona.
Grupa 6 b Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: ok.95 – 100 %
Lód: dopuszczony dla wszystkich - Brokuły,
- Chrzan,
- Cebula (nie sucha),
- Kalarepa,
- Kapusta brukselska,
- Kapusta,
- Kalafiory,
- Selery korzeniowe,
- Selery naciowe,
- Rzodkiewki.
Grupa 7 Temperatura: 13 do 18*C Wilgotność względna: ok.85 – 90 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem - Ziemniaki słodkie,
- Ziemniaki wczesne.
Grupa 8 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: ok.65 – 75 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem - Cebula sucha,
- Czosnek
Zobacz więcej: Aronia
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem