Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Peru: Wzrost produkcji awokado

Do końca 2012 roku produkcja awokado w Peru wzrośnie do 249,9 tys. ton, tj. będzie wyższa od zeszłorocznej o 16,5 proc. Wzrost ten jest wynikiem podwyższenia wydajności produkcji tych owoców, która została osiągnięta dzięki nowoczesnym technologiom wprowadzanym przy produkcji awokado, a także większemu dostępowi do wody i sprzyjającym warunkom pogodowym.

W Peru notuje się wzrost popytu na świeże i suszone awokado ze strony rynków zagranicznych, szczególnie ze strony krajów azjatyckich oraz Stanów Zjednoczonych. Korzystne dla handlu jest także podpisanie umowy o wolnym handlu (FTA) z Koreą, co pozwala na bezcłowy handel z tym krajem.

Szacuje się, że w bieżącym sezonie wzrost eksportu awokado wyniesie 20,5 proc., co daje łączną wartość wyeksportowanych awokado 193,9 mln USD.

W pierwszej połowie bieżącego roku eksport awokado z Peru wzrósł względem analogicznego okresu roku ubiegłego o 17,9 proc. do wartości 85 mln USD. Bardzo duży wzrost eksportu odnotowano w przypadku USA, do Kanady wyeksportowano o 22,6 proc. więcej awokado, za to mniejsze dostawy wyeksportowano natomiast do Francji, Wielkiej Brytanii, Holandii oraz Hiszpanii.

Zobacz więcej: Awokado

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE