Rośnie import awokado do Polski
Zmieniają się zwyczaje i upodobania kulinarne Polaków. Coraz częściej na naszych stołach goszczą potrawy z całego świata. Nie boimy się eksperymentować i próbować nowe smaki. Coraz większą przyjemność sprawia nam kupowanie egzotycznych owoców i warzyw, a do niektórych bardzo się przyzwyczajamy.
Jednym z takich gatunków, który znajduje coraz więcej amatorów wśród polskich konsumentów jest awokado. Większe zainteresowanie przekłada się na import tych owoców, który w ciągu 8 ostatnich lat wzrósł prawie dwukrotnie. Jeszcze w 2005 import awokado do Polski wynosił niewiele ponad 1,5 tys. ton, 8 lat później, w 2012 roku było to już ponad 3 tys. ton. Zmienia się także kierunek dostaw awokado do Polski. Coraz częściej kupujemy te owoce od bezpośrednich producentów, takich jak Izrael, odchodzimy natomiast od zakupów z reeksportu z Niemiec czy Holandii. W 2005 Niemcy były największym dostawcą awokado na polski rynek, obecnie jest to Izrael.
Dokładne dane dotyczące import awokado na polski rynek w okresie 8 ostatnich lat wg GUS:
Zobacz więcej: Awokado
Da się jeszcze kupić tańsze awokado
czytaj dalej
Peru: wzrost eksportu awokado odmiany Hass
czytaj dalej