Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Jedz banany, póki jeszcze możesz

2007-12-10 00:00

Już niedługo mogą zniknąć z powierzchni Ziemi - ostrzega Światowa Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Informację na ten temat podaje serwis "New Scientis".

Te jedne z najpopularniejszych na świecie owoców i czwarta jadalna roślina użytkowa na świecie, znalazły się w poważnych tarapatach. Wiele ich dzikich gatunków jest na granicy wyginięcia, a mało zróżnicowane pod względem genetycznym banany hodowlane są nieodporne na różne choroby, wskazują naukowcy z FAO.

Już trzy lata temu świat obiegła informacja, że plantacje bananów są zagrożone epidemiami chorób zakaźnych, jak np. ta wywoływana przez grzyba Mycosphaerella fijiensis.

Obecnie większość bananów hodowlanych wywodzi się z jednej, odmiany - tzw. Cavendish, która pochodzi z Indii. W przeciwieństwie do wielu innych odmian, owoce Cavendish są gładkie, mają bardziej jednorodne kształty i przez to są lubiane przez sprzedawców i supermarkety. Są również odporne na transport i duże dawki pestycydów oraz dają większe plony. Dlatego w latach 70., wraz z intensyfikacja produkcji bananów w wielu krajach, hodowcy przestawiali się na tę odmianę.

Problem w tym, że banany hodowlane nie produkują nasion, czyli nie rozmnażają się płciowo, a hodowcy od wieków stosują rozmnażanie wegetatywne, tj. przez odcięcie fragmentu roślinki i zasadzenie go. Efektem takich praktyk jest właśnie bardzo mała różnorodność genetyczna bananów i ich podatność na choroby.

Obecnie największe nadzieje na uratowanie bananów uprawnej odmiany Cavendish naukowcy wiążą z uzyskaniem jej hybryd z odmianami dzikimi. Miałyby one być odporne na grzyby.

Źródło: PAP

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem