Borówka wysoka staje się gwiazdą Peru
Ze względu na bogate właściwości odżywcze i zdrowotne uprawa borówek ma duże perspektywy rozwoju i zbytu na rynku międzynarodowym, szczególnie, że w Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji w ostatnim czasie bardzo promuje się spożycie tych owoców.
Rozwój produkcji borówki w Peru ma duże szanse ze względu na znaczne zainteresowanie tymi owocami w USA i Europie w miesiącach od okresu sierpień – wrzesień do kwietnia – maja, czyli kiedy to podaż lokalnych owoców na tamtejszych rynkach znacznie spada.
Pomimo, że historia uprawy borówki w Peru jest bardzo krótka, bo krzewy sprowadzono do tego kraju dopiero w 2007 roku i obecnie szacuje się, że powierzchnia nasadzeń wynosi około 300 ha, jednak w najbliższych latach areał upraw tego gatunku bardzo wzrośnie.
Peru ma na świecie silnych konkurentów, bo głównymi eksporterami borówki są Chile, USA, Argentyna, Kanada oraz Hiszpania, czyli kraje w których produkcja borówki jest na dużo wyższym poziomie, co jednak nie przeszkadza rozwijać się w tej materii.
Zobacz więcej: Borówka amerykańska