Hiszpania: produkcja brzoskwiń i nektarynek spadła
Podsekretarz Generalny ds. Owoców i Warzyw w Ministerstwie Rolnictwa i Rybołówstwa, Żywności i Środowiska zwołał już drugie spotkanie w celu przeprowadzenia analizy hiszpańskiej kampanii owoców pestkowych w 2018 roku.
Oczekuje się, że wielkość produkcji brzoskwiń i nektaryn spadnie o 10-15 proc., w przypadku śliwek spadek może być jeszcze większy ze względu na problemy z zawiązaniem owoców, podczas gdy jeśli chodzi o morele spodziewany jest wzrost o około 5-10 proc.
Podczas spotkania FEPEX dostarczył informacje na temat rozwoju kampanii w różnych obszarach produkcyjnych. W Andaluzji i Murcji sezon brzoskwiniowy i nektarynkowy są w zaawansowanym stadium. W Andaluzji oczekuje się także, że najbardziej zmniejszy się areał, ale podobny trend obserwuje się także w Katalonii i Aragonii. Donoszono również, że Francja i Włochy, które są głównymi konkurentami Hiszpanii w Europie, odnotują porównywalne lub nawet większe spadki produkcji.
Podczas spotkania, w którym wzięli udział przedstawiciele sektora produkcyjnego, przemysłu przetwórczego i dystrybutorzy, potwierdzono, że ceny w tym sezonie będą na oczekiwanym poziomie biorąc pod uwagę realia niższej produkcji, tj. wyższe niż w ubiegłym sezonie, szczególnie w przypadku brzoskwiń i nektarynek.
Ministerstwo podkreśliło również wpływ pogody w tym roku. Uszkodzenia spowodowane przez mróz mają miejsce na ponad 8.000 hektarów, na około 15.000 hektarów słabsze było zawiązanie owoców, natomiast na około 20.000 hektarów dodatkowo zniszczeń dokonał grad.