Ukraina – droższe warzywa, tańsze owoce
W ciągu ostatniego tygodnia ceny warzyw na Ukrainie wzrosły o 12 procent,, wynika z informacji Fruit-Inform. Tymczasem, owoce potaniały średnio o 10 procent.
Należy zauważyć, że ceny warzyw wzrosły głównie dzięki wzrostowi o 20 – 25 procent cen ogórków i pomidorów. Pomidory stały się droższe ze względu na wzrost popytu eksporterów, podczas gdy wzrost cen ogórka był generowany aktywnym popytem na rynku wewnętrznym przy jednocześnie ograniczonej podaży.
W tym samym czasie ceny tradycyjnych warzyw były w większości przypadków stabilne. Aktywność handlowa i poziom zakupów nie były wysokie. Jednak rolnicy rzadko byli gotowi do ustępstw cenowych, bo uważali dalszy spadek cen za nieopłacalny.
Ziemniaki stały się w omawianym okresie tańsze o 9 procent, a to ze względu na niższy popyt. Należy zauważyć, że niektórzy rolnicy w tych warunkach cenowych zdecydowali się zatrzymać zbiory ziemniaków.
Rynek owoców i jagód charakteryzował się spadkiem cen w wielu kategoriach. Jabłka potaniały o 8 procent z powodu umiarkowanego popytu i sezonowego wzrostu podaży. Czynnik sezonowy doprowadził także do obniżenia odpowiednio o 25 procent i 30 procent cen arbuzów i melonów. Tymczasem ceny brzoskwini były stabilizowane dzięki niższej konkurencji z mołdawskim importem oraz wzrostem popytu na rynku ukraińskim na te owoce.
Zobacz więcej: Brzoskwinie
Ceny jabłek na Krymie dużo droższe niż na Ukrainie
czytaj dalej
Na Ukrainie wzrosły ceny warzyw szklarniowych
Ukraina: wzrost cen arbuzów
czytaj dalej