W świętokrzyskim mnożą się sady
Województwo świętokrzyskie staje się coraz bardziej liczącym się regionem pod względem upraw śliw, brzoskwiń oraz moreli. W szybkim tempie rosną też nasadzenia jabłoni.
Działania rolników są etapowe. Wpierw z upraw rolniczych „przestawiają się” na uprawy warzywnicze, a dopiero później docelowo zajmują się sadownictwem. W ciągu 10 lat w regionie świętokrzyskim przybyło około 6,0 tys. ha sadów, a łączna powierzchnia sadów wynosi obecnie 29,0 tys. ha nasadzeń.
Pomimo, że specjalnością sadowników z tego regionu są gatunki pestkowe (śliwy, morele i brzoskwinie), wśród gatunków uprawianych w tym rejonie dominują jabłonie zajmujące 58 proc. powierzchni wszystkich sadów w województwie. Sady owocowe przeważają w powiecie sandomierskim, zaś w powicie kieleckim truskawki z łączną powierzchnią upraw 3,7 tys. ha.
Zobacz więcej: Brzoskwinie
W sadach szaleje srebrzystość liści
czytaj dalej