Chiński rynek owoców i warzyw
2013-12-05 12:23
Pomimo tak gigantycznych zbiorów, eksportowane warzywa i owoce stanowią zaledwie ułamek zbiorów – z około 484 mln ton zebranych w minionym roku warzyw (na świecie produkcja wyniosła 956,3 mln ton) wyeksportowano ich jedynie 4,4 mln ton, a w przypadku zebranych łącznie 220 mln ton owoców (na świece zbiory owoców to 771,2 mln ton) poza granicę Chin wysłano zaledwie 3 mln ton.
Jednak w ujęciu wartościowym wyeksportowane z Chin warzywa dają temu krajowi 4 miejsce na światowej liście eksporterów i 7 w przypadku wartości eksportowanych owoców.
W zbiorach dominują przede wszystkim arbuzy z wynikiem około 70 mln ton, następnie po około 48 mln ton pomidory i ogórki, 36 mln ton to produkcja jabłek, ponad 32 mln ton to zbiory warzyw kapustnych, i po około 27 mln ton bakłażanów i 25 mln ton cebuli. Ponadto 18 -19 mln ton stanowi coroczna produkcja czosnku, szpinaku, melonów i marchwi.
Największymi odbiorcami chińskich owoców i warzyw pozostają od lat Indonezja, Wietnam, Tajlandia, Malezja czy Japonia, Rosja, Hong Kong oraz Filipiny i Korea Płd. W minionym, 2012 roku Chińczycy wyeksportowali łącznie 7,305 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa, w tym 2,94 mln ton to owoce i 4,36 mln ton warzywa.
W tym samym okresie zaimportowali natomiast 2,90 mln ton owoców i warzyw z czego w zasadzie 100 proc. stanowiły zakupy jedynie owoców. W imporcie dominowały przede wszystkim banany – ponad 626 tys. ton oraz potaje – niecałe 470 tys. ton czy 420 tys. ton arbuzy. W eksportowanych produktach największe ilości stanowił oczywiście czosnek – aż 1,34 mln ton, poza tym 976 tys. ton jabłek, 818 tys. ton owoce miękkie, ponad 600 tys. ton cebula, 595 tys. ton marchew i inne warzywa korzeniowe oraz ponad 353 tys. ton gruszki.
W importowanych na rynek chińskich owocach i warzywach dominują te pochodzące z Tajlandii 977 tys. ton oraz z Chile – ponad 570 tys. ton i Wietnamu 442 tys. ton. W eksporcie największy rynek – odbiorca to w roku 2012 wspomniana już Indonezja 795 tys. ton oraz Wietnam 662 tys. ton i Tajlandia 612 tys. ton.
Pomimo, iż Chiny są tak znaczącym eksporterem produktów ogrodnictwa w rzeczywistości produkty te w śladowych ilościach trafiają na rynek unijny. W minionym, 2012 roku Chiny skierowały na unijny rynek w sumie 158 tys. ton owoców i warzyw, w tym ponad 105,0 tys. ton to same warzywa. Najwięcej trafia do Unii Europejskiej czosnku – przed rokiem było to 45 tys. ton, w przypadku owoców dominują grapefruity.
Jednak w ujęciu wartościowym wyeksportowane z Chin warzywa dają temu krajowi 4 miejsce na światowej liście eksporterów i 7 w przypadku wartości eksportowanych owoców.
W zbiorach dominują przede wszystkim arbuzy z wynikiem około 70 mln ton, następnie po około 48 mln ton pomidory i ogórki, 36 mln ton to produkcja jabłek, ponad 32 mln ton to zbiory warzyw kapustnych, i po około 27 mln ton bakłażanów i 25 mln ton cebuli. Ponadto 18 -19 mln ton stanowi coroczna produkcja czosnku, szpinaku, melonów i marchwi.
Największymi odbiorcami chińskich owoców i warzyw pozostają od lat Indonezja, Wietnam, Tajlandia, Malezja czy Japonia, Rosja, Hong Kong oraz Filipiny i Korea Płd. W minionym, 2012 roku Chińczycy wyeksportowali łącznie 7,305 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa, w tym 2,94 mln ton to owoce i 4,36 mln ton warzywa.
W tym samym okresie zaimportowali natomiast 2,90 mln ton owoców i warzyw z czego w zasadzie 100 proc. stanowiły zakupy jedynie owoców. W imporcie dominowały przede wszystkim banany – ponad 626 tys. ton oraz potaje – niecałe 470 tys. ton czy 420 tys. ton arbuzy. W eksportowanych produktach największe ilości stanowił oczywiście czosnek – aż 1,34 mln ton, poza tym 976 tys. ton jabłek, 818 tys. ton owoce miękkie, ponad 600 tys. ton cebula, 595 tys. ton marchew i inne warzywa korzeniowe oraz ponad 353 tys. ton gruszki.
W importowanych na rynek chińskich owocach i warzywach dominują te pochodzące z Tajlandii 977 tys. ton oraz z Chile – ponad 570 tys. ton i Wietnamu 442 tys. ton. W eksporcie największy rynek – odbiorca to w roku 2012 wspomniana już Indonezja 795 tys. ton oraz Wietnam 662 tys. ton i Tajlandia 612 tys. ton.
Pomimo, iż Chiny są tak znaczącym eksporterem produktów ogrodnictwa w rzeczywistości produkty te w śladowych ilościach trafiają na rynek unijny. W minionym, 2012 roku Chiny skierowały na unijny rynek w sumie 158 tys. ton owoców i warzyw, w tym ponad 105,0 tys. ton to same warzywa. Najwięcej trafia do Unii Europejskiej czosnku – przed rokiem było to 45 tys. ton, w przypadku owoców dominują grapefruity.
Zobacz więcej: Ceny owoców
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Co druga papryka rośnie w Chinach
2013-12-03 14:02
Z danych opublikowanych przez FAO wynika, że nieznacznie zwiększyła się produkcja słodkiej papryki. Jak wygląda rynek tego warzywa na świecie? Kto go najwięcej produkuje, eksportuje i importuje?
czytaj dalej
Chiny: coraz większa produkcja rodzynek
2013-10-01 10:42
Coraz większa konsumpcja rodzynek na krajowym rynku wymusza wzrost produkcji tych bakalii. Tegoroczna produkcja rodzynek w Chinach będzie o około 10 proc. większa jak przed rokiem.
czytaj dalej
czytaj dalej
UE: Mniej koncentratu z Chin
2013-09-18 11:03
Import koncentratu jabłkowego do Unii Europejskiej z Chin w pierwszej połowie roku kontynuował tendencje spadkowe - podają analitycy BGŻ na podstawie danych z Eurostatu.
czytaj dalej