Argentyna: rynek cytrusów
Największy wzrost produkcji odnotowano w przypadku cytryn, gdyż w poprzednim sezonie ich produkcja wyniosła 1,0 mln ton. Natomiast największy spadek zbiorów dotyczy pomarańczy i mandarynek, których zbiory w ubiegłym sezonie wyniosły odpowiednio około 900 tys. ton i 400 tys. ton. Corocznie największe ilości argentyńskich cytryn kierowane są do przetwórstwa - w bieżącym sezonie będzie to ponad 970 tys. ton.
Większość argentyńskich owoców cytrusowych eksportowana jest do państw unijnych – około 7 proc. cytryn, 55 proc. pomarańczy, 35 proc. mandarynek i ponad 80 proc. grapefruitów. W sezonie 2010/2011wyeksportowane z Argentyny zostanie łącznie około 270 tys. ton cytryn, 100 tys. ton pomarańczy, 95 tys. ton mandarynek i niecałe 20 tys. ton grejpfrutów.
Zobacz więcej: Cytryny