Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Argentyna: rynek cytrusów

2011-07-27 11:15
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/USDA

Największy wzrost produkcji odnotowano w przypadku cytryn, gdyż w poprzednim sezonie ich produkcja wyniosła   1,0 mln ton. Natomiast największy spadek zbiorów dotyczy pomarańczy i mandarynek, których zbiory w ubiegłym sezonie wyniosły odpowiednio około 900 tys. ton i 400 tys. ton. Corocznie największe ilości argentyńskich cytryn kierowane są do przetwórstwa - w bieżącym sezonie będzie to ponad 970 tys. ton.

Większość argentyńskich owoców cytrusowych eksportowana jest do państw unijnych – około 7 proc.  cytryn, 55 proc. pomarańczy, 35 proc. mandarynek i ponad 80 proc. grapefruitów. W sezonie 2010/2011wyeksportowane z Argentyny zostanie łącznie około 270 tys. ton cytryn, 100 tys. ton pomarańczy, 95 tys. ton mandarynek i niecałe 20 tys. ton grejpfrutów.
 

Zobacz więcej: Cytryny

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem