Hiszpania: producenci narzekają na małą opłacalność produkcji cytryn
Zbiory w zakończonym sezonie wróciły do normalnego poziomu. Cytryny uprawiane są na około 41 tys. ha, a głównym regionem produkcyjnym jest Murcia, następnie Valencia i Andaluzja. Sezon zaczyna się zazwyczaj na początku października, ale największe zbiory są w listopadzie. Eksport w sezonie 2010/2011 wyniósł 464 tys. ton w porównaniu z 377,87 tys. ton w sezonie 2009-2010.
Producenci cytryn narzekają na coraz gorsza opłacalność tej produkcji. Koszty produkcja stale rosną, a ceny cytryn często są poniżej kosztów produkcji. Dodatkowo producenci odczuwają stała presję na obniżanie cen ze strony sieci handlowych. W zakończonym sezonie ceny cytryn na rynku krajowym były o 50 proc. niższe niż rok wcześniej. Cena zadowalająca producentów zawiera się przedziale 0,15-0,18 euro/kg.
Więcej o sytuacji na rynkach europejskich będzie można dowiedzieć się podczas konferencji Fresh Market 2011, która odbędzie się 30 września 2011 w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.
Zobacz więcej: Cytryny